Infrunta criticile!

Cine se da in vant dupa critici? Desi sunt constructive… Daca nu ai prea mare incredere in tine, criticile te pot dobori. Cum le raspunzi si ce poti invata din ele?

Vechea zicala se dovedeste adevarata: orice ai face, nu-i poti multumi pe toti. Intotdeauna se gaseste cineva caruia sa nu ii convina ce faci, ce spui sau cum te porti. La tot pasul intalnesti persoane care sunt de-a dreptul incantate sa-si poata exprima dezaprobarea.

Unii sunt de-a dreptul convinsi ca iti fac o mare favoare criticandu-te – zic ei – in mod „constructiv”.Altii te desfiinteaza din cuvinte doar ca sa se simta mai bine in propria piele. Dar, indiferent de motiv, o critica nu este usor de inghitit sau de „digerat”.

O critica te poate rani mai mult sau mai putin, in functie de felul in care este spusa. Pentru multi, critica este sinonima cu respingerea, pentru ca, de cele mai multe ori, vine din partea unei persoane cu autoritate. Aceasta asociere poa-te declansa amintiri negative – care pot data chiar din perioada copilariei -, care sunt legate de faptul de a fi dominat, umilit sau neapreciat.

In societatea moderna, in care atat de multe persoane sunt puse sub lupa publicului si comentate in detaliu (indiferent daca o merita sau nu), e destul de dificil, daca nu chiar imposibil, sa eviti atitudinea critica la adresa ta. De aceea, este foarte important modul in care reactionezi la critica si mai putin la critica in sine.

Acest lucru poate face diferenta intre o remarca intamplatoare, pe care o uiti de indata ce ti-a fost adresata, si o critica dura, care te poate demoraliza profund.
In cazul in care vrei realmente sa intelegi mai bine cum reactionezi la critici, rezolva testul pe care ti-l propunem aici.

Sase modalitati de a face fata criticilor:
1. Ia o pauza de cateva minute, ca sa lasi sa treaca socul initial creat de o critica oarecare. Respira adanc inainte sa faci ori sa spui ceva. Este important sa reactionezi doar atunci cand esti calma.

2. Cere explicatii. Daca e o critica fondata, cel care a emis-o va putea sa o si sustina cu argumente, iar acest lucru iti va da ocazia unui raspuns pertinent.

3. Cine e persoana care te-a criticat? Este o autoritate in domeniul respectiv? Daca nu, probabil ca te critica doar ca sa isi consolideze propria imagine fisurand-o pe a ta?

4. Analizeaza critica si decide tu daca este corecta. Faptul ca ai puterea sa o accepti iti va conferi tarie interioara si respectul celor din jur. Daca este o critica nedreapta si nemeritata, sustine-ti ideea ferm si calm.

5. Pentru a deturna intentiile critice, foloseste tehnica raspunsurilor dubitative, care il deruteaza pe interlocutor: „Mda, pre-supun ca ai putea avea dreptate. Sau poate nu…”.

6. Evita sa contabilizezi criticile pe care le-ai contracarat. Poate ca pe moment asta te face sa te simti bine, dar daca numai asta te preocupa, vei pierde esenta?

Femei ca tine
„Felul in care faci fata criticilor depinde de ceea ce simti in legatura cu tine”
Simona are 38 de ani si este mama a doi copii. „De cand ma stiu, am fost o perfectionista. La scoala am fost premianta si am crescut cu impresia ca cei din jur ma iubesc doar daca sunt perfecta. De aceea, daca cineva ma critica, eram distrusa. La cele mai marunte comentarii cu tenta negativa, simteam ca nu mai pot sa respir si ma simteam bolnava cateva zile. Ca nu cumva sa sufar de pe urma criticilor, mi-am luat obiceiul de a fi cel mai aprig critic al propriei persoane. Dar asta nu m-a ajutat prea mult.

L-am parasit pe primul meu prieten pentru o gluma pe care o facuse pe seama vocii mele mai groase. A fost doar o gluma, dar eu m-am simtit ranita.
La primul meu serviciu, seful m-a criticat pentru modul in care ma port cu clientii, iar eu am fost atat de deprimata, incat a trebuit sa imi iau concediu. Pana la urma m-au concediat. Si povestile pot continua.

Schimbarea a fost adusa de copii. In mod miraculos, am simtit ca tot ce fac este bine, pentru ca imi iubesc copiii. Ca mama, am incredere in capacitatea mea, iar copiii m-au invatat ca si o mama poate sa mai greseasca une-ori si ca ramane la fel de iubita?
Ca sa faci fata criticilor, trebuie sa ai incredere in tine. Cand cineva iti spune ceva neplacut, intreaba-te: „Oare chiar asa sa fie?”. Intrebare urmata de: „Chiar imi pasa ce crede X sau Y?”.

Zilele trecute, in parc, o alta mamica mi-a spus: „Vai, probabil ca iti e greu cu neastamparatul asta! I-am raspuns doar atat: „Asa crezi?”. Fara sa mai comentez altceva si fara sa imi fac sange rau. Nici o critica nu este mai rea decat cea pe care ti-o faci singur?”

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate