Femeia Anului

De 18 ani recunoaștem și premiem femei care transformă obișnuitul în remarcabil. Persoane publice sau eroine anonime care au reușit să facă din lumea în care trăim una mai bună.

Alteţa Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României

Femeia Anului 2007  pentru Implicare și responsabilitate socială

principesa Margareta

ASR Principesa Moştenitoare a României a înființat în 1990, împreună cu tatăl său, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

ASR l-a însoţit pe MS Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană. ASR Principesa Margareta e Preşedintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al „Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin, care are ca scop crearea unui model de dezvoltare rurală şi de atragere a investiţiilor străine şi Preşedinte de onoare al „Fundaţiei Atletismul Românesc.

Principesa Moștenitoare a acordat Înaltul Patronaj Societăţii Enescu din Londra – o iniţiativă a Institutului Cultural Român, Festivalului „Transilvania Fest, organizat anual de Fundaţia Familiei Raţiu, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Festivalului de Teatru pentru copii şi adolescenţi „Mark Twain, Festivalului „Sighişoara Medievală, Congresului Internaţional de Turism Rural, Inițiativei Naționale „Plantăm fapte bune în România, reprezentată de Asociația Eco-assist, proiectului teatral „Laboratorul de noapte – Bulandra, „Conferințelor de Crăciun, școlii „Transylvani College, Concursurilor școlare „Cangurul, evenimentului „Luna Bucureștilor, organizat de Fundația Calea Victoriei, și Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova.

ASR e Patronul Regal al „The Duke of Edinburghs International Award în România și patronul spiritual al „Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit. Împreună cu Principele Radu, patronează Concursul Naţional „Basmele Reginei Maria și Festivalul Internaţional „EUROPAfest.

Magda Coman – Asociația Open Your Heart

Femeia Anului 2013 pentru Inițiativă în sprijinul Semenilor

Magda Coman

„După decernarea premiului, am continuat proiectul Atipic Beauty, ajuns la cea de-a VII-a ediție, care schimbă mentalitatea românilor față de persoanele cu dizabilități.

La fiecare ediție văd transformarea și bucuria fetelor care participă, însemnând că ele și-au recăpătat încrederea, s-au angajat, au terminat facultăți, au o familie sau chiar au devenit mame.

Pentru mine înseamnă enorm să văd la fiecare ediție cum toți cei prezenți pleacă nu cu sentimentul de milă, ci cu împlinirea că au întâlnit modele de viață care merită respectate și tratate la adevărata lor valoare. Din 2013, de când organizez Atipic Beauty, am fost în București, Cluj, Sibiu și sper să ajungem în fiecare oraș din România.

Ca fotomodel, am continuat să pozez în Grecia, Germania, sunt imaginea unor produse cosmetice, am fost speaker motivațional. Cea mai mare realizare e că am ajuns pe podium la New York, în cadrul evenimentului Mercedes Benz Fashion Week, unde nici când eram pe picioare nu visam vreodată să ajung.

Am prezentat pentru designerul român Rozalia Bot, cu care colaborez în cadrul proiectului Atipic Beauty. În continuare sunt președinta Asociației Open Your Heart, dedicată persoanelor cu dizabilități. Sunt mândră de fiica mea, pe care o cresc singură în urma divorțului, dar mă consider o femeie norocoasă pentru că primesc atâta dragoste din partea ei, că pot lupta cu greutățile vieții.

Elena Hâncu

Femeia anului 2004 pentru Inițiativă în sprijinul semenilor, directoarea Fundației de Îngrijiri comunitare Piatra Neamț

Elena Hancu

„La data premierii dezvoltam Fundația de Îngrijiri Comunitare în Piatra Neamț, o formă inedită de acordare a serviciilor socio-medicale destinate vârstnicilor, având o echipă de 15-20 voluntari.

Ulterior, aceste servicii s-au diversificat, cu specialități precum medicina generală-geriatrică, centrul de recuperare boli neuro-motorii, centrul de memorie, clubul pensionarilor.

Pacientul beneficiază de mai multe soluții medicale și sociale, incluzând serviciul psihologic (testare și terapie) și investigații specifice (depistarea osteoporozei, teste de memorie), toate culminând cu aplicarea pe scară largă a tratamentului cu Gerovital, după schema Ana Aslan. F.I.C Piatra Neamț a devenit o adevărată clinică, mai ales că, derulând proiecte cu finanțare europeană, dispune de o baza materială ultra-modernă: aparate performante de diagnostic și terapie, parc de mașini, spațiu reabilitat și organizat după standarde internaționale.

Am organizat un centru de formare pentru îngrijitori de bătrâni la domiciliu, care a dat posibilitatea unui număr mare de șomeri să se recalifice. Pentru persoanele care suferă de depresie, avem un Centrul de Zi care oferă terapie pentru cei aflați în diverse situații-limită: pierderea partenerului de viață, copii plecați în străinătate, fără rude, fără prieteni.

În paralel, derulăm un proiect destinat vârstinicilor din mediul rural, pentru reabilitarea persoanelor cu tulburări de memorie și aparținătorilor lor, o premieră în țară.

Monica Gheorghiu – Pentru copiii supradotați

Femeia anului 2013 la Categoria Promovarea şi Apărarea Drepturilor Copilului

MOnica Gheorghiu

În 2014, Centrul Gifted Education pentru copii supradotaţi, pe care îl conduce ca preşedinte şi manager de proiect, a reprezentat România la conferința internațională din Budapesta „European Talent Support Network.

Au urmat alte conferințe din Arealul Gifted Education: Conferința Națională „Mediul de Excelență al Copilului cu abilități înalte, Conferința Națională pentru Părinți „Nevoile Copilului Supradotat și lansarea concursului „Desenează Campusul viitorului.

„Am acordat trei burse pentru trei copii supradotați, în domeniul Public Speaking, în Parteneriat cu Speakers Club Junior.

Tot în 2014 am lansat Leonardo Gifted School, o școală unică la nivel mondial dedicată în exclusivitate copiilor supradotați, și un program Body Response cu copiii supradotați, un program de dezvoltare Body-Mind cu studenți care au absolvit „Youth Exchange at Synergy Olde Vechte Foundation, in Ommen.

În octombrie 2015, am lansat calendarul Testărilor IQ de nivel internațional pe tot anul 2016 și am continuat seria evenimentelor anuale de recunoaștere a copiilor supradotați.

Mihaela Miroiu

Femeia Anului 2005 la categoria Promovarea drepturilor femeilor

Mihaela Miroiu

„Am condus patru proiecte de cercetare, una pe tematica genului și intereselor politice, o cercetare comparativă pe tema feminism și sărăcie, o alta, dedicată evoluției mișcărilor feministe și ecologiste în spațiul românesc și cel est-european.

Grație acestor proiecte câștigate, doctoranzii mei au avut fonduri să facă cercetare și să publice articole și volume de substanță, care i-au sprijinit în cariera academică.

Cel mai drag dintre proiectele de cercetare l-am făcut cu Maria Bucur (Indiana University, SUA) dedicat emanicipării femeilor din România.

Cele 100 de femei incluse în cercetarea făcută în zona Hunedoara au fost o comoară de înțelegere a felului în care se vede, din perspectiva lor, politica, dezvoltarea comunitară și familia.

Au urmat cărțile – „Neprețuitele femei (2006), „Dincolo de îngeri și draci. Etica în politica românească (2007) și „Nașterea. Istorii trăite (2010), un volum de povești reale despre cea mai specifică și mai miraculoasă dintre experiențele femeiești.

Am internaționalizat rezultatele cercetărilor făcute, am publicat articole și studii în volume și reviste occidentale, am ținut cursuri masteranzilor, am susținut conferințe la mari universități ale lumii, ca profesor invitat, am participat la conferințe internaționale, am fost visiting profesor la Universitatea Göteborg.

Din 2014, scriu săptămânal o poveste autobiografică în Literatura de azi, cu titlul generic: „Cu mintea mea de femeie, care pot fi citite și pe pagina mea de facebook. Am fost distinsă, la Los Angeles, cu Outstanding Achievements Award de către Association for Women in Slavic Studies Eurasian and East-European Studies și, la Bruxelles, cu titlul onorific de Women Inspiring Europe, de către European Institute for Gender Equality.

A urmat Premiul de Excelență pentru profesorat, acordat de către Asociația Națională a studenților. Dar cea mai importantă realizare omenească a vieții mele din ultimii opt ani e că familia mea e întreagă. Am reușit să ajung la 60 de ani fără ca acest fapt să îmi atenueze dragul de oameni și de viață, setea de cunoaștere și de dreptate.

Până pe 11 martie 2016, votează-ți AICI favoritele la fiecare dintre cele 8 categorii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro