Indicii mai puțin cunoscute ale intoleranțelor alimentare

Intoleranțele alimentare sunt, în general, interpretate prin prisma simptomelor comune, puternice și evidente, de tipul balonării și al indigestiei, apărute imediat după consum. Dar corpul nostru poate transmite și mesaje subtile, discrete, care pot trece neobservate sau care sunt adeseori puse pe seama altor probleme. Citește în continuare, pentru a înțelege mai bine complexitatea intoleranțelor alimentare și varietatea simptomelor pe care le pot determina. 

Probleme cutanate persistente 

Iritațiile cutanate, dermatita atopică, diversele eczeme și chiar și acneea pot fi unul dintre modurile în care organismul transmite un mesaj legat de o posibilă intoleranță alimentară. Atunci când consumi alimente față de care corpul are o reacție negativă, creșterea nivelului de inflamație cronică poate afecta calitatea pielii. 

Discută cu un dermatolog sau cu un nutriționist despre aceste preocupări și încearcă să identifici alimentele care se corelează cu o exacerbare a simptomelor, pentru a putea testa o dietă de excludere și efectele sale. 

Gust neplăcut în gură 

Un gust metalic sau un gust neplăcut în gură poate fi un efect secundar al intoleranțelor alimentare. Alimentele pe care organismul nu le tolerează determină o reacție la nivelul mucoasei bucale, care poate contribui la apariția acestui simptom. 

Afta bucala poate fi un alt semn de iritație din partea organismului, apariția leziunilor fiind adesea corelată cu un consum de ciocolată, cafea, roșii, căpșuni sau alte alimente acide. Mai ales apariția recurentă a aftelor ar trebui să te pună pe gânduri, în legătură cu o posibilă intoleranță. 

Oboseală și lipsă de energie constante 

Intoleranțele alimentare pot contribui la o stare de oboseală cronică și la lipsa generală de energie, în ciuda unui program de somn satisfăcător. Atunci când alimentele la care ești intolerant fac parte din dieta zilnică, organismul este suprasolicitat în mod constant, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de energie.

Și în această situație, un jurnal alimentar poate fi de ajutor, pentru a observa eventualele corelații între alimentele consumate și starea generală. 

Schimbări bruște de dispoziție 

Existența unei legături între alimentație și sănătatea mintală este o ipoteză științifică demonstrată deja de către oamenii de știință. Intoleranțele alimentare influențează echilibrul chimic al creierului, fapt ce poate conduce la schimbări de dispoziție, anxietate sau depresie. De cele mai multe ori, este vorba despre schimbări suficient de subtile încât să nu poată fi direct observate, care se concretizează într-o accentuare a simptomelor sau într-o iritabilitate crescută. 

Dureri frecvente de cap 

Durerile de cap sunt un alt posibil simptom al intoleranțelor alimentare. Sindromul inflamator asociat reacției de respingere a organismului poate afecta vasele cu diametru mic, cum sunt cele din creier, reducând oxigenarea acestuia și declanșând dureri de cap. Uneori, intoleranțele medicale pot determina inclusiv migrene puternice. 

Probleme respiratorii 

Te-ai fi gândit vreodată că o intoleranță alimentară poate determina sau favoriza o problemă respiratorie? Și totuși, sindromul inflamator generalizat poate cauza simptome respiratorii de tipul strănutului, al congestiei nazale persistente, al tusei sau al sinuzitelor recurente. 

Observă dacă există vreo legătură între declanșarea sau accentuarea acestor simptome și consumul unor anumite alimente și încearcă o dietă de excludere, pentru a vedea dacă apare vreo îmbunătățire. 

Probleme digestive persistente, manifestate inclusiv la distanță de consum 

Unele intoleranțe alimentare pot provoca simptome digestive întârziate sau deosebit de persistente, timp de zile în șir după consum. De pildă, în cazul bebelușilor care nu tolerează laptele de vacă, se spune că este necesară o dietă de excludere de minimum 3 săptămâni, până la eliminarea completă a oricăror molecule specifice din organism și o ameliorare reală a situației. 

Înregistrarea și explorarea semnalelor subtile pe care le transmite corpul nostru în relație cu alimentele pe care le consumăm necesită o abordare atentă și observație constantă. Un jurnal alimentar detaliat este un bun punct de plecare; discuțiile cu specialiști în sănătate și testele de intoleranță sunt următorii pași pe care trebuie să îi faci, pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Nu uita: abordarea personalizată a oricărei probleme este esențială, atunci când vine vorba de a-ți optimiza calitatea vieții. 


Sursa foto: Shutterstock

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial