Ghid pentru proaspetele mămici: cum poți îmbunătăți somnul bebelușului

Ghid pentru proaspetele mămici: cum poți îmbunătăți somnul bebelușului

Dacă nu ai mai dormit bine de când s-a născut bebelușul tău, nu ești singura. Nopțile albe sunt o obișnuință pentru părinți, mai ales în primele luni alături de bebeluș. Iar tiparele de somn ale micuților diferă atât de mult încât, deseori, totul se rezumă la noroc: unii bebeluși dorm ore în șir, alții se trezesc din oră în oră. Potrivit Mayo Clinic, bebelușii dorm, în medie, 16 ore pe zi, iar până la vârsta de 3-4 luni, cei mai mulți ajung să doarmă și 5 ore legate. În apropiere de împlinirea vârstei de un an, bebelușul poate ajunge să doarmă și 10 ore pe noapte, fără să se trezească în acest interval. 

Pe de altă parte, există câteva lucruri care pot ajuta la îmbunătățirea somnului și odihnei celui mic, dar și la formarea unui program de somn ceva mai constant. Iată ce ar trebui să știi: 

Încurajarea obiceiurilor bune de odihnă

Chiar dacă bebelușul tău are un program atipic de somn, este important să îi creezi o rutină cât mai devreme. Acest lucru vă va ajuta pe amândoi pe viitor și poate chiar să rezolve unele probleme cu odihna: 

Urmează o rutină constantă pentru somnul bebelușului. Potrivit Mayo Clinic, suprastimularea celui mic seara, înainte de somn poate rezulta în dificultatea acestuia de a adormi și în treziri multiple pe parcursul nopții. Activități precum baia de seară, un cântec, cititul unei povești sau muzica, într-o încăpere slab iluminată îl pot pregăti mai bine pe cel mic pentru somn. 

Asigură-te că bebelușul poartă un scutec curat. Scutecele ude pot fi unul dintre motivele pentru care cel mic se trezește în timpul nopții și, dacă nu sunt schimbate imediat, acestea cauzează iritații sau alergii pe pielea sensibilă a copilului. Acele scutece pentru bebeluși create special pentru a preveni iritațiile și a proteja pielea lor delicată, având în același timp o putere mare de absorbție pot contribui la un somn mai odihnitor pentru micuțul tău. 

Pune bebelușul în pătuț când este somnoros, dar încă treaz. Acest obicei îl va ajuta pe cel mic să asocieze patul cu procesul de a adormi. 

Lasă-i timp să se liniștească. Bebelușii plâng adesea înainte de a adormi, până când își găsesc o poziție confortabilă în care să doarmă. 

Respectă-i programul de somn. Dacă bebelușul tău are energie noaptea sau se trezește dis-de-dimineață, îți poți ajusta programul în funcție de tiparul său de somn. În cele din urmă, micuțul își va crea propria rutină și va ajunge să doarmă și în timpul nopții. 

Dormiți în aceeași cameră

În mod ideal, bebelușul ar trebui să doarmă în aceeași cameră cu tine, dar să aibă propriul său pătuț, pentru cel puțin șase luni și, dacă e posibil, chiar până la vârsta de un an. Părerile sunt împărțite în acest caz, însă specialiștii sunt de acord că prezența mamei în aceeași încăpere poate contribui la calmarea bebelușului și la odihna mai bună a acestuia. 

Asigură-te că încăperea este luminată corespunzător

Iluminatul este un factor-cheie pentru un somn odihnitor, nu numai în cazul bebelușilor, ci și al adulților. Luminile din spectrul albastru inhibă hormonii de somn și producerea melatoninei de către organism, „păcălind' corpul că afară este zi și, prin urmare, ar trebui să ne trezim. Lumina albă a becurilor cu halogen are, de cele mai multe ori, tonuri albastre, la fel și lumina verde, violet sau roz. 

În schimb, lumina caldă, cu tonuri de galben, portocaliu sau roșu, la o luminozitate scăzută pot contribui la o odihnă mai bună. Dacă nu ești sigură ce fel de lumină să alegi, cel mai bine este să lași încăperea complet neluminată și să ai la îndemână o veioză cu lumină caldă sau o lampă pentru momentele în care trebuie să hrănești bebelușul în timpul nopții. 

Fiecare bebeluș doarme diferit și, chiar dacă nu-ți mai amintești ultima dată când ai avut un somn odihnitor, este esențial să știi că nu ești singură, că nu faci ceva greșit și, cel mai important, că va veni și vremea când cel mic va dormi nestingherit toată noaptea.

Sursa foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Miababy

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Advertorial