EXCLUSIV AVANTAJE: Raluca Ada Popa, profesoara – inventator de la Berkeley

Raluca Ada Popa, românca devenită la nici 35 de ani profesoară la Berkeley – poate cea mai puternică universitate a lumii – este unul dintre cei 35 de tineri de pe mapamond cotați ca având performanțe unice în inovații și dezvoltarea tehnologiei.

Imediat ce o întâlneşti îţi dai seama că Raluca e o fată cumva „specia­lă'. Pare că ceva din neastâmpărul privirii povesteşte despre ea ca despre o luptătoare. Despre drumul ei din Sibiul natal până la RISELab, laboratorul său de inventică de la Berkeley și la sălile unde își predă cursurile, spune simplu că pu­terea de a porni schimbarea stă în mâi­nile fiecăruia. Ceea ce îți trebuie – adaugă ea – este doar setea de cunoaş­tere şi încredere în tine. Şi, poate, pute­­rea de a trăi departe de casă. De a accepta schimbarea şi de a înţelege cum se vede viitorul de la mii de kilometri distanţă.

O tânără genială, la propriu

Şi-a ales o specialitate universitară cu nume lung şi impresionant, care nu spune nimic celor din lumea „netehnologică', ceva legat de criptografie, securitate și inteligența artificială a sistemelor. Este îndrumător pentru zece doctoranzi, iar la cursurile ei de securitate informatică are mai mult de 700 de studenți în fiecare an. Sunt trepte ale unui drum pe care multe tinere de vârsta ei nici nu visează să le urce. Şi asta nu pentru că nu ar putea ori că le-ar fi interzis accesul, ci fiindcă poate nu au avut tăria de a-şi urma visul. Însă nici pentru Ralu n-a fost nimic uşor şi doar dorinţa ei uriașă de a-şi atinge propriul ideal a ajutat-o să treacă peste dificultăţi ce pot părea, doar altora, imposibil de depăşit. Sub aspectul ei de copil cuminte, Raluca este, însă, un geniu al informaticii. Ea a reușit să proiecteze un sistem de criptare a datelor imposibil de „spart', o „protecție dublă' a datelor. Atacatorii cibernetici, chiar dacă reușesc să intre într-un sistem, nu reușesc să descifreze nimic. „Fiind șefă de promoție la liceu și câștigând olimpiade, am avut șansa de a fi recomandată de profesorii de la Lazăr unui profesor român din State, Liviu Iftode, care venea des la liceul nostru unde studiase și el. Liviu este un înger care m-a îndrumat să aplic la facultate în State. El și soția lui, Cristina, au fost foarte generoși cu mine', povestește Raluca despre începuturile succesului ei incontestabil.

Le-a demonstrat cât de tare s-au înșelat

Când a aplicat, a intrat din prima la patru universități de elită. Dar, surprinzător, chiar Massachusetts Institute of Technology (MIT) – cea care o va declara „profa genială' și unde va lucra la invenția ei alături de laureatul echivalentului premiului Nobel pentru informatică – avea să o refuze inițial. „MIT desemnase un român care a absolvit aici să mă intervieveze pentru admitere, dar el mi-a scris un email sec și scurt că nu are rost să mă întrebe ceva căci nu am nicio șansă, având în vedere că nu am participat la vreo olimpiadă internațională (doar națională), iar alți aplicanți români au fost medaliați la acestea'. Surâde frumos și larg: „Era clar că nu putea prezice viitorul'. Astfel, Raluca a ajuns la Caltech, o universitate de vârf în inginerie din California. „După primul an, am terminat prima fiecare curs de-al lor de informatică, fizică și matematică. Așadar, am aplicat la transfer la MIT și, după performanța de la Caltech, am intrat imediat fără interviu. La MIT am avut note finale maxime la fiecare curs, A sau A+ (dacă se dădea), și am absolvit cu nota finală maximă 5.0/5.0. Interesant este că media mea era mai mare decât a elevilor din an cu mine care câștigaseră medalii la olimpiade internaționale… '

Confirmare fără niciun echivoc

Inițial, Raluca nu a știut ce îi place. A făcut cercetare în sisteme de operare, în distribuție, în securitatea votului electronic și apoi – pac! – în securitatea sistemelor și criptografie unde și-a descoperit menirea. Era în anul doi de facultate când, cu un curaj nemaiîntâlnit, l-a abordat pe profesorul Ron Rivest, unul dintre cei mai faimoși oameni din securitate și criptografie, omul care este R-ul din „RSA', cel mai folosit algoritm de criptare pe care fiecare dintre noi îl folosește (și fără să știe) când navighează pe web, și câștigătorul premiului Turing, echivalentul în informatică al premiului Nobel. „Nu mi-a răspuns la email, așa că mi-am luat inima în dinți și am mers la biroul lui, practic tremurând. I-am spus ce mult aș vrea să lucrez cu el la cercetare, iar el a vrut să îmi dea o temă ușoară, ceva care nu era în inima cercetării lui, unde sunt problemele adevărate nerezolvate, astfel că i-am spus că doresc ceva mai greu, ceva care chiar să fie cercetare și că nu îmi este frică de o asemenea problemă. Luat pe neașteptate, profesorul Rivest mi-a mărturisit chiar problema la care se gândea atunci. Am plecat cu o dorință nebună de a mă dedica acesteia până o rezolv. A doua zi am primit un email de la el, în care își cerea scuze că mi-a dat o problemă atât de dificilă și îmi spunea să revin pentru a-mi da una mai accesibilă pentru o studentă la început de facultate. I-am spus că prefer să lucrez la ceea ce îmi dăduse deja. După două săptămâni în care am lucrat neîncetat, zi și noapte, am găsit o soluție! Sau cel puțin așa am crezut… M-am dus la profesorul Rivest, i-am spus că am găsit o soluție și am început să o descriu pe tablă. Pe măsură ce scriam părea mai convins și inima mea creștea. Dar, brusc, a găsit o greșeală care anula întreaga soluție. Am simțit că se prăbușește clădirea pe mine, cu toate că el mă încuraja spunând că am fost foarte aproape. După alte două săptămâni în care am lucrat iar aproape fără să răsuflu, am găsit o altă soluție. De data aceasta am verificat-o într-o multitudine de feluri, iar profesorul Rivest, a ratificat-o și a fost impresionat. Atunci am avut ocazia să scriu un articol de cercetare împreună cu el și l-am publicat la o conferință unde am prezentat eu lucrarea'. Tot atunci, Raluca a câștigat premiul oferit de CRA (Computing Research Association) fiind declarată cel mai bun student în informatică, din lume.

Inovatoare în criptografie

După absolvire a urmat masterul și doctoratul, apoi opțiunea pentru a deveni profesor universitar, dar și întâlnirea cu dragostea, cu soțul ei, alături de care este de la vârsta de 20 de ani: „Îmi amintesc cu drag de primul sărut sfios din Killian Court de la MIT, de zilele pe care le petreceam învățând cot la cot dar independent, căci ambii, ambițioși, refuzam ajutorul celuilalt, și de caietele din cursurile comune care erau pline de inimioare destul de siropoase…' Pasiunea Ralucăi pentru securitatea informatică a condus-o către descoperirea unei inovații criptografice, care rezolvă una dintre problemele cele mai mari ale sistemelor software: securitatea datelor și a codului: „Auzim mereu la știri că hackerii au reușit să fure date confidențiale din multe sisteme. Modul în care sistemele din prezent protejează datele nu este suficient de sigur, căci acestea încearcă să construiască, intuitiv, ziduri de protecție în jurul datelor confidențiale, dar atacatorii mereu găsesc câte o breșă în zid. Pentru că aceste ziduri din software sunt extrem de complexe și imposibil de a fi complet corecte și… impenetrabile. Cercetarea mea protejează datele chiar și atunci când atacatorii reușesc să treacă prin ziduri. Noi cifrăm datele cu coduri care nu pot fi descifrate fără anumite chei și nu ținem cheile pe servere. Atacatorii pot fura doar datele criptate care, practic, le sunt inutile. Partea grea nu este să cifrezi datele ci să faci serverele și sistemele capabile de a le procesa, astfel încât să ofere aceleași servicii ca înainte de a fi criptate. Aici intervin algoritmii mei: ținem datele criptate și în același timp le putem folosi ca și cum nu ar fi criptate. Sună magic, dar acest lucru se poate realiza cu puterea criptografiei, care este un domeniu al matematicii'.

Profesoară de top la universitate de top

Proiectele Ralucăi au fost adoptate sau au inspirat sisteme ale firmelor Microsoft, Google sau SAP care i-au recunoscut meritele, iar la finalul doctoratului a câștigat și premiul Sprowls pentru cea mai bună teză de doctorat în informatică de la MIT. Acum, Raluca Ana Popa este profesor universitar la Berkeley, unde a fondat propriul laborator de cercetare, conduce PreVeil, o firmă care oferă securitate pentru email și sharing de fișiere. Anul acesta a fost inclusă de către MIT Technology Review în lista mondială a celor 35 de inovatori sub 35 de ani, și lucrează la o mulțime de alte aplicații IT ale invenției ei.
„Când am decis să devin profesor am avut șansa de a primi oferte de la toate facultățile de vârf din informatică, inclusiv MIT, Stanford, Harvard, Princeton, UC Berkeley și altele. Am ales Berkeley căci este în Silicon Valley, este în topul școlilor în informatică și îmi oferea ocazia de a porni un laborator nou: RISELab, fondat împreună cu trei colegi și axat pe securitate și inteligența artificială a sistemelor. Înainte de a veni la Berkeley, am petrecut 8 luni la un postdoctorat la ETH din Zurich și tot atunci am pornit și firma mea, Preveil, pentru care am obținut recent investiție Series A de la Spark Capital (una dintre cele mai prestigioase firme de investiții, care a finanțat și Twitter). PreVeil oferă securitate pentru email și sharing de fișiere, iar programele pot fi descărcate și folosite gratuit, de pe preveil.com.'

Raluca Ada Popa

O platformă care revoluționează știința

Proiectul la care lucrează acum „profa' de la Berkeley este crearea unei platforme care să permită oamenilor de știință să lucreze cu date confidențiale fără să le vadă, secretul lor rămânând absolut. „Sunt multe organizații din diverse domenii care dețin date confidențiale pe care nu și le pot pune la dispoziție una alteia, și nu le pot folosi pentru analize sau diverse strategii, pentru a realiza progrese în medicină, finanțe sau pentru binele comun. De exemplu, multe spitale și instituții medicale din lume dețin date ale pacienților cu cancer. Dacă acestea ar putea fi puse în comun, cercetătorilor le-ar fi mult mai ușor să ajungă la anumite concluzii, să găsescă tratamente mai eficiente, văzând ce a funcționat ca terapie într-un spital și ce nu a funcționat în altul. Pot fi evitate astfel încercări nereușite, iar pacienții pot beneficia de tratamentele cele mai eficiente. Din păcate, în prezent, aceste date nu pot fi comunicate, în multe țări din lume (inclusiv SUA) din cauza legilor de protecție iar problema e că sunt dificil de calculat aceste statistici, fără acces la date. Cercetătorii vor să știe detaliile despre schemele de tratament care funcționează cel mai bine, dar nu vor să știe întregul profil și istoric medical al pacienților. Aici vine partea magică pe care sistemele mele de securitate o pot realiza: datele pot fi cifrate și cercetătorii nu pot să le vadă, dar pot să calculeze diverse statistici. Ideea principală este că statisticile se pot calcula direct pe date criptate. Nu este intuitiv, dar este posibil. Acum construim o platformă de software care poate realiza acest lucru. Colaborăm cu bănci, spitale, firme de soft și chiar laboratoare de fizică nucleară pentru diversele lor necesități, care pot fi rezolvate pe această platformă a noastră'.

„Mă relaxează să fiu femeie'

În mijlocul atâtor preocupări, Raluca este convinsă că poziția în care se află acum, ca și aprecierea de care se bucură în lumea universitară americană, nu e un premiu, ori doar o aventură, ci un pas înainte, o recunoaștere și o acceptare într-un domeniu unde trebuia să demonstreze ce poate și unde succesul era de așteptat. Peste toate, zilele tinerei profesoare, de acolo, de departe, sunt extrem de fericite: „Îmi place foarte mult să fiu în familie, acolo îmi găsesc liniștea și echilibrul complet, îmi place să alerg, în general să fac sport, să călătoresc cu soțul meu și îmi place să organizez evenimente cu oameni plăcuți și interesanți, pentru care să gătesc și să creez rețete. De asemenea îmi place foarte mult și mă relaxează să fiu femeie, în multiplele dimensiuni ale acestui atribut, care să știți că nu se contrazice în niciun fel cu latura mea tehnică'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre