Fiecare dimineață începe cu o corvoadă vestimentară: să găsești o ținută potrivită. Sau, chiar mai grav decât atât, consideri că nu ai ce să porți în garderoba ta? Stai fără griji, nu ești singura!
Poate fi o provocare pentru noi momentul alegerii unei ținute, însă există o soluție: creează-ți o garderobă capsulă! Construirea ei îți va permite să te prezinți celor din jur cu o selecție de ținute bine alese, care îți vor oferi un aspect îngrijit, cu piese vestimentare pe care le-ai cumpărat cu intenția clară de a le purta și pe care le iubești.
Iată un ghid complet despre ce este o garderobă capsulă, de unde trebuie să începi și cum să o alcătuiești!
O garderobă capsulă este o selecție limitată de piese vestimentare interschimbabile care se completează reciproc. Acestea sunt adesea piese clasice, care nu se demodează niciodată, dintr-un spectru cromatic alcătuit în primul rând din culori neutre. O garderobă capsulă îți permite să creezi o varietate de ținute diferite cu o selecție mică de haine.
Conceptul de garderobă capsulă a fost foarte popular și discutat pe scară largă pe rețelele de socializare în ultimii ani. Dar conceptul nu este nou, deoarece a apărut cu câteva decenii în urmă!
În anii 1970, Susie Faux a deschis un butic denumit „Wardrobe' în Londra, unde obișnuia să vândă îmbrăcăminte cu aspect minimalist, versatil, de înaltă calitate și care putea fi ușor schimbat și asortat. Scopul ei a fost să ajute femeile să capete încredere în felul în care se îmbracă și arată.
Cum să construiești o garderobă capsulă pe care o vei adora? Un proces pas-cu-pas.
Primul pas pentru a crea o garderobă capsulă grozavă este să faci un verificare a dulapului tău. Redescoperă fiecare piesă pe care o deții și evaluează ce porți în mod regulat și ce încă mai are eticheta atașată. Pentru fiecare piesă vestimentară, întreabă-te: când a fost ultima data când am purtat-o? Dacă nu l-ai purtat de câteva luni, nu va fi o piesă grozavă de adăugat în garderoba ta capsulă.
De asemenea, gândește-te la activitățile și stilul tău de viață. Acest lucru îți va oferi informații prețioase despre tipul de îmbrăcăminte pe care îl porți în mod regulat. Ești o mamă casnică? Ai un job de birou? Mergi la sală regulat? În funcție de ceea ce faci cu timpul tău, va trebui să îți modelezi garderoba.
Odată ce te-ai gândit la asta, alege toate piesele tale de îmbrăcăminte preferate și analizează de ce le iubești. Acest lucru te va ajuta să înțelegi care este stilul tău, ce culori îți plac, ce croială ți se potrivește și ce materiale preferi.
Acum că înțelegi care sunt preferințele tale, poți începe să-ți planifici garderoba capsulă! Alege un număr de obiecte cu care doriți să experimentați pentru fiecare tip de articol vestimentar. Aceste cifre vor depinde de clima în care locuiești, de stilul tău de viață și de cât de des speli rufele.
Nu trebuie să urmezi nicio regulă strictă, alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Ca bază, totuși, se recomandă o schemă cromatică alcătuită din diferite culori neutre, cum ar fi alb, negru, gri, bleumarin sau crem. Aceste culori se îmbină foarte bine împreună, precum și cu orice altă culoare din categoria „statement'. Desigur, în funcție de stilul tău, îți poți crea o garderobă formată din orice altă schemă cromatică. Cele menționate mai sus reprezintă doar câteva indicații.
Având majoritatea hainelor în culori neutre, le va face pe toate interschimbabile și ușor de asortat! Poți adăuga apoi câteva culori „statement', care îți plac și care se potrivesc nuanței pielii tale. Le vei putea purta cu toate celelalte haine din spectrul neutru! Alege stilul de haine pe care vrei să ți-l însușești!
Așadar: gândește-te ce fel de decolteu preferi. Îți plac mai mult pantalonii skinny? Poate preferi o rochie elegantă de la Atmospherefashion.ro, iar blugii îi porți cu talie înaltă sau cu talie joasă? Te simți mai bine în pulovere mulate sau supradimensionate? Gândește-te la fiecare stil de îmbrăcăminte posibil și alege cea mai potrivită variantă pentru tine.
De asemenea, un aspect important de luat în calcul este alegerea materialelor hainelor. De exemplu, recomandăm fibrele naturale precum inul și bumbacul organic, deoarece sunt mai sustenabile și mai respirabile. Însă, desigur, în cazul unei rochii deosebite, putem face o excepție!
Acum că ți-ai planificat garderoba capsulă, renunță la celelalte haine pe care le aveai și pe care nu vrei să le incluzi. Scapă de ele într-o manieră sustenabilă, vânzându-le și donându-le, astfel încât îmbrăcămintea să nu ajungă într-o groapă de gunoi.
Cu tot ce a mai rămas, asigură-te că se încadrează în viziunea garderobei tale capsule și începe să construiești de acolo! Ținând cont de schema de culori și de stilurile preferate, alege articole de îmbrăcăminte de bază, care sunt versatile și funcționează bine împreună. Mereu poți adăuga sau schimba elementele din garderobă, în funcție de anotimp sau de stilul pe care îl ai atunci.
Câteva piese vestimentare de bază pe care le poți lua în considerare să le ai în garderoba capsulă sunt tricourile de culoare neutră, o pereche de pantaloni negri, una sau două perechi de blugi, un cardigan pentru „layering' și o rochie neagră, elegantă, clasică pe care, în funcție de accesoriile alese, o poți purta la o ocazie mai specială, sau chiar în viața de zi cu zi.
Dacă este compatibil cu stilul tău, poți adăuga unul sau două articole vestimentare cu imprimeu. Dar asigură-te că aceste modele sunt atemporale și că nu se vor demoda în câteva luni. Dungile sunt un exemplu minunat în acest sens!
Dacă locuiești într-un climat cu patru anotimpuri, se recomandă să păstrezi în garderobă doar hainele care sunt de sezon și să le depozitezi pe celelalte într-o cutie. Făcând asta, ar trebui să ai 4 garderobe capsulă diferite pe an, cu câteva articole vestimentare pe care le vei păstra și le vei folosi pe tot parcursul anului.
Odată ce ai ales toate hainele de care vei avea nevoie, nu uita de paltoane, pantofi și accesorii! Iată! Garderoba ta capsulă ar trebui să fie completă acum!
sursa foto: freepik.com