Îngrijirea corectă a pielii pentru diminuarea petelor pigmentare
Petele pigmentare sunt mai proeminente în rândul persoanelor cu tenul închis la culoare. Principala cauză a apariției este expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete. Însă, hiperpigmentarea poate avea și cauze hormonale. De pildă, femeile însărcinate dezvoltă melasma, cunoscută și sub denumirea „masca sarcinii, din cauza fluctuațiilor hormonale.
Hiperpigmentarea apare când există un nivel mai crescut de melanină (pigmentul pielii) în anumite zone ale pielii. Vestea bună este că poți preveni apariția petelor pigmentare și chiar poți diminua aspectul lor (după apariție), printr-o rutină corectă de îngrijire a pielii, o alimentație sănătoasă, completată cu suplimente nutritive, și atenție sporită la factorii cauzatori.
Iată ce poți face pentru a preveni și diminua petele pigmentare:
Folosește în fiecare zi o cremă cu factor de protecție solară
Expunerea excesivă la soare, fără protecție, poate provoca o creștere a producției de melanină, ceea ce duce la aparița petelor pigmentare.
Denumite și pete hepatice sau lentigine solare, petele provocate de razele ultraviolete sunt cele mai frecvente și apar pe mâini și pe față.
Mai mult decât atât, expunerea la soare poate agrava petele pigmentare existente și poate îngreuna procesul de vindecare.
Prin urmare, pentru a preveni apariția petelor pigmentare, dar și pentru a le diminua pe cele existente, este recomandat să folosești, în fiecare dimineață, înainte de a ieși din casă, o cremă cu factor de protecție solară, cu spectru larg de acoperire și cel puțin SPF 30.
De asemenea, îți poți proteja pielea cu ajutorul accesoriilor vestimentare. Poartă ochelari de soare și pălării cu boruri largi, când petreci timp în bătaia soarelui.
Folosește produse cosmetice eficiente în tratarea hiperpigmentării
Pe lângă petele pigmentare care apar ca urmare a fluctuațiilor hormonale (melasma) și cele cauzate de expunerea la soare (pete hepatice sau lentigine solare), mai există și petele pigmentare postinflamatorii. Acestea apar în urma unei răni sau a unei inflamații a pielii. Una dintre cele mai frecvente cauze pentru petele pigmentare postinflamatorii este acneea.
Pentru reducerea petelor pigmentare, este important să identifici cauza apariției și să folosești produse care conțin ingrediente active, ce inhibă producția de melanină.
Unele produse cosmetice sunt eficiente în cazul tuturor petelor pigmentare, altele au acțiune țintită asupra unui tip de hiperpigmentare.
Printre ingrediente care și-au dovedit eficacitatea în diminuarea petelor pigmentare se numără:
- niacinamida – reduce transferul melanozomilor, care sunt vezicule intercelulare ce adăpostesc melanina, și astfel producția pigmentului natural al pielii încetinește;
- vitamina C – inhibă acțiunea unei enzime responsabile de producția melaninei, denumită tirozinază, luminează și uniformizează tenul;
- extract din scoarță de pin maritim francez (Pycnogenol®) – diminuează aspectul petelor pigmentare prin inhibarea tirozinazei;
- extract de licorice (lemn-dulce) – inhibă acțiunea tirozinazei și luptă împotriva radicalilor liberi;
- acid glicolic – ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și favorizează dezvoltarea celor noi, accelerând astfel procesul de regenerare celulară, pentru a elimina acumularea de melanină.
Pentru a diminua petele pigmentare, poți căuta atât produse de curățare, cât și de hidratare și exfoliere a tenului, care conțin ingrediente active.
O curățare regulată și delicată este primul pas în îngrijirea corectă a pielii și diminuarea petelor pigmentare. Folosește o spumă de curățare noniritantă, care să elimine impuritățile și excesul de sebum fără a agresa sau a usca pielea.
Serumurile și cremele pentru pete pigmentare sunt special formulate să hidrateze pielea și, în același timp, să reducă producția de melanină.
Acordă o atenție sporită alimentației
Cu toate că nu există anumite alimente care să fie responsabile cu apariția petelor pigmentare, ceea ce mănânci joacă un rol important în menținerea sănătății cutanate.
Rolul pielii este unul de protecție. Astfel că, în fiecare zi, este expusă la numeroși factori dăunători. Radiațiile ultraviolete și poluanții sunt principalii dușmani ai pielii.
Când organismul este supus unor presiuni ale mediului (poluanți, radiații ultraviolete) produce radicali liberi. Iar când nivelul radicalilor liberi este prea ridicat apare stresul oxidativ, un proces care poate declanșa deteriorarea și îmbătrânirea prematură a celulelor, cu dezechilibre ale proceselor metabolice de la nivelul pielii, inclusiv apariția petelor pigmentare.
Pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, pielea are nevoie de antioxidanți. Aceștia neutralizează radicalii liberi și repară ADN-ul celular.
Consumul alimentelor cu un conținut ridicat de antioxidanți ajută pielea să se protejeze în fața factorilor de mediu dăunători.
Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără portocalele, lămâile, căpșunele și roșiile – care conțin vitamina C, morcovii, broccoli, cartofii dulci, roșiile și varza – care conțin vitamina A, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele – care conțin vitamina E, precum și strugurii – care conțin resveratrol.
Așadar, asigură-te că mănânci în fiecare zi fructe și legume, dar și alimente bogate în proteine de calitate, precum carnea de pui și ouăle, care ajută la regenerarea celulelor pielii, și alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și heringul.
Nu uita nici de hidratare. Consumă cel puțin doi litri de apă în fiecare zi și evită cafeaua și băuturile alcoolice, care pot deshidrata pielea.
Adaugă suplimente nutritive în alimentația zilnică
Pentru a te asigura că îi oferi pielii tale toți nutrienții de care are nevoie, este indicat să-ți completezi dieta cu suplimente alimentare.
Alege suplimente nutritive care conțin ingrediente eficiente în tratarea petelor pigmentare, astfel încât să accelerezi procesul de regenerare.
Pentru un plus de luminozitate, testează suplimentul alimentar de la Ivatherm: Pycnogenol® Vitamin C 500 mg.
Ivawhite este gama formulată special pentru corectarea tulburărilor de hiperpigmentare. Produsele cosmetice acoperă toate mecanismele de depigmentare: acționează atât asupra cheratinocitelor, cât și asupra melanocitelor. În completarea produselor cosmetice, suplimentul alimentar Pycnogenol® Vitamin C 500 mg îmbunătățește aspectul radiant al pielii, reduce petele pigmentare, oferă efect de protecție împotriva radiațiilor UV, îmbunătățește elasticitatea pielii și îi oferă un aspect fin și catifelat.
Pycnogenol® Vitamin C 500 mg conține extract din scoarță de pin maritim francez (Pycnogenol®), extract de rodie, extract din sâmburi de struguri, Vitamina C 500 și vitamina E.
Pentru a diminua petele pigmentare, se recomandă 1-2 plicuri pe zi din suplimentul Pycnogenol® Vitamin C 500 mg de la Ivatherm. Peste conținutul unui plic se adaugă 150 ml de apă rece, se amestecă până la dizolvarea completă și se bea imediat.
Creează-ți o rutină complexă de îngrijire a pielii cu pete pigmentare. Asigură-te că folosești produsele cosmetice adaptate tipului de ten și consumă alimente sănătoase și suplimente nutritive cu ingrediente care inhibă producția de melanină. Totodată, evită expunerea prelungită la soare. Astfel, ai grijă de pielea ta și o ajuți să fie luminoasă și radiantă în fiecare zi.
sursă foto: Ivatherm