Stimulare hormonala fara riscuri
Una dintre principalele cauze ale infertilitatii este lipsa ovulatiei, cauzata de deficite hormonale in organismul femeii. Remediul consta in administrarea (pe cale injectabila) de hormoni, pentru a stimula functia ovariana si a obtine un folicul ovarian cu un ovul matur. Efectele secundare ale acestui tratament sunt variate si de aceea tratamentul trebuie atent monitorizat de catre medicul ginecolog care l-a prescris.
Cele mai simple neplaceri sunt reactiile alergice de la locul injectarii, manifestate prin roseata, durere locala. Efectele sistemice se caracterizeaza prin dureri de cap, stari de depresie, de iritabilitate sau de instabilitate emotionala, bufeuri – acestea dispar de obicei singure. Alte stari neplacute pot fi cele de greata, insotite de varsaturi, de intensitate medie insa.
Cresterea in greutate, cauzata in special de retentia de apa, apare destul de des. Uneori, cand dozele de hormoni sunt mai mari, apare sindromul de stimulare ovariana. Acesta se caracterizeaza prin dureri abdominale, chisturi ovariene, unele chiar mari, putand ajunge la 5-6 cm. Acestea de obicei dispar spontan, iar daca nu, se pot punctiona si aspira. In cazuri mai serioase, apar colectii lichidiene in organism: ascita sau pleurezie (acumulare de lichid in abdomen sau in pleura). Aceste situatii necesita internare.
Sanii sunt destul de sensibili la administrarea acestui tratament, marindu-si volumul, dand dureri, stare de tensiune. Printre efectele negative ale terapiei de stimulare ovariana se numara si posibilitatea aparitiei neoplaziilor uterine sau mamare.
Asadar, tratamentul de stimulare ovariana implica anumite riscuri, dar acestea pot fi foarte bine prevenite prin monitorizarea atenta a pacientei cu ajutorul analizelor de sange, ecografiilor abdominale si de sani.