Femeile de succes din orasul tau – Brasov

Si in Brasov, orasul de la poalele Tampei, am gasit femei cu povesti de viata interesante, a caror reusita poate fi sursa noastra de inspiratie.

IMPLICARE SOCIALA

Cristina Lapis este una dintre putinele persoane din Romania care au avut initiativa construirii unui adapost pentru animale. "Decizia ne-a apartinut, mie si sotului meu, dupa ce toti prietenii nostri din tara si din Franta au primit de la noi cate un catel gasit pe strada, pana cand nu am mai avut unde sa-i dam si au aterizat in curtea noastra", marturiseste proprietara Asociatiei "Milioane de prieteni".

In cei 11 ani de existenta a asociatiei, Cristina Lapis a derulat numeroase campanii de sterilizare a cainilor, a organizat vizite ale elevilor, a pus la punct proiecte de mediatizare, toate acestea cu scopul "de a contribui la schimbarea mentalitatii si educarea tinerelor generatii" in ceea ce priveste relatia pe ca­­re trebuie sa o aiba cu animalele.

Cel mai recent proiect, realizat in parteneriat cu Primaria din Zarnesti si Societatea Mondiala de Protectie a Animalelor, de la Londra – WSPA -, a vizat construirea unei rezervatii pentru ursi – Libearty -, "ca alternativa oferita animalelor din captivitate, tinute in custi mizere, pe langa pensiuni, restaurante, manastiri, pompe de benzina si multe alte locatii neadecvate pentru un animal salbatic", povesteste cea care, nu intamplator, a fost numita "Salvatoare a ursilor". ("Milioane de prieteni": str. Rovine nr. 5, Brasov. Tel: 0268/471.202).

CULTURA

Viorica Geanta Chelbea s-a nascut in Bucuresti, a absolvit Facultatea de Teatru la Targu-Mures, insa a ales sa se stabileasca in Brasov, orasul de munte care, dupa cum spune chiar ea, nu a tradat-o niciodata. "Aici se afla si arena in care m-am intalnit cu mine, mi-am masurat puterile, am plans, am ras, am luptat, am renuntat si-am luat totul de la capat. Am avut o tentativa de tradare la un moment dat, o incercare de evadare. Am si facut-o, plecand la un teatru din Bucuresti (orasul meu natal), dar m-am intors. Dupa un timp, am re­gretat intoarcerea, insa apoi am iubit hotararea de a reveni".

A jucat in numeroase spectacole de teatru, in filme ("A unsprezecea porunca", "Senatorul melcilor", "Italiencele", dar si in ecranizarea romanului "Morometii", unde a interpretat rolul Titei, sora cea mai mare din familie) si a fost recompensata cu doua premii de interpretare.

"Fiecare dintre aceste roluri m-a marcat. Ce-am mai tremurat pentru ele! Ce-am mai sperat! Recunosc, intr-un mod cinstit, ca m-au chinuit, dar le-am si iubit. Toate rolurile au ceva de necomparat, intim, si mi-au dat, in timp, incredere. Datorita lor am fost increzatoare, puternica si libera". Succesul unui actor? "Poate fi consecinta unui talent primit, asemeni unui cadou, la nastere, sau poate fi rodul muncii de o viata. Cred ca este foarte important ca un om de succes sa nu dezamageasca".

Carmen Moruz In "Domnu’ Goe" (piesa jucata de actorii Teatrului National "Sica Alexandrescu" din Brasov si la Bucuresti, cu ocazia Festivalului National de Comedie), actrita Carmen Moruz joaca rolul Mamiticai.

Daca ai avut ocazia s-o vezi pe scena, cu siguranta ti-a atras atentia prin eleganta si naturaletea sa, calitati pe care le poti remarca si in celelalte roluri pe care le interpreteaza cu drag: Domnisoara Werner din "Ultima ora", de Mihail Sebastian, "A" din "Sectorul S", de Emanuel Parvu sau Secretara Roscata din "Dupa ploaie", de Sergi Belbel.

Legatura dintre artista si personajele pe care le interpreteaza este una foarte speciala: "Toate rolurile sunt o particica din tine, pentru ca trebuie sa dai foarte mult din sufletul, din interiorul tau. Fiecare rol devine ceva extrem de personal, e ca un copil, daca vreti, iar o mama buna nu poate sa-si iubeasca in mod diferit copiii", povesteste cea care a ales sa impartaseasca din dragostea sa pentru actorie si elevilor de la scoala Populara de Arta din Brasov, unde este profesoara.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera