Fara replica? Niciodata!

Chiar si cele mai increzatoare si mai comunicative persoane pot trece prin momente in care raman fara replica. Dar oricine isi poate imbunatati abilitatile de conversatie…

Felul in care iti faci aparitia intr-o incapere, atitudinea pe care o ai si gesturile pe care le faci influenteaza din plin parerea celorlalti despre tine. Specialistii spun ca impresia pe care o lasam atunci cand comunicam depinde in proportie de 55% de limbajul trupului (neverbal), 38% de semnalele auditive (limbajul paraverbal: volumul vocii, tonalitatea si ritmul in care vorbim) si 7% de cuvintele propriu-zise.

Cand preiei, macar in parte, limbajul neverbal al interlocutorului, acesta se va simti mai relaxat si mai deschis spre comunicare. Reflecta precum oglinda (dar fara intentii caricaturale!) felul in care sta, raspunde-i la zambet si priveste-l deschis – vei vedea ca vei primi raspunsuri mult mai pozitive. Cand te simti incomod in prezenta cuiva, probabil ca ai tendinta sa-i ocolesti privirea si sa cauti scapare, fara sa-ti dai seama, din ceea ce iti pare o capcana. Chiar si intr-o asemenea situatie, contactul vizual ramane foarte important. Incearca sa nu iti mai plimbi privirea prin incapere, dand interlocutorului impresia ca nu asculti ce spune si transmitandu-i nervozitatea ta. Vei face o impresie negativa, iar sfarsitul conversatiei iti va lasa un gust amar. Nu uita sa-ti controlezi si alte gesturi de nervozitate sau nesiguranta: te joci prea mult cu bijuteriile de pe degete sau de la gat, te uiti des la ceas etc. Vei parea vulnerabila si confuza, facand-o si pe cealalta persoana sa se simta la fel. Acest lucru nu iti va creste deloc popularitatea…

Citeste ultimele stiri si micile “barfe” mondene
Inainte sa mergi la o petrecere unde nu cunosti prea multa lume, ar fi bine sa iti faci “temele”, sa nu te trezesti ca nu ai despre ce conversa. Arunca o privire peste ziare, “scaneaza” stirile interesante si noile aparitii cinematografice sau discografice. Informeaza-te despre premierele teatrale, ultimele aparitii din librarii, topurile muzicale.

Asta te va ajuta sa incepi o conversatie. Chiar daca interlocutorul tau nu este la fel de bine informat, este o tema pe care poti broda o conversatie relaxanta si placuta, discutand despre filmele sau muzica preferata.

Daca te vei gandi dinainte la ce subiecte poti aborda, te vei simti mai increzatoare in capacitatea ta de a comunica pe diverse teme. Dar nu incerca sa creezi in minte, dinainte, tabloul unei intregi conversatii. Replicile interlocutorului, mai ales daca nu iti este cunoscut, pot fi imprevizibile; cautand sa respecti scenariul de conversatie pe care l-ai creat, vei parea rigida si lipsita de spontaneitate. Mai bine lasa-te purtata de discutie si nu te simti frustrata daca nu reusesti sa spui tot ce ti-ai dori.

De cele mai multe ori, o conversatie bine legata se bazeaza pe cunostinte si interese comune; de pilda, cat de bine o cunosti pe gazda sau unde ti-ai petrecut Sarbatorile pot fi niste subiecte potrivite pentru discutii lejere, la o petrecere.

Ce zici de…
– “La o petrecere, o tanara pe care abia o cunoscusem, a aratat cu degetul spre sanii mei si m-a intrebat cu candoare daca sunt adevarati. N-am stiut daca sa-i raspund ori sa-i trag o palma!” (Iulia, 30 de ani)
– “Cea mai ciudata replica auzita de la un tip care incerca sa deschida o conversatie cu mine a fost: ‘Ai animale acasa, papusa?’.” (Monica, 25 de ani)
– “La o petrecere orga-nizata de firma la care lucrez de putin timp, am intalnit un tip care, fara nici o alta introducere, mi-a spus: ‘Detest petrecerile astea! Nimanui nu-i place sa vorbeasca cu un strain, nu-i asa?’. Mi-a venit sa-i intorc spatele fara nici un cuvant.” (Sorina, 36 de ani)
– “Intr-un grup destul de mare, discutam despre lucruri enervante, iar eu am spus foarte transant ca mi se pare ca numai un idiot poate purta tricouri inscriptionate cu injuraturi sau alte chestii de-astea aiurite. N-au trecut nici doua minute si a aparut sotia unui tip din grup, iar ea purta… Ghici ce?” (Daniela, 22 de ani)

Alege o abordare… blanda
Celor mai multi oameni le place sa vorbeasca despre sine, asa ca reactioneaza foarte bine atunci cand te arati interesata de ceea ce fac, gandesc ori simt ei. Dar fii atenta sa nu pui intrebari care pot sa inchida conversatia si care sa te faca sa pari un comisar de politie. “Ai copii?”, “Unde te-ai nascut?” sau “Unde lucrezi?” sunt intrebari care invita la raspunsuri scurte si la obiect, in urma carora s-ar putea sa nu mai stii ce sa spui, discutia mergand spre un punct mort. Ar fi de preferat sa formulezi intrebari deschise, care sa dea posibilitatea celuilalt sa se exprime cat mai relaxat, fara sa-l pui in situatia sa aleaga, de la inceputul conversatiei, o pozitie pro sau contra parerilor tale. “Ce parere ai despre emisiunea X…?” ar fi un inceput bun, in loc de “nu-i asa ca emisiunea X… este o mare prostie/absolut minunata?”. Tatonand parerile interlocutorului despre un anumit subiect, vei afla cu usurinta cate ceva despre modul in care gandeste si simte – oricum, mult mai mult decat interogandu-l cu privire la copii sau locul lui de munca.

Este foarte important sa manifesti respect fata de opiniile celorlalti, chiar daca nu le impartasesti. Sa intrebi despre cantaretul preferat al cuiva, iar apoi, in urma raspunsului primit, sa critici cu dezinvoltura personajul adus in discutie ar fi o gafa care numai simpatie nu-ti va aduce!

Nu-i poti face pe toti sa te placa…
Aminteste-ti ca te duci la o petrecere ca sa te simti bine si sa porti conversatii placute, nu ca sa epatezi cu personalitatea ta “extraordinara”. Asa ca nu pleca cu scopul de a cuceri pe toata lumea. Nu poti sa-i determini pe toti sa te admire, dar va fi suficient sa arati ca esti interesata de cei din jur pentru a-i face pe cei mai multi sa te simpatizeze. Fii o ascultatoare atenta, manifesta interes pentru ce ti se spune, incearca sa nu te gandesti tot timpul la formularea urmatoarei replici, ci doar sa contribui relaxat la conversatie.

Sunt destui cei care adora sa se asculte pe ei insisi, dar asta nu inseamna sa-i lasi sa monologheze – la un moment dat, tacerea ta va parea suspecta, iar conversatia nu va avea o soarta prea buna.

Cei mai multi oameni sunt incantati atunci cand li se retine numele. Cand faci cunostinta cu cineva, incearca sa-ti fixezi in memorie numele asociindu-l cu figura respectivului. Pe de alta parte insa, nu pronunta la fiecare replica numele interlocutorului – vei da senzatia de exagerat si artificial. Foloseste-i numele doar atunci cand se leaga firesc de replica pe care o dai. Cand iti iei la revedere si spui “Mi-a facut placere sa te cunosc, Mihai”, rostirea numelui celuilalt va lasa o impresia de apropiere si de simpatie reciproca.

Nu uita sa zambesti!
Oamenii veseli atrag oameni veseli – este o axioma care nu da gres niciodata. Povestind cu indignare cum te-a lasat masina in drumul spre petrecere, nu vei face o impresie prea buna, fiindca cei din jur te vor asocia cu o experienta neplacuta. Dar e foarte important felul in care povestesti o asemenea intamplare. Daca o vei transforma intr-o istorioara plina de haz, va fi mai important entuziasmul si umorul tau decat cuvintele pe care le-ai folosit. Ceilalti isi vor aminti de tine ca de o persoana deschisa si vesela, cu o perspectiva optimista asupra vietii.

De Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate