Horoscopul chinezesc: acuratețea și cheile prezicerii

Horoscopul chinezesc: acuratețea și cheile prezicerii

Acum, Noul An chinezesc 2021, este Anul Bivolului Alb de Metal. Ultimul an identic a fost 1962. La fel cu zodiile occidentale pe care le știm cu toții, semnele zodiacale chinezești sunt tot 12, doar că fiecare aparține câte unui animal și depind de cele cinci elemente fundamentale ale concepției Dao: metal, apă, lemn, foc și pământ, de câte o tulpină cerească și o ramură terestră și se repetă la 12 ani, nu la 12 luni ca în zodiacul european, căci fiecare animal guvernează zodia respectivă vreme de un an. Astfel, alternând și cele cinci elemente fundamentale seriei zodiacale de 12 ani , un ciclu astrologic complet durează 60 de ani, după care se reia. 

Lap Chun și „anul orb'
În China, deși calendarul adoptat oficial este cel gregorian, iar prima zi a noului an 2021 a fost, ca și la noi, în data de 1 ianuarie, calendarul tradițional, respectat de aproape două miliarde de chinezi, este cel solar care stabilește că anul începe în prima zi de primăvară. Astfel, prima zi de primăvară, numită Lap Chun, este dată de referință și cade întotdeauna în 4 sau 5 februarie. Ciudat însă, Anul Nou Chinezesc lunar, cel astrologic- calculat după calendarul ce ține seamă doar de fazele lunii- cade, în 2021, pe data de 12 februarie. Cum se poate asta? Calculul nu este simplu de înțeles, pentru un neinițiat. Un an lunar este împărţit în 12 luni de câte 29,5 zile- la fiecare 2,5 ani adăugându-se în plus o a treisprezecea lună pentru a corecta calendarul- iar regula cere ca Anul Nou Chinezesc să înceapă la a doua Lună Nouă de după solstițiu de iarnă. Solstițiul are loc astronomic, în jurul zilei de 21 decembrie, iar poziția Lunii față de Terra se repetă la câte 29,5 zile, rezultă că Anul Nou Chinezesc poate avea loc doar între 19 ianuarie și 20 februarie. Așa se face că, în calendarul astrologic, prima zi a Anului nou lunar, este alta de fiecare dată, aşa că Prima zi de primăvară- Lap Chun, Anul nou solar fix adică- face uneori parte din anul astrologic, alteori nu. Astfel, există ani astrologici care pot avea un Lap Chun, doi sau chiar niciunul, caz în care chinezii vorbesc despre un „an orb', care nu vede începutul primăverii și în care se feresc ca de foc să înceapă vreo afacere nouă sau o căsnicie.

Dorința secretă de Anul Nou chinezesc
Începutul Anului Nou chinezesc aduce și una dintre cele mai interesante metode de divinație: chinezii își rostesc în secret o dorință pentru anul ce începe și la ora 00.00, exact la trecerea în noul an, așază vertical un ou proaspăt de găină. Dacă reușesc să-l facă să stea în picioare, fără să-l spargă bineînțeles, e semn că animalul guvernator al anului (Bivolul Alb de Metal, în 2021) le-a auzit dorința și le-o va îndeplini cu siguranță. Straniu și inexplicabil este că doar în această zi, un ou proaspăt poate să stea fără prea mare dificultate în poziţie verticală, datorită influenţei puternice a energiei lunare asupra corpurilor vii şi pământului. Acum atracția astrului nopții este maximă, se înregistrează cele mai puternice maree, iar energia vie și cea telurică se află în rezonanță cu energia cosmică transmisă de Lună. De aici provine, se pare, și legenda oului lui Columb, care a ajuns în 1493, în Bahamas, pe insula Tortuga și a făcut un ou să stea vertical, exact la schimbarea anului lunar, de Anul Nou chinezesc, în data de 17 februarie.

Astrologia celor doi poli, Yin și Yang
Vechii chinezi au studiat sursa tuturor mişcărilor, a vieții și a Universului și au ajuns la concluzia că aceasta este rezultatul relaţiei dintre două energii, una pozitivă şi alta negativă, pe care le-au numit Yang şi Yin. Iar legea aceasta a devenit principiul de bază în astrologia chineză. Cercul-simbol Tai Chi, al celor două principii este de altfel cunoscut în toată lumea și semnifică armonia dintre cele două polarităţi Yin şi Yang şi indică și utilitatea astrologiei: aceea de a readuce armonia ființei umane prin autocunoaştere şi acceptare. Astrologia chineză folosește „principiul polarității' pentru a analiza zodiacul și a face predicții, considerând că pentru a menţine ordinea şi armonia trebuie ca cele două fluxuri Yin şi Yang să caute permanent echilibrul. „Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are două extremităţi; asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile sunt semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate', se spune în „I Ching Cartea schimbărilor'. Filozofia astrologică chineză a codificat nașterea Universului cunoscut pornind de la cercul gol, numit Mu Chi, simbolul Vidului Suprem care era starea de neant de dinainte de a exista ceva. Din acest cerc gol s-a născut Tai Chi, adică polaritatea, iar Creația a avut și a păstrat cei doi poli: masculin şi feminin, alb şi negru, bine şi rău, Soare şi Lună.

Cheile prezicerii
La rândul său Materia, a fost împărțită de filozofii chinezi în cinci elemente de bază: Metalul, Lemnul, Apa, Focul şi Pământul, iar muzica a căpătat, la fel, cinci chei- fiecare corespunzătoare unui element- și nu șapte, cum este în muzica occidentală. Conform tradiţiei chinezeşti, în lume şi în interiorul corpului uman există, de asemenea, „Cele şase Ki' relele asociate cu influenţele condiţiilor extreme ale mediului: energia vântului, a frigului, a căldurii, a umezelii, a uscăciunii sau arşiţei şi a focului. Ele au fost asociate cu anotimpurile: vântul este ki-ul de primăvară, căldura ki-ul verii, umiditatea a sfârşitului verii, uscăciunea a toamnei şi frigul este ki-ul iernii. Al şaselea rău, ki-ul focului apare ca urmare a expunerii intense şi prelungite la oricare dintre celelalte cinci. Energiile interacţionează între ele, atât în mediu cât şi în corpul uman, dând naştere unui circuit permanent al schimbărilor: vântul creează căldura, căldura – arşiţa, arşiţa – umezeala, apoi umezeala – seceta, seceta – frigul şi frigul din nou vântul. Şi ciclul se reia fără oprire de la capăt.

foto: 123rf

Citeste și:

Predicțiile ascendentului Bivolului de Metal, pentru anul 2021

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Horoscop