Gaseste cuvintele potrivite pentru orice situatie

Prietena ta a fost parasita de sot. Mama vecinei e grav bolnava. Situatii dramatice, in care vrei sa spui cat de rau iti pare, dar nu stii cum sa o faci. Cum poti sa-ti exprimi sprijinul?

Cand pierzi pe cineva drag, multi oameni isi exprima compasiunea si spun simplu si sincer: "Imi pare rau" sau "Ma gandesc la tine" – sunt gesturi de simpatie binevenite. Dar exista si alte persoane care, desi bine intentionate, esueaza lamentabil in aceasta incercare. Apoi sunt cei care folosesc prilejul pentru a-si exprima inclinatia catre dramatizare sau cei care isi inchipuie ca stiu exact ce simti si sunt gata sa dea sfaturi. Poate ca cel mai greu de suportat sunt persoanele care te evita. Toti cei care, dintr-un motiv sau altul, nu reusesc sa se exprime adecvat momentului, fac aceeasi greseala: pun pe primul plan propriile sentimente sau temeri. Ti s-a intamplat si tie sa nu stii ce sa spui intr-o situatie grava, care afecteaza pe cineva apropiat? Te poti inspira din cele cinci scenarii pe care le-am imaginat.

A murit cineva…
Sa nu eviti niciodata o persoana care a pierdut de curand pe cineva drag! Chiar daca nu spui exact ce ar trebui, tot e mai bine decat sa nu spui nimic. Si, mai ales, nu astepta ca persoana indoliata sa te caute, caci tu trebuie sa o cauti prima.
In asemenea situatii, oamenii au tendinta sa caute solutii pentru a usura suferinta si pentru a readuce lucrurile pe fagasul normal. Pentru persoana indoliata insa, lucrurile nu vor mai fi niciodata cum au fost. De aceea, are dreptul sa sufere, sa planga ori sa spuna tot ce are pe suflet – o poti ajuta sa-si exprime aceasta suferinta.

Nu spune – sau nu scrie – ca stii ce simte o persoana in suferinta. Pentru ca nu stii…

Ce sa spui

  • "Imi pare atat de rau de ce s-a intamplat. Vrei sa vorbim despre asta?" – Probabil ca persoana indoliata va spune "da". Este fireasca nevoia de a reveni asupra celor intamplate, pentru a cauta o explicatie logica sau emotionala.
  • "Ma gandesc la tine" nu este o replica banala, ci o modalitate de a arata ca iti pasa.
  • "Daca vrei sa mai vorbim, iti stau oricand la dispozitie" – Nu exista o perioada stabilita pentru doliu si trairea suferintei pricinuite. Este reconfortant ca cel care sufera sa stie ca tu intelegi acest lucru.

Ce sa nu spui

  • "Daca te pot ajuta cu ceva, te rog sa ma suni." – Asemenea cuvinte vor fi interpretate ca o oferta de ajutor practic, dar persoana indoliata are nevoie in special de sprijin afectiv. Mai ales cand e vorba de prieteni apropiati.
  • "Fii optimista, macar de dragul copiilor!" – Cuvinte ce sugereaza ca sentimentul de pierdere ar trebui inabusit, adica un mesaj contrar nevoilor ei. Ea trebuie sa stie ca e firesc sa-si traiasca tristetea.
  • "Ei, ce sa-i faci, viata merge mai departe!". Fraza inutila, ce poate da impresia ca suferinta ei e ceva superficial si neinsemnat.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate