Incearca schiatul la Sureanu

Statiunea e in mijlocul tarii, la rascrucea judetelor Alba, Sibiu, Hunedoara, Valcea, Gorj. Judete foarte apropiate: Cluj, Arad, Arges, Brasov, Mures. Asa ca nimeni (cel putin din Transilvania si Oltenia) nu se poate plange ca e departe.

In proportie de 70 %, drumul e ireprosabil. Soseaua de pe Valea Sebesului (Sebes – Oasa, 64 km, DN 67C) este excelenta, in urma refacerii sale de la zero cu asfalt nou-nout. Mai sunt portiuni rele, dar putine. In al doilea rand, a doua parte a traseului (Oasa – Sureanu, 18 km, DJ 704), se face in conditii de drum forestier acoperit de zapada, dar accesibil daca folosesti lanturi ori anvelope de iarna. In total, cei 82 km de la Sebes la Sureanu pot fi facuti in 2 h 30 min.

Nu te poti rataci. La fiecare bifurcatie exista indicatoare care te indruma din aproape in aproape spre Oasa, spre Luncile Prigoanei si spre Sureanu. Pana si in lipsa indicatoarelor se poate intui directia buna, pentru ca celelalte drumuri, care se desprind la bifurcatii, sunt inzapezite si vizibil neumblate.

Poti inchiria echipament sportiv in tabara din Luncile Prigoanei, relativ aproape de partie (6 km distanta), evitand riscul de a nu mai gasi schiuri de inchiriat la baza partiei.

Preturile la teleski sunt rezonabile (4 lei / 1 urcare, 10 lei / 3 urcari, 20 lei / 6 urcari), avand in vedere lungimea si dispunerea excelenta a partiilor pe platoul alpin.

E cea mai buna zapada din judet. In iernile cu precipitatii normale, stratul pe partie depaseste 100 cm, ceea ce permite extinderea sezonului de schi pe cinci luni (decembrie – aprilie). Dovada pentru aceasta abundenta a omatului stau portiunile de zapada permanenta de pe latura nordica a Sureanului, aproape de Vf. Carpa. Momentan, grosimea zapezii este de 60 cm si urmeaza ninsoare.

Partiile, 7 la numar, sunt variate ca dificultate si inclinatie si contin portiuni atat de zapada tasata, cat si de asa-numita powder (zapada nebatuta), ravnita mai ales de boarderi. Iar asezarea in raport cu vegetatia ofera experiente inedite prin coborarea din golul alpin fie prin padure, pe serpentine, fie pe largimea platoului. Astfel, cele 7 partii sunt destinate tuturor tipurilor de schi.

Ca incepator, te vei descurca si pe partiile de nivel mediu datorita portiunilor abrupte si scurte, urmate de curbe line de revenire. Ele iti vor creste adaptabilitatea fara riscul de a nu mai putea controla alunecarea din cauza vitezei.

Exista un punct Salvamont, la baza partiei.

Peisajele sunt inca salbatice si neatinse de mana omului. Ca frumusete, sunt incomparabile cu alte zone din judetul Alba iar in zilele senine fiecare partie ofera panorame superbe asupra Meridionalilor.

Va fi si mai bine decat atat, in sensul ca incepand cu 2011 va fi introdus curent electric, care va permite instalarea a 2 telescaune pana pe Vf. Auselu. Ele vor deschide calea spre alte 7 partii, incurajand si turismul verde, pe timp de vara.

Vom avea drum bun dal capo al fine, pentru ca va fi refacut si DJ 704 intre Oasa si Cugir (pana la Poarta Raiului). Asta, insa, in 2011. In plus, licitatiile spun ca Poarta Raiului si Luncile Prigoanei vor deveni statiuni montane pentru proiectul mult mai amplu „Domeniul Schiabil Valea Sebesului” (pana acum, s-au dat 25 de autorizatii pentru construirea de pensiuni, urmand acordarea altor 60).

Acces unic spre partii: Sebes – Oasa pe DN 67 C, apoi dreapta, pe langa baraj, Oasa – Luncile Prigoanei – Curmatura Sureanu, pe DJ 704. Distanta: 82 km

Inchiriere echipament sportiv (schiuri, clapari, bete, placi snowboard, boots): 0741 160 164 (P.F.A. Florian-Rares Tileaga, administratorul centrului de inchiriere din tabara sportiva „Luncile Prigoanei”)

 

 

 

Foto si text: Florian-Rares Tileaga

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta