Gaseste cuvintele potrivite pentru orice situatie

Prietena ta a fost parasita de sot. Mama vecinei e grav bolnava. Situatii dramatice, in care vrei sa spui cat de rau iti pare, dar nu stii cum sa o faci. Cum poti sa-ti exprimi sprijinul?

Cand pierzi pe cineva drag, multi oameni isi exprima compasiunea si spun simplu si sincer: “Imi pare rau” sau “Ma gandesc la tine” – sunt gesturi de simpatie binevenite. Dar exista si alte persoane care, desi bine intentionate, esueaza lamentabil in aceasta incercare. Apoi sunt cei care folosesc prilejul pentru a-si exprima inclinatia catre dramatizare sau cei care isi inchipuie ca stiu exact ce simti si sunt gata sa dea sfaturi. Poate ca cel mai greu de suportat sunt persoanele care te evita. Toti cei care, dintr-un motiv sau altul, nu reusesc sa se exprime adecvat momentului, fac aceeasi greseala: pun pe primul plan propriile sentimente sau temeri. Ti s-a intamplat si tie sa nu stii ce sa spui intr-o situatie grava, care afecteaza pe cineva apropiat? Te poti inspira din cele cinci scenarii pe care le-am imaginat.

A murit cineva…
Sa nu eviti niciodata o persoana care a pierdut de curand pe cineva drag! Chiar daca nu spui exact ce ar trebui, tot e mai bine decat sa nu spui nimic. Si, mai ales, nu astepta ca persoana indoliata sa te caute, caci tu trebuie sa o cauti prima.
In asemenea situatii, oamenii au tendinta sa caute solutii pentru a usura suferinta si pentru a readuce lucrurile pe fagasul normal. Pentru persoana indoliata insa, lucrurile nu vor mai fi niciodata cum au fost. De aceea, are dreptul sa sufere, sa planga ori sa spuna tot ce are pe suflet – o poti ajuta sa-si exprime aceasta suferinta.

Nu spune – sau nu scrie – ca stii ce simte o persoana in suferinta. Pentru ca nu stii…

Ce sa spui

  • “Imi pare atat de rau de ce s-a intamplat. Vrei sa vorbim despre asta?” – Probabil ca persoana indoliata va spune “da”. Este fireasca nevoia de a reveni asupra celor intamplate, pentru a cauta o explicatie logica sau emotionala.
  • “Ma gandesc la tine” nu este o replica banala, ci o modalitate de a arata ca iti pasa.
  • “Daca vrei sa mai vorbim, iti stau oricand la dispozitie” – Nu exista o perioada stabilita pentru doliu si trairea suferintei pricinuite. Este reconfortant ca cel care sufera sa stie ca tu intelegi acest lucru.

Ce sa nu spui

  • “Daca te pot ajuta cu ceva, te rog sa ma suni.” – Asemenea cuvinte vor fi interpretate ca o oferta de ajutor practic, dar persoana indoliata are nevoie in special de sprijin afectiv. Mai ales cand e vorba de prieteni apropiati.
  • “Fii optimista, macar de dragul copiilor!” – Cuvinte ce sugereaza ca sentimentul de pierdere ar trebui inabusit, adica un mesaj contrar nevoilor ei. Ea trebuie sa stie ca e firesc sa-si traiasca tristetea.
  • “Ei, ce sa-i faci, viata merge mai departe!”. Fraza inutila, ce poate da impresia ca suferinta ei e ceva superficial si neinsemnat.

Atunci cand esti departe si iti e greu sa-ti gasesti cuvintele, o solutie este sa trimiti un mesaj de simpatie si sprijin pentru persoana respectiva. Poti sa-ti exprimi regretele si in scris. Chiar si cateva randuri sunt de ajutor pentru persoana indoliata. Incearca sa exprimi esentialul in doar cateva cuvinte.

  • Cat de trista este vestea pe care ai primit-o.
  • Ce a insemnat pentru tine persoana care a murit.
  • Cat de mult iti va lipsi. In nici un caz nu evita sa te intalnesti cu persoane care au pierdut pe cineva, de teama ca nu vei sti ce sa spui.

Pierderea serviciului
Poate nu devastatoare ca alte tragedii, pierderea seviciului poate fi o incercare foarte grea, care afecteaza nu numai latura financiara, ci si respectul si imaginea de sine.
Ce sa spui.

  • “E ingrozitor ce s-a intamplat!” – Este bine si intr-un asemenea caz sa iti exprimi simpatia si parerea de rau. Mai mult decat atat, sugereaza-i celui in cauza o perspectiva practica din care poate privi situatia. De exemplu: “Este o ocazie pentru a gasi un serviciu mai bun”.

Ce sa nu spui

  • “Ei, haide, e doar o slujba!” – Dar poate ca pentru persoana respectiva serviciul este mai mult decat atat.
  • “Oh, biata de tine!” – Nu vei face decat sa lovesti si mai tare in mandria ei, care, oricum, este ranita.

O boala grava
Descoperirea unei boli fatale provoaca persoanei in cauza o reactie similara cu doliul. De aceea, e foarte important sa nu eviti persoana bolnava. Ce poate fi mai dureros, cand suferi de o boala grava, decat sa fii evitat de prieteni – chiar si de cei mai apropiati – si sa traiesti senzatia ca suferinta ta ii plictiseste?!
Ce sa spui

  • “Mi-a parut atat de rau sa aflu ca esti bolnava. Ai vrea sa vorbim despre asta?” – Persoanele suferinde, mai ales daca au o boala grava, simt nevoia sa analizeze in mod repetat situatia in care se afla, pentru a intelege ce se intampla.
  • Este foarte important sa stii sa asculti un om bolnav care ti se confeseaza – simte nevoia sa vorbeasca despre tratament, despre propriile sentimente de tristete sau furie si chiar despre cei care nu au avut o atitudine corecta fata de el.
  • Este o reactie fireasca sa intrebe: “De ce tocmai eu?”.
  • E greu sa gasesti raspunsul la aceasta intrebare, dar persoana in cauza nici nu cauta un raspuns logic.
  • In asemenea momente, este foarte important sa nu o judeci pentru ca a fumat, a baut sau nu a avut grija de ea; oricum, s-ar putea sa fie prea tarziu ca sa mai schimbe ceva. Nu numai ca nu o vei ajuta, ci ii vei accentua starea de disperare si ii va fi mai de folos sa-i raspunzi pur si simplu: “Da, stiu, nu este drept”.

Ce sa nu spui

  • “Gandeste pozitiv! Fii optimista!” – Este un indemn pentru o persoana bolnava in ultimul stadiu sau doar incerci sa fii tu tare? Las-o sa-si planga propria stare – e dreptul ei.
  • In nici un caz nu evita o persoana despre care stii ca este suferinda, doar pentru faptul ca nu stii ce sa-i spui. E un semn de lasitate si de egoism sa pui pe primul plan propriile tale sentimente si temeri. La urma-urmei, nu tu esti cea in masura sa fii menajata, ci cea care trebuie sa ofere sprijin.

O sarcina pierduta
Pierderea copilului inca nenascut poate fi o tragedie pentru ambii parinti. Daca faci parte din familie sau esti prietena cu unul dintre parinti, este important sa nu te comporti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ca si cum acel copil nu ar fi existat, chiar si pentru scurt timp.
Nu subestima suferinta si nu evita sa intalnesti cuplul care se confrunta cu o asemenea pierdere – mai ales mama se poate simti izolata si marginalizata. Este important sa o intrebi daca vrea sa discute cu tine despre aceasta pierdere. Chiar daca pare mai putin implicat afectiv, nici tatal nu este ocolit de suferinta. De aceea, arata-i ca te preocupa si ce simte el.
Ce sa spui

  • “Imi pare atat de rau ca ai pierdut copilul… Sigur, este foarte greu pentru amandoi; imi este greu sa imi imaginez cum te simti.” – Simplu si sincer!

Ce sa nu spui

  • “Poti oricand sa ramai insarcinata!” – Da, bineinteles, dar ei doreau acum acest copil.
  • “Cel putin mai ai un copil…” – Este usor sa subestimezi pierderea sarcinii daca cei doi au deja un copil. Dar asta nu inseamna ca sufera mai putin.
  • “Macar avea doar opt saptamani. Stiu pe cineva care a patit asta la sase luni de sarcina…” – Asemenea comparatii nu ajuta niciodata. Este dureros ca pierderea personala sa fie comparata cu altele, aparent “mai rele”.

Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate