Ilinca Vasile, psihoterapeut și instructor de fitness: “Fericirea este o alegere personală”

ilinca vasile

Protagonista copertei este Ilinca Vasile, 31 de ani, psihoterapeut și instructor de fitness. O combinație inedita pentru un look fabulos și o minte echilibrata.

Psiholog, psihoterapeut, instructor de fitness, consilier de nutriție – un parcurs profesional pe cât de bogat, pe atât de neobișnuit. Cum ai ajuns la o astfel de performanța?

Totul a început de la o decizie. Aceea de a face în viața acele lucruri pe care le simțeam potrivite pentru mine. Cele doua – psihologia și sportul – s-au nimerit sa fie pasiunile mele. Am avut și susținerea necesara pentru a merge mai departe pe cele doua direcții, iar acest lucru cred ca a fost atuul meu.

Am facut sport de mica (înot, baschet, dans sportiv, iar când am mai crescut, am început sa particip și la curse de maraton), iar faptul ca am devenit
instructor de fitness a venit cumva natural, ca urmare a ceea ce deja facusem toata viața. Dorința de a urma psihologia mi-a rasarit în minte în timpul liceului. Apoi firescul și-a urmat cursul.

Mi-am câștigat independența financiara din sport, înca din timpul facultații. Din psihologie ajungi sa câștigi mai târziu, fiindca întregul proces de formare necesita o perioada mai mare. Am cautat sa ma pregatesc cât mai bine în aceste doua domenii – fiind o fire meticuloasa, perfecționista – alegând facultatea, cursurile de formare perfecționare, workshopurile, conferințele care îndeplineau cel mai bine aceasta nevoie a mea.

Ai lucrat cu ISTT (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei), o instituție cu profesioniști de clasa. Cum ai defini tu trauma în contextul omului modern, cu atât de multe probleme, provocari, insatisfacții, frustrari? Cum arata fața traumei din perspectiva ta de terapeut?

O parte din formarea mea ca psiholog este facuta sub îndrumarea președintelui ISTT, Diana Vasile. Într-adevar, este o echipa de profesioniști de clasa în domeniu, motiv pentru care i-am ales de nenumarate ori pentru a-mi șlefui competențele profesionale și pentru a mai pune o caramida la formarea mea continua.

În ceea ce priveș te definiția traumei în contextul omului modern, este necesar sa fac o diferențiere între ceea ce înseamna trauma și ceea ce este stresul. Uneori, confundam stresul cu trauma și invers, iar asta poate duce la o înrautațire a starii.

În trauma, capacitațile individuale de a face fața sunt depașite și atunci ne confruntam cu sentimente de neputința, de abandonare lipsita de aparare, teama și, cu cât facem mai multe, cu atât lucrurile se agraveaza. În stres, lucrurile stau diferit. Cu cât acționezi mai mult în direcția depășirii situației stresante, cu atât lucrurile se îmbunatațesc.

Acestea fiind spuse, este nevoie sa ne dam seama daca problemele, provocarile, insatisfacțiile și frustrarile pe care le simțim și traim, în contextul modern de viața, depașesc resursele personale, sau din contra, și care este impactul lor asupra echilibrului interior. Trauma este o experiența subiectiva, individuala, de aceea cel mai în masura sa evalueze impactul ei asupra propriei ființe este omul însuți.

Citește continuarea pe pagina următoare

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate