Imobiliare: Tranzacţiile imobiliare din ţara noastră au depăşit un miliard de euro anul trecut. Ce ne așteaptă în 2020

Imobiliare: Tranzacţiile imobiliare din ţara noastră au depăşit un miliard de euro anul trecut. Ce ne așteaptă în 2020

Volumul investiţiilor imobiliare din ţara noastră a depăşit, anul trecut, borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în 2018, arată un studiu recent.

Volumul atins în 2019 marchează, totodată, un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzacţiilor de investiţii pe piaţa imobiliară românească.

Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România, compania care a realizat studiul, a explicat: “2019 a fost anul oraşelor regionale pentru tranzacţiile cu clădiri de birouri, Cluj-Napoca atrăgând investiţii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacţionat la nivelul ţării, însă Bucureştiul a rămas lider, cu 64% din totalul tranzacţiilor.

Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacţionate, reprezentând aproape 75% din totalul tranzacţiilor la nivel naţional. Apetitul pentru clădirile de birouri din Capitală rămâne în continuare ridicat şi sunt multiple oportunităţi, atât în zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) şi nordul Bucureştiului, precum şi în zonele dinamice, aflate în continuare în plin proces de dezvoltare, precum vestul oraşului”.

Israelienii sunt primii care investesc în România

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelieni ocupă primul loc prin tranzacţia record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacţionat, urmaţi de investitorii români (26%) şi de fondurile sud-africane cu 17%.

“România este o destinaţie tot mai interesantă pentru noi investitori şi cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piaţa locală. Sunt mai multe companii care vor să îşi extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziţia de clădiri de birouri şi spaţii industriale.

Ne aşteptăm în continuare la o compresie a yieldurilor, atât pentru birouri (7% în prezent), cât şi pentru sectorul industrial (7,75%)', a mai spus Gijs Klomp.

Predicții pentru 2020: “Piaţa imobiliară din România continuă să crească pe toate segmentele”

Piaţa imobiliară din România continuă să crească pe toate segmentele, anul acesta, însă într-un ritm ceva mai lent comparativ cu evoluţia din ultimii ani, estimează consultanţii Colliers Internațional.

Potrivit acestora, segmentul imobiliar oferă în continuare oportunităţi de investiţii, în special celor care se pot adapta la o lichiditate mai redusă, în condiţiile în care există potenţial pentru venituri constante pe termen lung şi pentru majorarea valorii capitalului investit.

Anul trecut, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare au avut o contribuţie de aproape un punct procentual la creşterea economică de 4% a ţării, înregistrată în primele trei trimestre, mai precizează sursele citate, cu menţiunea că, totuşi, reducerea ritmului de creştere economică în 2020 va influenţa şi evoluţia pieţei imobiliare, chiar dacă performanţa economică a României va fi mai bună decât în majoritatea ţărilor din UE.

Ţara noastră va continua să fie una dintre economiile europene cu potenţial de creştere ridicat, chiar dacă ritmul va încetini, iar implementarea unor reforme structurale majore în domenii precum mobilitatea forţei de muncă sau educaţie ar debloca un potenţial de creştere suplimentară, cu un efort destul de mic.

“Dincolo de evoluţiile interne, există schimbări pe plan extern, cum ar fi Brexit-ul, noile politici economice şi comerciale ale SUA, tensiunile geopolitice în creştere, incertitudinile din zona euro sau încetinirea economiei Chinei.

Însă, contextul extern va avea un impact neutru asupra creşterii economice estimate pentru România în 2020”, mai susţin specialiştii, adăugând că anul curent se conturează a fi cel mai bun an pentru investiţiile imobiliare din România din perioada post-criză.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial