Importanța depozitării corecte a alimentelor

Depozitarea adecvată a alimentelor ajută la păstrarea calității și a valorii nutriționale a acestora, fiind la fel de importantă precum restul proceselor prin care trece un aliment, cum ar fi procesarea și prepararea.

Cum se realizează depozitarea alimentelor?

Atunci când se vorbește de o depozitare corectă a alimentelor, se face referire la refrigerare, protecție împotriva căldurii, protecție împotriva umezelii și ambalare corespunzătoare, pentru întreruperea contactului cu aerul și pentru prevenirea deteriorării.

Bacteriile pot avea parte de o dezvoltare ușoară în anumite tipuri de alimente. Prin asigurarea unei depozitări adecvate a hranei, se previne apariția bolilor dăunătoare sănătății, care pot fi transmise datorită prezenței diferitelor bacterii periculoase, aflate în alimente contaminate.

Modalitatea ideală de a preveni contaminarea, este prin refrigerarea hranei, pentru a o proteja și a-i crește valabilitatea. Principalele alimente ce necesită refrigerare sunt mâncarea gătită, produsele lactate, carnea crudă, legumele și unele fructe. Mâncarea gătită și produsele consumate parțial își păstrează prospețimea dacă se depozitează în interiorul frigiderului acoperite cu capace sau sigilate cu folie alimentară. Prin asigurarea acestui strat protector, se evită apariția mirosurilor din interiorul frigiderului și amestecarea aromelor.

De asemenea, pentru valorificarea în timp a anumitor produse și posibilitatea de consum în orice perioadă a anului, se recomandă congelarea acestora. Fie că este vorba de legume, fructe, produse semipreparate ori anumite feluri de mâncare deja gătite, toate acestea pot fi depozitate în compartimentele unui congelator, iar mai apoi pot fi scoase și consumate, deoarece își păstrează textura și gustul. Cei de la altex.ro pun la dispoziție o gamă variată de congelatoare, de diferite dimensiuni și cu funcții multiple, potrivite pentru toate gusturile.

Există alimente care necesită depozitare în spații răcoroase, ferite de umiditate și razele soarelui, precum o cămară. Printre acestea se află pastele făinoase, uleiurile, toate tipurile de făină, cerealele și alimentele conservate. Din categoria alimentelor conservate fac parte gemurile, dulcețurile, sosurile, tocanele de legume, care necesită respectarea instrucțiunilor de depozitare, datorită sistemului de închidere ermetic, care se poate deteriora la contactul cu sursele de căldură, producând deteriorarea produselor din interior.

Cum se pot organiza spațiile de depozitare?

Organizarea bucătăriei este importantă pentru o bună funcționare a procesului de preparare al mâncărurilor, astfel încât se dă senzația de ordine și se dă posibilitatea de valorificare a tuturor alimentelor și folosire a ustensilelor.

Astfel, spațiile de depozitare care se află într-o bucătărie sunt frigiderul, congelatorul, corpurile mobilierului și cămara. Atât frigiderul, cât și congelatorul pot fi organizate pe spații de compartimentare și rafturi. În funcție de compartimentarea acestuia, congelatorul poate fi împărțit pe categorii de produse alimentare și frecvența utilizării acestora.

În ceea ce privește frigiderul, raftul superior este cel mai călduros, de aceea se pot depozita alimente ce urmează să fie consumate în timp scurt. Raftul din mijloc poate fi folosit pentru produse lactate și deserturi, iar cel de la bază, fiind cel mai rece, poate depozita carne crudă sau pește. Dacă frigiderul este dotat cu ladă, acolo este indicată depozitarea legumelor și fructelor, pentru păstrarea prospețimii.

Cămara este spațiul de depozitare cu cele mai multe tipuri de alimente, de aceea este recomandată depozitarea produselor neperisabile în cutii transparente, în timp ce produsele alimentare conservate se pot organiza pe rafturi, luând în considerare termenul de valabilitate.

Spațiile de depozitare sunt indispensabile într-o locuință, astfel încât să se asigure o ordine interioară și o păstrare în condiții bune a alimentelor, pentru a putea fi consumate în stare cât mai proaspătă și mai bună, excluzând situații neplăcute de deteriorare sau contaminare.

Sursă foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial