Nascuta sub o stea norocoasa, in seara zilei de 20 februarie 1924, Gloria Laura Vanderbilt avea sa devina o scriitoare de succes si, cel mai important, o pioniera a jeans-ilor de firma.
Singurul copil al lui Reginald Claypoole Vanderbilt (1880 – 1925) si a Gloriei Laura Mercedea Morgan ( 1904 – 1965), a devenit mostenitoarea unui imperiu financiar de patru milioane de dolari, la frageda varsta de numai 15 luni.
Si-a petrecut o mare parte din copilarie intre New York (orasul natal) si Paris in compania mamei, a bonei dar si a matusii sale, Thelma – amanta printului de Wales in acea perioada.
Copilaria i-a fost marcata de un proces scandalos in care o alta matusa – Gertrude Vanderbilt Whitney – a solicitat, si mai apoi a castigat custodia nepoatei, dar si dreptul de a-i administra averea tinerei Gloria.
In grija doamnei Whitney, Gloria a avut parte de o educatie aleasa, fiind una din premiantele liceului Miss Porter’s, iar mai apoi una din studentele eminente ale Ligii Studentilor Artisti din New York.
Spirit independent, Gloria a profitat de implinirea celor 22 de ani care ii permiteau sa-si administreze singura averea si a fugit la Hollywood, luand prin surprindere intreaga familie.
Iubirile Gloriei
In anul 1941 s-a casatorit cu agentul Pasquale DiCicco (TPatt DiCicco), iar dupa numai patru ani casatoria lor a luat sfarsit.
Al doilea mariaj s-a produs la cateva luni, pe 21 aprilie 1945, cu Leopold Stokowski, cu care Gloria a avut doi fii – Leopold Stanislaus Stokowski (nascut in 1950) si Christopher Stokowski (nascut in 1952). Nici acesta casatorie n-a rezistat, cei doi divortand in octombrie 1955.
Pe 28 august 1956, la mai putin de un an de despartirea de Leopold, Gloria s-a casatorit din nou, cu regizorul Sidney Lumet cu care a trait o frumoasa, dar scurta poveste de dragoste. Dupa 7 ani s-au despartit pentru ca Gloria sa-l intalnesca pe cel de-al patrulea sot – Wyat Emory Cooper, cu care s-a casatorit pe 24 decembrie 1963.
Cu cel din urma sot, Gloria a mai avut doi fii – Carter Vanderbilt Cooper (1965) si Anderson Hays Cooper (1967), cel care avea sa devina un cunoscut reporter CNN.
Cariera
Gloria Vanderbilt si-a inceput cariera de designer in anul 1971, atunci cand Don Hall i-a vazut unele schite intr-o galerie si i-a remarcat talentul. A inceput cu o colectie de esarfe, dupa care au urmat una de bluze si una de jeansi.
Succesul nu a intarziat sa apara, astfel incat in anul 1980, Gloria castigase 10 milioane de dolari, iar numele ei aparea pe multe obiecte scumpe, de la pantofi si accesorii pana la parfumuri si bauturi alcoolice.
Incepand cu 1980, Gloria a inceput sa-si publice memoriile – “Once Upon a Time”, declarand pentru revista People ca: “Am scris acesta carte pentru ca am un talent innascut.O consider o opera de arta si nu o terapie.Am stiut mereu ca voi scrie acesta carte si asta se vede in paginile ei.”
In cea de a doua carte a sa, “Black Knight, White Knight”, Gloria Vanderbilt vorbeste depre mariajele sale cu DeCicco si Stokowski.
In 1989, lanseaza primul roman de fictiune, “Never Say Goodbye”, urmat in 1994 de “The Memory Book of Starr Faithfull”, ambele fiind foarte apreciate de critici.
Povestea unei mame
O grea incercare careia a trebuit sa-i faca fata a fost sinuciderea fiului sau, Carter Cooper la doar 23 de ani.
Ceea ce a ajutat-o sa treaca peste acesta tragedie a fost suportul altor oameni aflati in aceeasi situatie, toti uniti de sedintele psihologice ale unui specialist. In 1996, Gloria publica ultima sa carte, “A Mother’s Story”, avand ca subiect sinuciderea propiriului sau fiu.
Subiect de roman
Pentru ca viata unei celebritati precum Gloria Vanderbilt prezinta interes pentru publicul larg, ea insasi a devenit subiectul unor romane precum: “Gloria Vanderbilt: Portrait of an Intimate Friendship” de Aram Saroyan, “Little Gloria… Happy at Last” de Barbara Goldsmith, “That Vanderbilt Woman” de Philip Van Rensselaer.
Text: Iulia Blanaru, Foto: www.viewimages.com