Chisturile pe rinichi se opereaza neaparat?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Chisturile renale (formatiuni lichidiene) sunt destul de frecvent intalnite, de obicei diagnosticate intamplator la ecografie. In general nu sunt simptomatice, nu afecteaza functia renala, nu dau dureri decat daca au dimensiuni mari sau cand se complica cu infectie si/sau hemoragie, sau cand se rup (cazuri foarte rare).
Cauzele aparitiei lor nu sunt foarte clare, se presupune ca marea majoritate sunt din nastere si cresc pe masura inaintarii in varsta, devenind vizibile ecografic cand au doar cativa milimetri diametru.
Atitudinea terapeutica fata de un chist renal trebuie sa fie cea de urmarire ecografica bianuala: se verifica ritmul in care creste (pentru ca in marea majoritate a cazurilor astfel evolueaza), precum si eventualele complicatii care pot aparea. Chisturile cu dimensiuni de pana in 7-8 cm, necomplicate, nu se trateaza.
Atunci cand urologul decide ca trebuie intervenit, se practica de obicei o punctie aspirativa percutanata si se urmareste apoi evolutia a ceea ce mai ramane din chistul initial; rareori se intervine chirurgical.