Garsoniere de închiriat în Iași: Poate vrei să stai într-un zgârie-nori?

Clădirile înalte din Iași pot fi numărate pe degetele unei singure mâini: turnul Palas, hotelurile “Unirea” și “Europa” și fosta clădire “Petre Andrei”. Dar asta se va schimba curând, pentru că au fost demarate sau urmează mai multe proiecte pentru zgârie-nori. Așa că, dacă ești în căutarea unei garsoniere de închiriat în Iași, fii cu ochii în patru, pentru că ai putea găsi una cu o priveliște la care nici nu ai îndrăznit să visezi.

 

De exemplu, se dorește doborârea recordului de înălțime cu un turn de 120 de metri în Tudor Vladimirescu. Nu e singurul astfel de proiect. Clădiri înalte se vor ridica și pe Elena Doamna, Tătărași sau Cânta.

Etichetat de actualul edil că fiind Dubaiul Estului, într-un context foarte larg, cu conotații economice (“Regiunea de Nord-Est a României este una dintre cele mai sărace din Europa de Est, iar Iașul este o oază, un fel de Dubai în mijlocul deșertului”, Iașul nu excelat niciodată la capitolul clădiri înalte. Construirea, în 1960, a Hotelului “Unirea” a reprezentat, pentru localnici, o a opta minune a lumii, nefiind ieșean care să nu se laude cu faptul că a urcat la etajul al 13-lea pentru a vedea panorama orașului de la o înălțime de 58 de metri.

 

Clădirea din centrul orașului a deținut, ani la rând, titlul de cea mai înaltă clădire din oraș, în ciuda faptului că, în perioada 1990-2000, a apărut cel de-al doilea zgârie-nori: Hotel Europa. Avea, însă, cu trei metri mai puțin decât Unirea, însă aspectul și funcțiunile clădirii – alucobond și sticlă, centru de afaceri, cazino etc – o făceau cea mai atractivă a unui oraș rămas, totuși, ancorat în trecut.

În 2005, ierarhia a fost dată peste cap. Peste drum de Hotel Europa a fost ridicată Universitatea “Petre Andrei”. La cei 65 de metri, deasupra tuturor blocurilor din oraș, proprietarii imobilului au trebuit să amplaseze lumini de avertizare pentru cei care zburau la altitudine joasă. Avea tot 13 etaje, la fel că și “Unirea”, dar cu șapte metri mai mult.

 

Doar patru turnuri în centrul orașului

Paradoxal, odată cu boom-ul imobiliar de după anul 2000, Iașul nu s-a îmbogățit cu alte clădiri înalte. Pe de o parte poate fi vorba despre o reținere a dezvoltatorilor imobiliari, atât timp cât ridicarea unui zgârie-nori ar fi însemnat costuri astromice (Hotel Europa, de exemplu, a costat 18,3 milioane de dolari), însă, pe de altă parte, nici PUG-ul orașului de la acea vreme nu oferea perspective pentru dezvoltarea pe verticală.

 

“Arhitecții orașului au respins ideea unui centru aglomerat, cu clădiri înalte. Mă refer la Centrul Civic, la capătul Bulevardului Anastasie Panu, intersecție cu stradă Elena Doamna, singură care se preta pentru clădiri înalte.

De altfel, în PUG, era etichetată drept subzona a clădirilor înalte, construite în regim continuu/insiruit, retrase față de aliniament, însă în urma unui concurs de soluții organizat parcă prin 1994, fuseseră avizate maxim patru turnuri”, susține un fost angajat al Serviciului Urbanism din Primăria Iași.

 

Evident, factorul determinant în toată această dispută l-a constituit Palatul Culturii, a cărui vizibilitate nu trebuia obturată în vreun fel. La acestea se adaugă și unele decizii ale edililor.

Nu în ultimul rând, s-a adus în discuție faptul că există turnuri în marile orașe, însă acestea nu sunt poziționate în centrul orașului, inducându-se ideea că eventualele clădiri înalte trebuie ridicate la periferia orașului.

Odată cu trecerea anilor, celor două turnuri din zona li s-a adăugat cel de-al treilea, însă pe capătul dinspre Sf. Lazăr. Este vorba, firește, de United Business Center 3, parte componentă a ansamblul Palas, care, cu cei 73 de metri, a devansat clădirea fosta UPA. Se întâmplă în mai 2012.

 

Acum, există un proiect pentru ceea ce va fi cea mai înalta clădire în oraș, în Tudor Vladimirescu. Astfel, proiectul vizează extinderea Iulius Mall cu un turn de 26 etaje și 120 metri în înălțime, turnul urmând a fi ridicat pe o suprafață de 32.131 de metri pătrați.

Bloc de 75 de metri în Green Park

Până atunci însă, există un alt dezvoltator care poate intra în top 3 clădiri înalte din oraș. Acesta a început construcția unei clădiri cu 28 de nivele, dintre care șase sunt în pământ, pe strada Elena Doamne, în fața fostului Hotel Europa.

Un alt proiect privind construirea unei clădiri înalte a fost prezentat deja anul trecut. Este vorba de un turn de 75 metri (22 etaje) în Tătărași, în complexul Iași Green Park. Imobilul va fi și cel mai înalt bloc exclusiv de locuințe.

Turnul de 75 metri va fi construit în extinderea actualului ansamblu, spre strada Aurel Vlaicu. Regimul de înălțime este subsol, parter, mezanin și 22 etaje.

În fine, un alt turn va răsări în capătul Păcurari-ului, în dreptul rampei de ieșire a pasajului Cânta. Ansamblul va cuprinde un bloc cu 14 etaje și alte cinci tronsoane cu un regim de înălțime de până la 6 etaje, însă turnul central va avea o înălțime de 62 metri.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial