„In arta trebuie sa faci totul cu convingere” – Mariana Pachis

Mariana PachisAm cunoscut-o pe Mariana Pachis in calitate de creatoare a trofeelor ce urmau sa fie inmanate castigatoarelor galei premiilor „Femeia Anului”. Am avut nevoie de doar cateva minute pentru a o descoperi, cu uimire, si in postura de scenografa, creatoare de costume, de programe de radio si televiziune si, mai nou, ca studenta la regie, acolo unde invata sa compuna imaginile picturale in cadrele filmate.

Cand are timp pentru toate acestea? „O zi nu se termina niciodata in timp real. Toate zilele sunt prelungite in nopti. De altfel, recunosc faptul ca masura mea o constituie lucrarile pe care le fac, expozitiile sau scenografiile. Cel mai mult am lucrat cinci zile si cinci nopti legate, pentru premiera spectacolului ‘Vassa Jeleznova’, de Maxim Gorki, la Teatrul National din Targu-Mures. Nu masor timpul cand vreau sa fac ceva, ci el ma masoara.”

Ii face placere sa-mi povesteasca despre proiectele pe care le-a coordonat, prin urmare, discutia noastra se invarte in jurul acestor realizari de care este foarte mandra. Fie ca e vorba de un scenariu, o lucrare sau un trofeu, de fiecare data artista incearca sa aduca un aer nou, proaspat si original, reteta care pana acum nu a dat gres.

Primul spectacol care-i vine in minte cand aduc vorba despre reusite este cel cu lichid magnetic, a carui poveste scoate la iveala preocuparea fata de (surprinzator!) cifre, Mariana Pachis fiind licentiata a Academiei de Studii Economice: „Am pornit de la un studiu economic decizional despre lichidul magnetic. Ma fascinau valentele lichidului care devenea solid, dar continua sa se miste, realizand o expresie vizuala unica.
 

Mariana Pachis cu Geo SaizescuPeste ani m-am intalnit cu o doamna care m-a intrebat cand mai fac un spectacol cu lichid magnetic, pentru ca fost cel mai frumos vernisaj din viata ei.” Astfel de marturisiri ii ofera o satisfactie de neegalat, deoarece, spune ea, „un artist nu se poate aseza pe un soclu asteptand sa fie privit ca un geniu doar pentru ca nu se regaseste in peisajul contemporan”.

Un moment inedit a fost si spectacolul „Mesterul Manole”, in regia lui Alexandru Farcas, pe care criticii englezi prezenti la spectacol l-au considerat o capodopera scenografica. „M-am rugat sa gasesc esenta creatiei intr-o forma romaneasca”, sugerata prin broderii din impletituri de rachita, create de mesterii populari din Dej, costume inedite, vestimentatii „ce deveneau in miscare parte activa a decorului”.

„Desi asistasem la toate repetitiile, la premiera am fost atat de coplesita de rezultatul final incat, fara sa vreau, am inceput sa plang. Sunt constienta ca inspiratia divina a fost cea care m-a ajutat.” A colaborat cu numeroase institutii pentru care a realizat „sculpturi in sticla”, asa cum ii place sa-si numeasca trofeele, insa parca mai mult este atrasa de domeniul cinematografiei.

Mariana Pachis cu familia

In aceste conditii, nici nu e de mirare ca in prezent este studenta la Regie, unde recunoaste ca sansa i-a adus in cale pe maestrii Ion Carmazan si Geo Saizescu: „Cu asa profesori poti gandi proiecte mari si ai ocazia sa urmezi o calauza in marea lume a filmului.” Cat despre familie, „fata mea, Maria, m-a insotit in ateliere, pe scenele teatrelor si pe platourile de televiziune.

Baiatul meu, Laurentiu, este pasionat de informatica, un fin observator si cel mai mare fan al meu.” Despre sotul ei, Socrate, spune ca „a avut nevoie de timp sa accepte stilul meu de munca. Pentru mine munca este imaginatie, arde si ma face sa fiu adesea absenta, cu gandul la ce lucrez. Asa ca atunci cand sparg farfuriile (nu ca la greci), Socrate spune: ‘E artista!’.”

 

 

 

Catalina Ioancea; foto: Iulian Dumitru, Valentin Sturzu, Bogdan Enasoiu.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Vedete