Garsoniere de închiriat în Timișoara: Veștile sunt bune! Ce se întâmplă cu prețurile până la sfârșitul anului

Garsoniere de închiriat în Timișoara: Veștile sunt bune! Ce se întâmplă cu prețurile până la sfârșitul anului

Dacă ești interesat de garsonierele de închiriat în Timișoara, veștile sunt bune: nu sunt așteptate scumpiri până la finalul acestui an. Cererea este în creștere pe segmentul rezidențial, dar pe plan local începutul toamnei a venit cu o ofertă destul de bogată pentru cei aflați în căutarea unei locuințe de închiriat.

„Cred că nu vom asista la o creștere a prețurilor chiriilor anul acesta sau, dacă va fi, se va întâmpla doar izolat, pe anumite segmente de locuințe. Vom discuta, practic, despre o așezare a prețurilor și nicidecum de majorarea sau reducerea prețurilor imobilelor scoase spre închiriere', a declarat Eugen Encuțescu, CEO-ul agenției imobiliare Eugene Estate.

Circa 2.200 de apartamente erau disponibile la închiriere în Timișoara în prima săptămână a lunii septembrie, printre cele mai ieftine zone numărându-se în cazul locuințelor cu 2 camere Traian, Piața Maria și Plăvăț II.

În zona Torontalului, o proprietate similară poate fi închiriată cu 380 de euro/lună, în Braytim cu 400 de euro, iar în zona Piața Unirii prețurile cresc până la circa 470 de euro/lună.

Cererea depășește ușor nivelul înregistrat la începutul toamnei trecute, în parte acest aspect putând fi pus și pe seama întoarcerii studenților în oraș pentru noul an universitar, chiar și după anunțurile făcute de unele facultăți privind trecerea spre un sistem de predare online, pe fondul dificultăților apărute în contextul pandemiei.

Sfaturi practice când îți cauți chirie. Cheltuieli de care trebuie să ții cont

Dar iată de ce trebuie să ții cont dacă îți cauți pentru prima oară o chirie. Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar estimativ, cheltuielile pe care le vei avea lunar, după ce te vei muta.

Printre primele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când cauți să închiriezi o locuință, se numără garanția și comisionul agentului imobiliar care intermediază legătura dintre tine și proprietar.

Garanția este o sumă de bani menită să acopere plata eventualelor pierderi sau stricăciuni provocate de chiriaș. Aceasta este, de cele mai multe ori, echivalentă cu valoarea unei chirii și se plătește la preluarea locuinței respective.

Comisionul agentului poate să varieze între 50% și 100% din valoarea unei chirii, în funcție de tipul de contract pe care îl ai și de proprietatea care este închiriată.

Să luăm un exemplu simplu, chiar dacă din alt oraș. Dacă ești din Cluj-Napoca și vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în zona Baciu, trebuie să te aștepți să plătești, în medie, circa 300 de euro/lună. Acum, dacă la prima chirie, adunăm garanția și plata unui comision de 50% din valoarea chiriei, avem deja un buget de la care trebuie să pornești în căutarea noii tale locuințe de 750 de euro.

Mulți specialiști recomandă ca valoarea chiriei să fie echivalentă cu un sfert sau cel mult o treime din valoarea veniturilor tale nete lunare, pentru a te asigura că nu vei avea în scurt timp dificultăți financiare pentru că ai ales o locuință prea scumpă. Dacă mergem pe exemplul de mai sus și urmăm sfatul acestora, atunci este bine să ai 900-1.200 de euro în cont lunar, dacă te gândești să închiriezi un apartament pe care o să plătești 300 de euro.

Este bine să îți faci o idee și despre cheltuielile pe care le vei avea, după ce te muți în noua locuință, cu întreținerea, utilitățile sau transportul către punctele tale principale de interes din oraș (birou, shopping, facultate etc). La acestea poți adăuga și alte cheltuieli pe care le ai lunar, indiferent de situație, precum cele cu alimentele sau distracția.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial