În premieră, în România, ”Părinți și copii” – un spectacol de o izbitoare actualitate tematică

Pe 30 aprilie, de la ora 19:00, la Sala 'Ion Caramitru'  sunteți invitați la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.

Considerat de critică drept cel mai reușit roman al lui Turgheniev, 'Părinți și copii' a provocat la apariție aprinse discuții contradictorii, pe tema conflictului dintre generația părinților (păstrătoarea idealurilor umaniste tradiționale) și cea rebelă a fiilor (materialistă, dezamăgită, nihilistă, tentată să distrugă tot ce ține de vechiul stil de viață). După scrierea acestui roman, în 1862, Turgheniev este nevoit să părăsească Rusia din cauza reacțiilor ostile. Se stabilește în Germania, iar mai apoi în Anglia, unde 'Părinți și copii' înregistrează un mare succes.

Dramatizarea după celebrul roman al lui Turgheniev a irlandezului  Brian Friel (1929-2015) – considerat a fi unul dintre cei mai 'cehovieni' dramaturgi – a avut premiera pe 26 iunie 1987, la Royal National Theatre din Londra.

În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care întrega comedie umană a lui Turgheniev / Friel devine drama unei lumi întregi nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.

'Personajul principal, Bazarov, ne expune ideile lui radicale: lumea trebuie schimbată cu forța dacă trebuie, nu există indivizi, ci doar conceptul nivelator al „omului' luat la modul general. Cineva stabilește cum arată Binele, apoi vrea să îl facă cu forța. Ideile astea bizare sunt, în fond, cauza celor două Războaie Mondiale ale secolului trecut, dar și cauza războiului care se întâmplă în Ucraina. Iată cum ideile radicale ale secolului al XIX-lea, se propagă până în prezent, iată cum în numele „binelui omului' sunt suprimate destine individuale. Un spectacol de teatru nu schimbă lumea, dar te poate face să reflectezi asupra ei.” Vlad Massaci.

Premiera oficială va avea loc pe 30 aprilie, ora 19.00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național 'I. L. Caragiale' din București. Următoarea reprezentație este programată pentru data de 1 mai.

Mai multe informații și bilete online: https://www.tnb.ro/ro/parinti-si-copii

Vă așteptăm cu bucurie la teatru!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial