Iluminatul corect al livingului: beneficii pentru sănătate și echipamente potrivite

Livingul este camera în care te poți relaxa, poți petrece timp de calitate alături de cei dragi și chiar poți lucra. Când amenajezi sufrageria, este bine să ții cont și de sursele de iluminat, pentru a te bucura de o camera primitoare, ce nu îți creează disconfort. În continuare, afli care este cel mai bun tip de iluminat pentru zonele de studiu din living, cum poți alege corpurile de iluminat pentru activitățile zilnice și ce tip de lumină este adecvată pentru sufragerie. 

Tipul de iluminat potrivit pentru zonele de studiu 

O parte din living poate fi transformată în zonă de studiu, în cazul locuințelor în care nu există suficient loc pentru amenajarea unui birou într-o cameră separată. Pentru a obține o zonă de studiu productivă și confortabilă, în același timp, este necesar să nu neglijezi importanța iluminatului. Pe cât posibil, optează pentru lumina naturală, ceea ce înseamnă mutarea biroului cât mai aproape de fereastră. Pentru zilele mai scurte de iarnă sau pentru momentele când dorești să studiezi seara, vei avea nevoie de o sursă artificială de iluminat, de preferat o lustră, ce are următoarele avantaje: 

  • o varietate mare de modele, culori și stiluri, astfel încât să o poți potrivi cu stilul existent al casei tale sau cu planurile de viitor; 
  • design elegant și modern;
  • construcție solidă, din materiale durabile (lemn, sticlă, metal); 
  • finisaj cu efect vizual puternic;
  • rezistență mare la praf, conform clasificării IP20. 

Așadar, poți alege lustre moderne pentru living, pentru zonele de lucru, iar în completare, dacă simți nevoia de mai multă lumină, poți opta și pentru o lampă de birou. 

Iluminatul adecvat pentru activitățile de zi cu zi 

În teorie, livingul este camera în care pătrunde cea mai mare cantitate de lumină naturală din întreaga locuință. Astfel, dacă ai geamuri mari sau mai multe ferestre, pe timpul zilei s-ar putea să nu ai nevoie de folosirea unei surse de iluminat artificial. Totuși, pentru zilele înnorate și pentru seara, este important să alegi corpuri de iluminat ideale pentru tine. 

Nu opta pentru un singur tip de corpuri de iluminat, ci alege mai multe, pe care să le poziționezi în zone-cheie din living. De pildă, pentru tavan, te poți orienta spre o lustră sau un candelabru și spoturi, plasate în zonele mai întunecate.

Pentru zona de citit, optează pentru o lampă cu picior, care va da un aer interesant întregului living. În funcție de activitățile și preferințele tale, poți alege corpurile de iluminat adecvate. 

Temperatura optimă de culoare 

Temperatura de culoare este foarte importantă pentru alegerea surselor de iluminat. Aceasta este o caracteristică a luminii vizibile și este reprodusă de către becuri, în momentul în care ating randamentul maxim. Temperatura de culoare influențează modul în care te simți și felul în care îți desfășori activitățile. 

Există trei temperaturi de culoare: lumină caldă, lumină rece și lumină neutră. În cazul în care te întrebi care lumină este potrivită pentru living, răspunsul diferă în funcție de preferințele, activitățile tale și caracteristicile sufrageriei. 

Specialiștii au ajuns la concluzia că lumina rece este cea care imită cel mai bine temperatura luminii naturale, datorită faptului că evidențiază toate detaliile încăperii și nu obosește vederea. Totuși, pentru living, poți opta pentru mai multe surse de iluminat, cu diverse temperaturi de culoare, după cum urmează: 

  • lumină caldă pentru candelabru sau lustră, pentru a crea o atmosferă primitoare;
  • lumină rece pentru zonele în care este nevoie de concentrare, cum ar fi biroul;
  • lumină neutră dacă ai un spațiu pentru relaxare în care citești, croșetezi sau desfășori orice altă activitate relaxantă. 

Tot specialiștii recomandă și alegerea surselor de iluminat înainte de alegerea culorii pentru pereți, dacă este posibil (în cazul unei renovări, spre exemplu). 

Așadar, pentru iluminarea corectă a livingului, este de preferat să optezi pentru mai multe surse, eventual în culori diferite, în funcție de activitățile pe care le desfășori în fiecare zi.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Brico Depot

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial