Incredibil! Ce nu știai despre Dan Armeanca, cel care a inventat manelele

Incredibil! Ce nu știai despre Dan Armeanca, cel care a inventat manelele

Dan Armeanca este o legendă în istoria manelelor, așa cum i-a plăcut lui să denumească acest stil muzical. El este cel care a reușit performanța de a cânta acest gen de muzică chiar și în epoca ceaușistă, atunci când puține erau lucrurile pe care le puteai face.

Multe și totuși puține s-au spus despre acest titan al muzicii de petrecere, așa cum îi place discipolului Minune, să-i spună, așa că astăzi o să descoperim acele lucruri mai puțin știute. „Dan Armeanca este titanul muzicii pe care o cânt eu din toate punctele de vedere. De la el am învăţat tot ceea ce ştiu. Este un fel de Frank Sinatra al manelelor', spunea acum câțiva ani Adrian Minune.

În 2010, Dan Armeanca decidea să părăsească România pentru o lume mai bună. Canada era țara în care visa să găsească mai multe decât a găsit în România, însă lucrurile s-au schimbat rapid. În 6 ani, revenea în România.

Am întâlnit mulți instrumentiști mari acolo. Am avut ocazia să fac asta datorită faptului că am cântat la Quebec Osho. Nu prea am cântat cu români. Ei făceau mai mult petreceri cu DJ, nu cu lăutari. Eu am avut un contract de vreo zece spectacole în toată Canada: Toronto, Montreal, Vancouver, Edmonton. Și am rămas acolo șase ani'.

Îi place să fure de la tineri. A nu se înțelege că vorbim despre o ilegalitate, plagiat, vorbim despre faptul că îi place să lucreze cu tineri pentru că: „Am o orchestră de tineri, să fiu și eu în pas cu ei. Era orchestra băiatului meu Elis, pe care am preluat-o. Inițial am vrut sa iau orchestra cu care lucram înainte, să o reîntregesc, dar copiii mi-au zis că e mai util pentru mine și mai la îndemână să îi iau pe ei, că sunt formați și sudați. Asta a fost o chestie bună pentru mine. Au alte mentalități, sunt tineri, sunt altfel', declara artistul la întoarcerea în țară.

În 1992, împreună cu orchestra pe care o conducea a participat la Festivalul țigănesc, din Polonia, unde a luat locul 1. „Am fost cam 15 orchestre din Balcani: două, trei din Polonia, două, trei de la ruși, sârbi, Bulgaria. Am luat locul I. Dar eram foarte pregătiți. Am muncit șase luni numai pentru spectacolul ăsta', a declarat artistul într-un interviu acordat vice.ro.

Are planuri mari pentru viitor. „La 60 de ani vreau să fiu sănătos, să cânt relaxat, să îmi iau nepoții, să îi plimb foarte mult, să mă ocup și de ei. Să mai cânt și la o petrecere. Vreau să fiu lejer. Deja o să rămână ceva în spate, voi face tot posibilul să rămână ceva ca stil', conchide artistul.

Foto: Facebook Elis Armeanca

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete