Aron Borbath este cel mai vârstnic monitor de schi din țară. La 82 de ani, profu’ de schi se încarcă cu energia muntelui și-i inițiază pe cei tineri în tainele celui mai popular sport de iarnă

$image_altSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

La 82 de ani, Aron Borbath este cel mai vârstnic monitor de schi de la noi și, totodată, o legendă a pârtiilor din Poiana Brașov. Are o energie debordantă și o sumedenie de povești hazlii la purtător.

Am avut privilegiul de a-l cunoaște într-o dimineață de decembrie, după un mic-dejun în timpul căruia, împreună cu alți colegi din presă, abordasem, printre altele, subiecte la ordinea zilei precum salariile mici, munca epuizantă, taskurile care par să nu se mai termine, pensia pe care nu credem s-o mai apucăm, afecțiunile posturale sau năzbâtiile copiilor din dotare.

Apoi, cu curiozitatea specifică jurnalistului, ne-am strâns în jurul profului de schi să-l descoasem, neștiind că urma să ne transpună în atmosfera poveștilor depănate la gura sobei. O experiență fascinantă, de care toți cei prezenți acolo aveau nevoie. Așa că ne-am dezbrăcat de haina de jurnalist, am lăsat deoparte cea mai mare parte din întrebări și am ascultat… am ascultat… până ne-a lovit revelația faptului că viața se întâmplă dincolo de ușile birourilor în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

De peste 50 de ani, Aron Borbath îi inițiază pe cei tineri în tainele schiatului

Aron Borbath și-a pus schiurile în picioare la vârsta de şase ani, iar din anul 1967 (anul în care s-a deschis prima școală de schi din România), adică de mai bine de jumătate de secol, lucrează ca monitor de schi. La acea vreme, nu existau prea mulți amatori de schi la noi în țară, dar pârtiile din România erau, totuși, populate de nemți, francezi, suedezi, olandezi. Și cum profu’ de schi era un bun cunoscător al limbii franceze, a fost selectat ca monitor alături de alți câțiva tineri.

După Revoluţia din 1989, şcoala de schi a fost preluată de schiorul Emil Fărcăşanu, care şi-a păstrat alături cei mai buni monitori şi a transformat-o în cea mai bună şcoală de schi din Poiana Brașov,  Ana Ski & Snowboard School.

Profu’ de schi a revenit pe pârtie după fiecare accidentare

Schiul este cea mai mare pasiune a mea. În ciuda vârstei, încă mă simt în formă şi nu am probleme de sănătate. Însă, pe pârtie, există riscul să te accidentezi, chiar și atunci când ești experimentat, din cauza altora, care nu sunt atenţi şi care intră în tine. 

Am avut și eu o grămadă de accidente, mâini, picioare rupte, dar m-am întors de fiecare dată pe pârtie. Eram cu un grup de englezi când a intrat cineva în mine și mi-a rupt mușchiul. Am stat cinci luni cu piciorul în ghips. A existat, însă, și o parte bună: după accidentul acela a fost înființată Jandarmeria Montană“, povesteşte profu’ de schi.

Când dragostea se înfiripă pe pârtie

Lui Cupidon îi place să schieze. Doar așa s-ar putea explica faptul că profu’ de schi și-a găsit dragostea pe pârtie: „Am fost câteva zile la schi, la Bâlea, alături de această fată, care, apoi, mi-a devenit soţie. Mi-a spus că au fost cele mai frumoase zile din viaţa ei şi am decis să ne căsătorim, chiar dacă eu aveam 50 de ani, iar ea era cu 23 de ani mai tânără. Când ne-am luat, prietenii îmi ziceau că sigur o să mă lase, că e mult mai tânără decât mine… Acum, ei sunt toți divorțați, iar eu și nevastă-mea încă ne iubim, povesteşte Aron.

Aron și Zsuzsa au împreună doi băieți în vârstă de 30 de ani. Gemenii au deprins tainele muntelui din fragedă pruncie: “Când aveau un an am urcat muntele cu ei în spate, la doi ani i-am pus pe schiuri, iar la cinci ani coborau cu bicicleta pe Babele“, povestește profu’ de schi. Băieții locuiesc, în prezent, în Germania.

Secretul longevității

De unde atâta energie și vitalitate la 82 de ani? „Cred că principalul secret este că îmi place ceea ce fac. Am păstrat un echilibru între odihnă, sport şi somn, ceea ce cred că este una dintre condiţiile principale pentru a te menţine în formă, spune Aron.

Autor: Oana Anghel

Surse foto: libertatea.ro, pagina de Facebook Emil Fărcășanu

Citeste si

Reguli esențiale la începutul sezonului de schi

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre