HPV și screeningul regulat: De ce este important să îți faci analizele la timp?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/02/hpv-si-screeningul-regulat-de-ce-este-important-sa-iti-faci-analizele-la-timp.jpg)
În România, cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice la femei. Multe dintre cazuri ar putea fi prevenite printr-un screening regulat. Clinicile de specialitate, precum Clinica Micomi, oferă acces la teste moderne și sigure care pot detecta infecțiile cu HPV (Virusul Papilloma Uman) și modificările locale pe care le poate provoca acest virus, înainte ca acestea să devină problematice. Iată ce ar trebui să știi despre importanța screeningului regulat și despre cum poți beneficia de un astfel de control preventiv.
Ce este HPV și cum se transmite?
HPV este un virus comun, cu peste 100 de tipuri, dintre care unele sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin. Virusul se transmite prin contact sexual. Studiile arată că aproximativ 80% dintre femei sunt infectate cu HPV la un moment dat în viață.
De ce este important screeningul?
Prevenția reprezintă un pilon esențial în menținerea sănătății reproductive, iar testele de screening precum citologia Babeș-Papanicolaou și testele HPV sunt instrumente simple, dar eficiente. Screeningul este un proces de evaluare sistematică folosit pentru a depista semne timpurii ale unor afecțiuni în absența simptomelor, permițând astfel intervenții timpurii și eficiente.
Prin testarea Babeș-Papanicolaou, celulele de pe suprafața colului uterin sunt prelevate și analizate pentru a identifica modificările precanceroase care apar ca urmare a infecțiilor genitale cu HPV sau anomaliile celulare care ar putea semnala un risc de cancer. Testele HPV detectează prezența Virusului Papilloma Uman, mai ales a tipurilor cunoscute pentru riscul lor oncogen ridicat, precum HPV 16 și HPV 18. Persoanele diagnosticate cu astfel de tipuri virale beneficiază de un plan de monitorizare periodică, ce permite urmărirea atentă a evoluției virusului și intervenția medicală în momentul oportun pentru a preveni dezvoltarea unor complicații grave. Prin urmare, testele Babeș-Papanicolaou și HPV nu doar că facilitează identificarea infecțiilor și a potențialelor riscuri, dar contribuie și la o strategie de prevenție bine definită, ce oferă femeilor șansa de a-și proteja sănătatea reproductivă pe termen lung.
Care sunt opțiunile de screening?
La Clinica Micomi, poți beneficia de teste de ultimă generație pentru HPV și alte tipuri de analize care te ajută să îți controlezi sănătatea intimă. Acestea includ testul Papanicolaou și teste de genotipare HPV, care oferă informații detaliate despre tipul de HPV prezent.
Cât de des ar trebui să faci aceste teste?
Specialiștii recomandă ca femeile între 25 și 65 de ani să efectueze un screening regulat la fiecare 3-5 ani, în funcție de vârstă și de rezultatele anterioare. Femeile active sexual, indiferent de vârstă, ar trebui să discute cu medicul ginecolog despre cea mai potrivită frecvență a testării.
Nu aștepta să apară simptome pentru a acționa! Screeningul regulat îți poate salva viața, oferindu-ți o imagine clară asupra stării tale de sănătate. Programează-te la Clinica Micomi pentru un screening HPV complet și consultanță de specialitate !
Referințe:
- Organizația Mondială a Sănătății (OMS), New recommendations for screening and treatment to prevent cervical cancer
- Cancer Council, https://www.cancer.org.au/
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Perspective globale