Inegalitatea de gen ne afectează somnul: diferențele între femei și bărbați

Egalitatea de gen este o provocare globală care trece dincolo de granițele și cultura unei țări. Chiar dacă s-au înregistrat progrese importante în ultimele decenii, această problematică persistă, iar femeile din întreaga lume se confruntă în continuare cu inegalități atât acasă, cât și la locul de muncă.

Femeile continuă să fie responsabile pentru majoritatea treburilor casnice, iar acest lucru constituie adesea un dezavantaj în comparație cu bărbații în ceea ce privește evoluția profesională, accesul la un salariu competitiv și condițiile la locul de muncă. Este unul dintre motivele pentru care vedem în continuare puține femei în roluri de conducere. Tot ceea ce se întâmplă acasă are un impact semnificativ asupra carierei femeilor și asupra vieții în general, afectându-le munca, relațiile de familie și starea de bine. 

Un aspect important, dar adesea trecut cu vederea în discuțiile despre egalitatea de gen este somnul. Dorind să înțeleagă cu adevărat viața de acasă și factorii care influențează rutina zilnică și starea de bine a oamenilor, IKEA a realizat recent un studiu amplu asupra tiparelor de somn din întreaga lume. Rezultatele au arătat că 44% dintre femei la nivel global se trezesc obosite, comparativ cu 33% dintre bărbați*. Această problemă este și mai pronunțată în cazul mamelor cu copii mici, 50% dintre acestea spunând că nu se simt odihnite atunci când se trezesc. Mai precis, studiul IKEA calculează un scor general al somnului care integrează mai multe aspecte, cum ar fi calitatea somnului, durata acestuia, timpul petrecut până adormim, continuitatea somnului și starea generală la momentul trezirii – toate acestea fiind elemente esențiale pentru a evalua felul în care dormim. Cu cât scorul este mai mare, cu atât calitatea somnului este mai bună.  

În studiu este inclusă și România, iar datele arată că femeile din țara noastră înregistrează un scor mai mic decât cel al bărbaților în ceea ce privește calitatea somnului, în general (61 față de 66). De asemenea, mai multe femei se arată preocupate de cantitatea de somn de care beneficiază și preferă un somn de calitate în locul activităților sociale. Stresul, anxietatea și grijile sunt principalii factori care afectează calitatea somnului, iar aceștia au deseori legătură cu împărțirea inechitabilă între femei și bărbați a activităților casnice și de îngrijire a copiilor. Mai mult, așteptările ca femeile să exceleze atât pe plan personal, cât și în carieră pot duce la epuizare, creând bariere care împiedică odihna de calitate, dar și dezvoltarea profesională a acestora.

Pornind de la convingerea că un somn mai bun duce la o viață mai bună și că toți merităm un somn de calitate, IKEA își propune să găsească soluții care răspund nevoilor oamenilor și care le oferă acestora posibilitatea de a se dezvolta armonios, atât acasă, cât și la locul de muncă. Atunci când oamenii ajung la serviciu odihniți și cu o atitudine pozitivă, se pot implica pe deplin în ceea ce fac, aducând un suflu nou și contribuind la dezvoltarea întregii organizații. Dar, cel mai important, prioritizarea odihnei este esențială pentru a obține un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.

O viață mai incluzivă la locul de muncă

Companiile pot juca un rol crucial în promovarea egalității de gen și în procesul de transformare a întregii societăți. Cu un angajament pe termen lung față de asigurarea egalității de gen în comunitățile în care își desfășoară activitatea, IKEA își propune să creeze medii de lucru incluzive, unde fiecare persoană se simte în siguranță și încurajată să se dezvolte, cu oportunități egale, indiferent de vârstă, sex, etnie, religie sau clasă socială. Compania depune constant eforturi pentru a identifica și elimina diferențele în munca de valoare egală, ca parte fundamentală a strategiei sale de business.

IKEA a dezvoltat, de asemenea, o serie de inițiative cu scopul de a încuraja echilibrul între viața profesională și cea personală, cum ar fi stabilirea unui program și a unor ore de lucru predictibile sau proiecte precum Luna Tranziției, care vin în sprijinul colegilor care se întorc din concediul de creștere a copilului și îi ajută să se readapteze cât mai ușor la locul de muncă și să îmbine viața profesională cu cea de familie. Astfel, în prima lună de la întoarcere, aceștia pot lucra cu jumătate de normă, fiind plătiți pentru normă întreagă.

Egalitatea înseamnă o viață mai bună, oriunde te-ai afla, acasă sau la serviciu. De aceea, integrarea și asigurarea egalității de gen în procesele de lucru și în operațiunile companiilor ar trebui să fie o prioritate. Promovarea unei lumi egale nu este doar un imperativ moral, ci și un factor esențial pentru dezvoltarea societății în ansamblul său, contribuind în același timp la succesul afacerilor. 

* Studiu cantitativ IKEA Sleep Uncovered, 2024

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial