Gina Patrichi, actrița cu un destin aparte, născută pe 8 martie

Gina Patrichi, actrița cu un destin aparte, născută pe 8 martie

Gina patrichi

Gina Patrichi ar fi împlinit astăzi 81 ani ani. S-a născut pe 8 martie 1936 și a plecat dintre noi, răpusă de cancer, la doar 58 de ani. A jucat până în ultima clipă, iar cei care au avut privilegiul să o vadă pe scenă spun că era desăvârșită. O actriță magnifică!

Un destin aparte, trăit cu patimă pe scenă și în viață

Gina Patrichi a fost o actriță cu un talent colosal. Mulți și-a amintesc datorită timbrului aparte, delicat, venit parcă din alte lumi. Era o femeie cu un anumit tip de frumuseţe, specifică sufletelor sensibile. Caldă și pasională, Gina Patrichi a dat viaţă unor personaje memorabile în teatru, film şi televiziune, remarcându-se prin capacitatea de a trece uşor de la registrul comic la cel dramatic.

Deși a fost remarcată și admisă la Institutul de Teatru pe când avea 16 ani, Gina Patrichi a avut un mare moment de cumpănă, când după doi ani a renunțat la cursuri, mutându-se în provincie. Destinul a vrut altceva, iar după doi ani de la ruptura ei de lumea teatrului, foștii colegi de la Institut o văd trecută pe afișul spectacolului Nota zero la purtare pus pe scena Teatrului Dramatic din Galați în regia lui Valeriu Moisescu. A rămas la Galați 8 ani și nu a refuzat niciun rol din ce i se oferea, chiar dacă trebuia să țină o simplă tavă în mână.

În 1964 Liviu Ciulei, directorului Teatrului Bulandra a invitat-o la București să se alăture colectivului format deja din nume mari ale teatrului românesc.

S-a dedicat total, cu patimă, profesiei pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieții ei.

În cuvintele pe care le spune despre ea însăși deslușim cea mai frumoasă mărturisire despre abisul și raiul din sufletul acestei mari actrițe pe care le-a avut România: Am fost și foarte fericită și foarte nefericită, niciodată n-am fost la mijloc. Și asta se vede pe fața mea, nu în riduri, ci în expresie.

Gina Patrichi a fost căsătorită timp de trei decenii cu avocatul Victor Anagnoste, iar din dragostea lor s-a născut Oana Miruna.

În ultimul ei interviu, înainte să fie răpusă de cancer Gina Patrichi a citat câteva replici din piesa Jocul de-a vacanța: Poate că n-am fost altceva decât o fată dintr-o carte… poate că totul n-a fost decât o glumă, sau un joc.

Pe 18 martie 1994 această Mare Doamnă a teatrului românesc se stingea din viață la numai 58 de ani, după ce pierduse definitiv lupta cu boala secolului, iar în prezent, strada pe care a locuit actrița, undeva între Piața Romană și Piața Victoriei, se numește Gina Patrichi.

Florentina Mușat

foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete