Importanța îngrijirii dinților la copii: Când și cum să începi vizitele la dentist

Îngrijirea orală este esențială pentru menținerea sănătății generale a danturii. Cu cât copiii sunt familiarizați mai devreme cu această rutină, cu atât mai bine. Astfel, explicarea tehnicilor de îngrijire orală va ajuta copiii să își mențină igiena dentară și să evite problemele orale care pot apărea la vârsta adultă.

De ce este igiena orală importantă pentru copii?

Începerea menținerii unei igiene orale riguroase este importantă încă de la o vârstă fragedă. Puteți crea împreună cu un medic pedodont o rutină specială pentru copil pentru a evita apariția cariilor și a problemelor gingivale. Pe termen lung, atunci când aceste probleme nu sunt tratate, ele pot afecta abilitatea copilului de a mânca, de a vorbi sau chiar de a se concentra la școală.

Primii dinți joacă un rol esențial, nu doar estetic. Aceștia contribuie la mestecarea alimentelor și la dezvoltarea vorbirii. După ce dentiția primară se schimbă, este deosebit de important ca cel mic să mențină o igienă orală adecvată pentru a evita apariția cariilor și a altor probleme dentare. După ce dinții se schimbă, este posibil să aibă nevoie de aparate dentare pentru o aliniere corectă a dinților și pentru a menține un zâmbet sănătos.

Când să începeți vizitele la dentist

Un aspect de care mulți părinți nu sunt siguri este legat de momentul în care ar trebui să meargă la dentist cu copilul pentru prima dată. Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, se recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog să aibă loc în jurul perioadei în care apare primul dinte al copilului. Aceasta este o etapă importantă pentru a familiariza copilul cu mediul stomatologic și pentru a primi sfaturi utile privind îngrijirea dentară

Scopul primelor vizite la medicul stomatolog este de a evalua sănătatea orală a copilului, de a analiza dezvoltarea dinților și de a educa părinții cu privire la menținerea unei igiene orale corespunzătoare.  Pe termen lung, această abordare îl va ajuta pe copil să aibă o dantură sănătoasă, să prevină problemele dentare frecvente întâlnite la mulți adulți și să reducă riscul de a necesita  tratament parodontoza la vârste mai înaintate.

Cum să îngrijiți dinții copiilor acasă

Puteți menține o igienă orală acasă conform recomandărilor pe care le primiți de la medic:

  • începeți devreme – puteți începe rutina de îngrijire a danturii chiar înainte ca celui mic să îi apară primul dinte. Puteți menține o igienă adecvată a gingiilor, folosind o compresă curată după fiecare alăptare. 
  • folosiți pastă de dinți cu fluor – acest ingredient este important pentru a preveni apariția cariilor. Pentru copiii sub 3 ani, puteți folosi o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor, iar pentru copiii mai mari, puteți folosi o cantitate de mărimea unui bob de mazăre.
  • monitorizați dieta copilului – în acest mod, veți putea să preveniți cariile și deteriorarea danturii. Puteți înlocui dulciurile cu fructe și legume proaspete.
  • învățați-l pe cel mic cum să își perie dinții – pe măsură ce copilul crește, începeți să îi arătați celui mic cum să își perie dinții, cu mișcări circulare și blânde.

În concluzie, menținerea unei igiene orale este esențială pentru sănătatea dinților în viața de adult. Cu cât începeți vizitele la stomatolog mai devreme, cu atât copilul se va obișnui mai ușor cu rutina igienei orale și cu tratamentul de la cabinetul stomatologic.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial