Ghid scurt cu 5 pași de urmat pentru aplicarea gletului pe perete în mod corect

Tencuiala este un strat mineral cu funcții de protectie și decorative. Aceasta se aplica la o grosime care poate varia de la cativa milimetri la cativa centimetri cu scopul nivelarii suprafetelor de zidarie pentru a le uniformiza.

Acest amestec revoluționar de ciment, gips, nisip și apă este folosit masiv pentru construcții, artă și chiar medicină. Există numeroase tipuri diferite de tencuială fiecare dintre ele cu un set de metode diferite pentru aplicare și tehnici de amestecare.

Cum se aplică tencuiala?

Întotdeauna este o idee bună să fii cât mai bine pregătit  cu mult timp în avans pentru aplicarea tencuielii pe pereți, astfel încât să nu îți lipsească nicio unealtă care să te oprească din proces în timpul muncii. Uneltele și materialele de care vei avea nevoie pentru a finaliza lucrarea includ o mistrie cu găleată, plutitor de tencuieli, mistrie de colț, o scândură, două găleți, un baton de amestecare sau o paletă, tencuială adecvată, PVA, apă curată, șmirghel, o scară și o mască de praf. În cazul suprafețelor mai mari se poate folosi o gletieră de 80 cm pentru a acoperi peretele cât mai rapid după aplicarea amorsei. Ustensilele profesionale sunt parte a oricărei munci bine făcute și multe magazine precum Gletiere.ro oferă o gamă largă de produse în acest sens.

1. Pregătire peretelui și igienizarea lui

Asigură-te că peretele pe care dorești să îl tencuiești este fără praf și scăpat de resturile varului de dinainte. Acest pas este deosebit de important dacă tencuiești un perete mai vechi și uzat. Apoi acoperă oricare dintre găuri și fisuri pe care le poți găsi în perete folosind bandă de ecranare după curățarea adecvată a suprafeței.

2.  Aplica PVA-ul pe pereți

Fiind un produs pe bază de latex asemănător cu cleiul care etanșează porii de ghips, PVA-ul va asigura că stratul de glet pe care îl vei folosi se va usca în mod egal. În primul rând, trebuie să diluezi PVA-ul într-un raport de 1:4 – o parte PVA și patru părți apă. Rotește amestecul de PVA pe o perie, aplică-l pe perete și verifică dacă întreaga suprafață este acoperită. Odată ce treci peste pereți cu lipiciul PVA, se poate aplica primul strat de ipsos.

3. Mixează bine gletul

În funcție de tipul de tencuială pe care îl vei folosi pentru proiectul tău, trebuie să citești manualul și să îl aplici conform instrucțiunilor. Poartă o mască de praf în timp ce deschizi sacii de material pentru a evita afecțiunile pulmonare create de aceste reziduuri. Toarnă într-o găleată cu apă rece gletul și se bate puțin până când capătă consistența unei creme groase, fără cocoloașe. Amestecă continuu tencuiala în apă și niciodată invers.

4. Aplica gletul pe perete

Odată ce ai curățat pereții și amestecul de tencuială este gata, poți începe să aplici primul strat de tencuială folosind gletiera profesională, mistriile și un instrument plutitor. Exersează separat aplicarea pe plăci de gips-carton până începi să stăpânești tehnica pentru a evita orice greșeală.

5. Netezirea peretelui

Imediat după aplicarea primului strat de tencuială, așteaptă 20 de minute pentru a lăsa tencuiala să se usuce. După aceea, scăpă de umflături și imperfecțiuni netezind peretele cu o mistrie. În cele din urmă, aplică cel de-al doilea strat de glet care trebuie să fie într-un strat mai subțire decât primul, de aproximativ 2 mm, și lasă materialul să se usuce.

Odată parcurși acești pași, peretele poate fi decorat și vopsit după propriile preferințe în funcție de stilul ales pentru casa ta. Nu uita să ai toate sculele necesare înainte de a începe toată munca pentru a executa totul cât mai rapid.

Sursă foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial