Gina Patrichi, actrița cu un destin aparte, născută pe 8 martie

Gina Patrichi, actrița cu un destin aparte, născută pe 8 martie

Gina patrichi

Gina Patrichi ar fi împlinit astăzi 81 ani ani. S-a născut pe 8 martie 1936 și a plecat dintre noi, răpusă de cancer, la doar 58 de ani. A jucat până în ultima clipă, iar cei care au avut privilegiul să o vadă pe scenă spun că era desăvârșită. O actriță magnifică!

Un destin aparte, trăit cu patimă pe scenă și în viață

Gina Patrichi a fost o actriță cu un talent colosal. Mulți și-a amintesc datorită timbrului aparte, delicat, venit parcă din alte lumi. Era o femeie cu un anumit tip de frumuseţe, specifică sufletelor sensibile. Caldă și pasională, Gina Patrichi a dat viaţă unor personaje memorabile în teatru, film şi televiziune, remarcându-se prin capacitatea de a trece uşor de la registrul comic la cel dramatic.

Deși a fost remarcată și admisă la Institutul de Teatru pe când avea 16 ani, Gina Patrichi a avut un mare moment de cumpănă, când după doi ani a renunțat la cursuri, mutându-se în provincie. Destinul a vrut altceva, iar după doi ani de la ruptura ei de lumea teatrului, foștii colegi de la Institut o văd trecută pe afișul spectacolului Nota zero la purtare pus pe scena Teatrului Dramatic din Galați în regia lui Valeriu Moisescu. A rămas la Galați 8 ani și nu a refuzat niciun rol din ce i se oferea, chiar dacă trebuia să țină o simplă tavă în mână.

În 1964 Liviu Ciulei, directorului Teatrului Bulandra a invitat-o la București să se alăture colectivului format deja din nume mari ale teatrului românesc.

S-a dedicat total, cu patimă, profesiei pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieții ei.

În cuvintele pe care le spune despre ea însăși deslușim cea mai frumoasă mărturisire despre abisul și raiul din sufletul acestei mari actrițe pe care le-a avut România: Am fost și foarte fericită și foarte nefericită, niciodată n-am fost la mijloc. Și asta se vede pe fața mea, nu în riduri, ci în expresie.

Gina Patrichi a fost căsătorită timp de trei decenii cu avocatul Victor Anagnoste, iar din dragostea lor s-a născut Oana Miruna.

În ultimul ei interviu, înainte să fie răpusă de cancer Gina Patrichi a citat câteva replici din piesa Jocul de-a vacanța: Poate că n-am fost altceva decât o fată dintr-o carte… poate că totul n-a fost decât o glumă, sau un joc.

Pe 18 martie 1994 această Mare Doamnă a teatrului românesc se stingea din viață la numai 58 de ani, după ce pierduse definitiv lupta cu boala secolului, iar în prezent, strada pe care a locuit actrița, undeva între Piața Romană și Piața Victoriei, se numește Gina Patrichi.

Florentina Mușat

foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete