Pot evita depresia postnatala?

Pot evita depresia postnatala?

Faptul ca ai citit mult despre depresia postnatala este un lucru foarte bun si folositor, deoarece inseamna ca ai aflat deja cateva aspecte importante: aproximativ 75% dintre femeile care nasc manifesta forme usoare si de scurta durata ale depresiei postnatale si doar 25% manifesta forme care dureaza mai mult si necesita sprijin de specialitate.

Uitandu-ne la aceste statistici, putem observa ca nu este obligatoriu sa treci si tu prin asa ceva. Sunt relativ reduse sansele sa te afli in cele aproximativ 25% care fac forme mai pronuntate ale depresiei postnatale. Chiar daca nu s-a descoperit inca o metoda de diagnosticare, vestea buna este ca poti afla de pe acum in ce masura esti expusa acestui risc.

Iti recomand sa iti pui cateva intrebari, iar daca raspunsurile sunt afirmative la cel putin trei dintre ele, inseamna ca te vei putea confrunta cu aceasta problema:

  • Ai insomnii frecvente?
  • Ai deseori momente de neliniste si panica?
  • Ai sentimentul ca situatia iti scapa de sub control?
  • Te simti deseori neajutorata?
  • Iti este teama de pe acum ca nu iti vei ingriji copilul asa cum trebuie?

S-a constatat ca exista o serie de factori de risc pentru aparitia depresiei postnatale, iar cativa dintre ei pot fi: o relatie de cuplu disfunctionala, stari de depresie accentuate sau anxietate in perioada de sarcina, evenimente nefericite traite in perioada sarcinii (decesul unei persoane apropiate, probleme la locul de munca), nastere traumatizanta si, nu in ultimul rand, schimbarile de ordin hormonal care au loc in organismul femeii insarcinate. La acestia se pot adauga: privarea de somn a mamei, care apare odata cu nasterea copilului, epuizarea fizica etc. Pentru a preveni aparitia acestei probleme, iti recomand de pe acum sa tii cont de cateva lucruri:
Informeaza-te in legatura cu cat mai multe dintre aspectele de care va trebui sa te ocupi imediat ce se naste copilul. Fa-ti o lista si un program cu toate acele lucruri pe care va trebui sa le faci in fiecare zi, la ce ore etc.
Odihneste-te atata timp cat ai nevoie si pro-pune-ti ca, dupa nastere, ori de cate ori te vei simti obosita, sa ceri ajutorul celor apropiati.
Evita sa planifici schimbari majore in viata ta si a familiei in primul an de viata al bebelusului (schimbari de locuinta, serviciu etc.).
Ocupa-te de gasirea unei bone dupa ce stabilesti sarcinile pe care i le vei atribui acesteia. Vei sta mai linistita dupa ce vei gasi persoana potrivita, chiar daca va trebui sa programezi interviuri cu mai multe candidate.

In ultima instanta, daca vei simti ca nu poti trece singura peste starile de nervozitate si depresie care pot sa apara, iti recomand sa apelezi la ajutorul unui psiholog, care te va indruma si sprijini sa iti regasesti echilibrul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor