Există viață după frică

La 27 de ani a aflat că are cancer la sân şi a fost atât de puternică încât să refuze chimioterapia, să se vindece cu preţul pierderii sânului şi să devină prima persoană din România care este Patient Coach: consultant al bolnavilor de cancer.

cosmina grigore

Cosmina Grigore e un unicat şi întâlnirea cu ea, o surpriză absolută. N-a împlinit încă 30 de ani, este mămica unei fetiţe de şase ani, pe care o cheamă la fel ca pe ea şi, la o vârstă la care ar fi trebuit să simtă gustul fericirii, a traversat experienţa cutremurătoare a unei tumori maligne care i-a cuprins un sân şi ameninţa să-i răpească viaţa.

Pare absurd, dar spune că bătălia ei a făcut-o să iubească această boală. Fiindcă i-a oferit lecţia redescoperirii puterii din propriul său trup şi, mai mult, a făcut-o suficient de puternică încât să îi ajute şi pe alţii. Prin 2013 simţise, povesteşte ea, un nodul la sân, dar medicii au asigurat-o că e de la alăptat, iar ea nu a mai dat atenţie problemei.

„Nu mi-am pus problema sănătății reale, aşa cum fac de fapt cam toţi oamenii. Pentru că așa ne dresează societatea: să nu ne facem griji,  dar să stăm cu o frică permanentă. Această societate pe care am creat-o, care colcăie de mâncare, care ne ghiftuie fără să ne hrănească, de fapt.

Mâncăm emoțional pentru a umple golurile din suflet, avem o relație cu mâncarea pentru că nu putem avea relații, pentru că nu avem timp, avem bani de făcut, lucruri de demonstrat și așa mai departe.

Şi a mers din nou la medici, cu un an întârziere, iar după câteva vizite, a primit diagnosticul sec, crud, trecut în negru pe un petic de hârtie, alături de filmul unei sonoelastografii: carcinom ductal insitu invaziv.

„Am plâns în cabinet, am plâns când am ieşit, apoi, singură, în maşină. „Pentru ce plângeam nu știu. Dar m-am oprit din plâns și am zis că orice ar fi, trebuie să existe o soluție. Vezi tu, când ești diagnosticat cu cancer, e cumplit pentru că nu știi ce să faci mai repede și tu ești complet confuz și speriat. Nu știi ce să alegi. Nu a fost nimeni să mă ghideze, să mă ajute să aleg, să-mi spună.

Pentru că nici tu nu știi ce vrei să afli și ce trebuie să ți se spună de fapt. Şi pe mine probabil asta m-a salvat. Că am ales viața înainte de orice, surâde Cosmina, ciufulind părul „Cosminei celei mici de lângă ea şi ridică din umeri: „simplu, nu?

Cosminei i s-a excizat întregul sân, dar decizia luată apoi i-a stupefiat pe toţi: s-a hotărât să nu facă tot restul terapiilor convenţionale, nici chimio şi nici hormonoterapie şi să-şi schimbe complet stilul de viaţă, mizând totul pe puterea imunităţii propriului organism.

„Am folosit și Noua Medicină Germană, apoi de un an de zile fac vitamina C în doze mari – alternativa naturală la chimioterapie – de la 30 la 50 de grame în perfuzie, dar şi un protocol cu B17 (amigdalină).

Greu i-a fost cam la un an după operație, când a suferit o intervenție pentru o fractură de col femural și a trebuit să reînveţe efectiv să meargă după trei luni de nemișcare. „Dar am profitat de timpul petrecut în pat și am început la lucrez la proiectul < Lasă cancerul să te vindece > , care este adresat pacienților cu cancer și oamenilor care vor să prevină această boală și care a evoluat de la o pagină pe Facebook la un site și la seria de seminarii < Noul Pacient cu Cancer > .

cosmina grigore3

Şi iată cum mi-am dat demisia și am devenit Patient Coach, un ghid al pacienților. Sunt de fapt un ghid pentru viață și sunt prima persoană din România care face acest lucru oficial.

Un pacient cu cancer, fără pregătire prealabilă, care a învățat și s-a certificat ca nutriționist, care a citit și s-a informat și a experimentat toate alternativele, care vorbeşte prin exemplul personal și mai apoi transmite ultimele informații științifice din țară sau din străinătate.

Eu nu am avut așa ceva, dar am creat-o pentru mine și, dacă mie îmi este bine, vreau să le fie și lor. Şi mai vreau ca toţi cei care nu au fost diagnosticați încă să știe ce au de făcut pentru a preveni. Pentru că: < Prevenţia previne ceea ce nici nu știi că previi. >

cosmina grigore 2

Pasiunea Cosminei, viaţa. Aşa cum este. Sănătatea, fetiţa şi soţul ei, Adrian, cărțile pe care le cumpără și își îmbracă sufletul cu ele.

Şi e mândră că a avut tăria și inspirația să transforme cancerul cu care s-a trezit în viaţă într-un proiect dedicat pacienților suferind de aceeaşi boală.

„Să nu înţelegi greşit: nu sunt o sfântă. Nici pe departe. Greşesc şi am răutăţi.

Sunt doar un om simplu pentru care cancerul a însemnat foarte mult: mi-a arătat că există viață după frică şi m-a învățat că, pentru a putea fi condusă, natura trebuie ascultată fiindcă Pământul ne are pe noi și nu noi pe el.

 

 

 

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan

Make-up: Cristina Vasilache, www..cosminagrigore.wordpress.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate