Ghid pentru o vopsire profesionistă a lemnului

Lemnul este unul dintre cele mai frumoase materiale folosite pentru construirea clădirilor, a obiectelor de mobilier dar și a decorațiunilor sau amenajărilor din grădină, iar atât timp cât este corect întreținut, poate rezista o viață.

Este natural și are mereu o istorie în spate, fiecare semn al finisajului său reprezentând o poveste. Dar, la un moment dat timpul își poate pune amprenta asupra aspectului lemnului, iar astfel apare necesitatea vopsirii. Iar pentru că nu este chiar atât de ușor să vopsești lemnul precum poate părea, în acest articol ne-am propus să oferim un ghid pentru o vopsire corectă a lemnului de foc:

Pregătirea lemnului pentru vopsire

Indiferent că folosești vopsea pentru lemn interior sau vopsea pentru lemn exterior, lemnul necesită o atentă pregătire în prealabil. Ce presupune această pregătire a lemnului pentru vopsire, mai exact?

Ei bine, pentru ca vopseaua să aibă o prindere cât mai bună, ar trebui ca lemnul să fie bine șlefuit. Poți folosi hârtie abrazivă fină, cu diferite granulații, de la cele mai dure la cele mai fine, astfel încât rezultatul final să fie un lemn cât mai plăcut atingerii.

Șlefuirea lemnului lasă în urmă mult praf, așa că ar trebui să îl îndepărtezi. Poți face asta cu un aspirator și o cârpă umedă. Apoi, nu ar fi rău să folosești un strat de impregnant pentru lemn, deoarece acesta va avea rolul de grund, astfel încât să protejeze lemnul și să faciliteze prinderea vopselei. Astfel, dacă alegi să aplici un impregnant, atunci vei folosi mai puțină vopsea pentru lemn exterior.

Achiziționarea vopselei

În comerț vei găsi numeroase opțiuni de vopsele pentru lemn. În primul rând, diferă nuanțele. Trebuie să știi că există peste 1000 de nuante de vopsea satinata pentru lemn și totodată diferite tipuri de vopsele, precum: vopsea lemn mată, vopsea lemn satinată și vopsea lemn lucioasă.

În plus, va trebui să stabilești dacă ai nevoie de vopsea pentru lemn interior sau pentru exterior, în funcție de locația lemnului pe care urmează să îl vopsești.

Mai mult decât atât, trebuie să ai în vedere faptul că vopselele pentru lemn pot fi grupate pe mai multe categorii. Vei găsi vopsele acrilice, vopsele pe bază de ulei, pe bază de apă, vopsea emailată, vopsea pe bază din latex sau chiar vopsea blackboard. Studiază avantajele și dezavantajele fiecărui tip de vopsea în parte, iar astfel îți va fi mai ușor să faci o alegere potrivită nevoilor tale.

Vopsirea lemnului – cum să obții un rezultat cât mai satisfăcător

Atunci când începi vopsirea lemnului, trebuie să ai în vedere faptul că există diferite practici la care poți apela. Dacă îți propui să te bucuri de frumusețea fibrei lemnului, folosește un lac incolor, mat sau chiar lucios. Astfel, modelul nu se va pierde și totodată lemnul va arăta într-un mare fel. 

De asemenea, este recomandată aplicarea a cel puțin două straturi de lac, iar după fiecare strat lemnul va fi șlefuit. De asemenea, dacă îți dorești să schimbi culoarea lemnului poți folosi o vopsea dedicată sau un strat de baiț, după care se aplică lacul.

Apoi, pentru ca rezultatul final să arate cât mai bine, aplica vopseaua de-a lungul fibrei lemnului, astfel încât aspectul natural al lemnului să nu se piardă. 

Nu uita că vopsirea lemnului este un proces ce necesită răbdare, îndemânare și mai ales foarte multă atenție. Dacă ai aceste calități, atunci sigur te vei putea ocupa de vopsirea lemnului fără probleme. De asemenea, oferă timp vopselei să se usuce cât mai bine, pentru a nu compromite în totalitate eforturile depuse pentru a obține un rezultat cât mai plăcut.

Pune în practică toate aceste sfaturi practice iar vopsirea lemnului se va dovedi a fi mai ușor de făcut precum credeai.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial