Femeile de succes din Targu Mures

Femeile de succes din Targu Mures

"Targu Mures este un oras aparte, cosmopolit si in acelasi timp foarte primitiv. Cu inchideri si deschideri care nu au nimic de-a face cu provincia. Cu multe lucruri de descoperit. Un oras multicultural in care cultura maghiara, care a creat orasul, convietuieste cu cea romana, care incearca sa tina pasul si sa-si creeze propriile traditii." (Alina Nelega, dramaturg)

CULTURA

Monica Ristea-Horga
Actrita a Teatrului National din Tar­gu Mures si a Teatrului "Ariel", Monica Ristea-Horga reuseste sa atraga simpatia publicului si aprecierea criticilor cu fiecare rol pe care-l interpreteaza. Cele mai dragi dintre acestea i-au ramas, asa cum povesteste chiar ea, "cele care m-au provocat, mi-au deschis perspective noi, surprinzatoare chiar si pentru mine."

Duisiana din "Livada cu visini", de A.P. Cehov, rolurile din "Trupa de butoaie – Farse populare medi­evale" – primul spectacol stradal din Romania, rolul din "Monoloagele vaginului", de Eve Ensler, Infanta din "Infanta, mod de intrebuintare", de Saviana Stanescu, Femeia din "Dies irae", de Zanina Mircevskaia sau Amalia, din "Amalia respira adanc", de Alina Nelega, sunt cateva dintre interpretarile despre care Monica Ristea-Horga `si aminteste cu drag.

"Fac parte dintre actorii fericiti carora le-a fost dat sa joace din plin, sa cu­­noas­ca si sa lucreze alaturi de mari nume ale teatrului romanesc. Gheorghe Harag, Victor I. Frunza, Anca Bradu, Radu Afrim, Gavril Cadariu, Gigi Caciuleanu, Alina Nelega, Cristian Theodor Popescu sunt cei care mi-au oferit sansa sa-mi imbogatesc paleta interpretativa."

Cand vine vorba despre definitia succesului, actrita considera ca "acesta este, prin excelenta, subiectiv. Daca un artist poate face fericit un grup mai mare sau mai mic de oameni, il poate emotiona, atunci inseamna ca scopul creatiei sale artistice este atins. Poate si din acest punct de vedere ma simt binecuvantata."

Alina Nelega
"E adevarat ca am cateva premii importante in dramaturgie, ca sunt destul de cunoscuta si mi se joaca textele aici si in alte parti, ca am sase carti publicate, in Romania si in strainatate, si sunt prezenta intr-o multime de antologii de teatru. Asta sa fie succesul? Sau premiile? Sau banii? Sau cate putin din toate?", se intreaba Alina Nelega, una dintre prezentele importante ale teatrului contemporan, autoarea unor piese de teatru jucate si premiate in tara si peste hotare. Printre acestea se numara "Amalia respira adanc", care a primit "Premiul Pentru Autori Europeni" la Heidelberg, cel mai mare festival de dramaturgie noua din Europa, si "www.nonstop.ro", desemnata "Piesa anului 2000" de catre UNITER. Alina Nelega a pus bazele fundatiei si festivalului de dramaturgie noua "Dramafest". In plus, preda studentilor de la Universitatea de Teatru din Targu Mures, este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a UNITER, dar si a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru. Traieste intr-un ritm alert si se bucura din plin de tot ceea ce face: "Viata mea este destul de putin sedentara, e mai degraba construita pe principiul mobilitatii: calatoresc mult, dar si lucrez mult." Iar proiectele nu intarzie sa apara: "Mai am multe de facut, in prezent lucrez la al doilea roman, tocmai am terminat o piesa care se monteaza in Romania si Cehia, cu ambele premiere la toamna. Am planuri multe pentru care sper sa am timp, in viata asta imprevizibila, sa le si pun in practica", concluzioneaza dramaturgul.

SANATATE

Simona Bratu
Este unul dintre oamenii curajosi pentru care zilele nu se masoara niciodata in ore, ci in vieti salv­te. Medic specialist (medicina de urgenta) si primar (medicina gene­rala) in cadrul departamentului de urgenta, masina de reanimare si elicopter al UPU (Unitatea de Primire Urgente)-SMURD, Simona Bratu a descoperit ca satisfactiile medicinei de urgenta vin odata cu un zambet, o lacrima de bucurie sau un "multumesc" primit din partea pacientilor.

"Sa-ti spui ca ai mai ajutat cativa oameni, ca ai participat la salvarea pacientilor grav accidentati si ca ai facut tot ceea ce ti-a stat in putinta pentru cei ce nu mai sunt", iata cateva dintre lectiile pe care Simona Bratu – in prezent si doctorand al Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures – le preda studentilor si celor pe care ii instruieste, an de an, in calitate de formator in medicina de urgenta.

Recunoaste ca SMURD-ul a fost prima ei dragoste, "locul in care am crescut ca medic si unde ma duc cu drag zilnic". Dar, de cinci ani, in viata ei a aparut o alta: "Baietelul meu, Andrei, care inca nu este hotarat daca vrea sa devina pilot de elicopter sau medic. Sunt lucruri care se mos­te­nesc", povesteste amuzata Simona Bratu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera