Fragment în exclusivitate din Grădina de legume: Hrănirea familiei, hrănirea spiritului de Olivier Puech, un manual de grădinărit care te va ghida de la 0, pas cu pas, să îți creezi propria grădină de legume.
Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului de Olivier Puech este mai mult decât un manual de grădinărit care te va ghida de la 0, pas cu pas, să îți creezi propria grădină de legume. Este o frumoasă pledoarie pentru a ne conecta din nou cu pământul, pentru a ne conecta din nou cu esențialul și pentru a respecta natura, părerea autorului fiind că grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana, grădinăritul poate fi terapie pentru fiecare dintre noi pentru a ne simți mai bine și mai buni, mai utili și mai capabili să folosim planeta aceasta într-un mod responsabil și inteligent.
Olivier Puech a crescut înconjurat de natură, îndrăgostindu-se de grădinile celor doi bunici ai săi și visând ca într-o bună zi să aibă și el propria lui grădină de legume. Acest vis i s-a împlinit la 30 de ani, când, și-a cumpărat o casă cu o grădină de 15 m2. A studiat cum se cultivă o grădină naturală de legume pe un sol viu fără a dăuna solului, plantelor și, până la urmă, nouă înșine, iar ceea ce a învățat documentându-se și aplicând timp de 15 ani, a rezumat în această carte, foarte practică și foarte explicită.
Născut la 16 octombrie 1977 în Carcassonne, Franța, Olivier este cunoscut datorită canalului său de YouTube, „Le potager d’Olivier', pe care, începând din 2017, prezintă videoclipuri de instruire în grădinăritul bio. În momentul de față, „Le potager d’Olivier' are 449.000 de abonați, 356 de videoclipuri postate și peste 63 de milioane de vizualizări.
După ce a studiat geologia, Olivier s-a reorientat către obținerea unei diplome profesionale în brutărie, deoarece a fost atras dintotdeauna de munca manuală. O alergie la făină l-a obligat să abandoneze această meserie și să se reorienteze către o școală de comerț. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani ca manager într-un hipermarket, devenind formator comercial.
Actualmente deține o grădină de legume la Lignan-sur-Orb, lângă Béziers (Hérault) unde produce până la 800 kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide.
Scopul acestei cărți a fost, potrivit autorului, următorul:
„Sper că (n.r: această carte) vă va inspira să plantați, să semănați, să devorați grădina de legume. Și mai ales să trăiți și să credeți că sunteți capabili de orice. Vă doresc să călătoriți între vis și realitate. Depinde de voi, și de mine, să trecem permanent de pe un mal pe celălalt. Să ne realizăm visurile, să visăm la o realitate viitoare. '
În cazul în care te preocupă întrebarea: Este rentabilă o grădină de legume? autorul îți va oferi un răspuns satisfăcător în rândurile din carte. Costurile unei grădini de legume nici nu mai contează atunci când ne gândim în primul rând la calitatea hranei obținute în mod natural în aceasta și la hrana plină de pesticide pe care o cumpărăm din supermarketuri, conștienți fiind că nu este benefică pentru sănătatea noastră.
Privind lucrurile din această perspectivă, o grădină nu va mai părea atât de greu de îngrijit, ci dimpotrivă, s-ar putea să capeți un avânt nou care să te motiveze și să te încurajeze și mai mult să o construiești.
„Să nu mai stăm atât de mult în fața ecranelor, să încetăm cu stresul, cu lumea virtuală, să nu mai fim consumatorii, din ce în ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea, fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta. Fericirea nu se consumă, se creează. Dorința de superfluu se transformă apoi într-o dorință de necesar, în special într-una pentru o alimentație sănătoasă și extrem de apreciată.
O grădină de legume nu înseamnă doar bucurie și o lume plină de lapte și miere. Uneori va fi derutant, supărător, dezamăgitor, dureros. La fel ca toate lucrurile în viață, nimic nu este ușor, nimic nu este perfect. […]
Fragment
E dificil să închei o poveste care este în curs de scriere. Grădina de legume reprezintă o căutare fără sfârșit. Căutare a existenței, a stimei, a recunoștinței, a abundenței și încă a multor alte lucruri.
Învățăm în fiecare zi despre culturi, despre noi înșine. Avem grijă în fiecare zi de culturi, de noi, de familia noastră.
Devenim mai maturi, mai puternici. Știu că peste un an voi fi diferit de cel de astăzi. Grădina de legume, momentele petrecute în conexiune cu ea mă vor fi făcut să evoluez mental și spiritual. Așa vi se va întâmpla și vouă. Sigur, dacă o percepeți la justa sa valoare, dacă vă evaluați la justa voastră valoare.
Fiecare sezon este un nou capitol de viață de așternut în scris, de desenat, unul care ne face mai smeriți și mai centrați pe lucrurile esențiale ale vieții. Mai presus de toate, fiecare sezon ne forjează, ne construiește, își lasă amprenta asupra noastră. Aceasta este într-adevăr o lecție în fața acestei societăți nebune de consum absurd, care nu ne face cu nimic mai fericiți. Frustrare, gelozie, dorință. Consumul este atât de efemer și atât de puțin existențial. Deșeurile noastre din celălalt capăt al planetei sunt acolo pentru a ne reaminti acest lucru.
În grădina de legume, nimic nu se aruncă, iar singura cheltuială va fi timpul. După cum am văzut, este poate o chestiune de alegere și o ecuație săptămânală de rezolvat. Să nu mai stăm atât de mult în fața ecranelor, să încetăm cu stresul, cu lumea virtuală, să nu mai fim consumatorii, din ce în ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea, fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta. Fericirea nu se consumă, se creează. Dorința de superfluu se transformă apoi într-o dorință de necesar, în special într-una pentru o alimentație sănătoasă și extrem de apreciată.
O grădină de legume nu înseamnă doar bucurie și o lume plină de lapte și miere. Uneori va fi derutant, supărător, dezamăgitor, dureros. La fel ca toate lucrurile în viață, nimic nu este ușor, nimic nu este perfect. Nu am abordat prea mult acest subiect în carte. Nu ca să ascund o realitate mai puțin veselă. Mai ales pentru că sunt ultimul dintre experții în bolile legumelor.
***
ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere, care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.
ap! crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții.
ap! (ACT și Politon) online
Website: https://actsipoliton.ro/
Instagram: https://www.instagram.com/actsipoliton/
Facebook: https://www.facebook.com/actsipoliton
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/edituraactsipoliton/
YouTube: https://www.youtube.com/c/ActsipolitonRo-carti-audio/videos
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@actsipoliton