Este manager, dar pasiunea ei a fost dintotdeauna olăritul. Citește-i povestea Andrei Miloiu!

Unii îi spun Andrei să-şi scrie viața într-o carte şi ar putea să o facă. Este manager internaţional IT, dar şi o olăriţă talentată care a decis să se stabilească în China.

La cei 28 de ani ai Andrei Miloiu, i-ai putea descrie drumul ca pe cel al unei aventuriere fermecătoare. Viaţa îi este plină de momente speci–ale, pornite către lume din talent şi gustul pentru frumos, din pasiunea de călătoare pe urmele lui Marco Polo, dar şi pentru că a ales să se realizeze „pe propriile picioare. Este senior antispam researcher la Bitdefender România şi a hotarât, împreună cu soţul ei Răzvan, să se stabilească în China, la aproape două continente-distanţă de ţară. Însă orele ei sunt trăite profund româneşte, depărtarea nu o înstrăinează, ci o apropie şi a avut intuiţia de a lăsa marea sa pasiune pentru olărit să devină o cale artistică ce merge direct către inima oamenilor.

Andra Miloiu

„Această pasiune pentru olărit m-a urmărit toată viaţa.

A crescut la Horezu, a pornit a olări şi a descoperit lumea cu sufletul şi cu ochii aparatului de fotografiat. Spune despre ea însăşi că este o visătoare lucidă şi râde frumos dacă o întrebi cum este să alegi o cale dificilă, dar absolut personală, de a te realiza: „De când mă știu am fost o persoană curioasă: în școala primară, după o vizită la Clubul Copiilor din Horezu, am învăţat, din curiozitate, să modelez la roata olarului şi de atunci, pasiunea pentru olărit m-a urmărit toată viața. Apoi, cu cât am crescut, curiozitățile s-au diversificat, am pornit să organizez cursuri de modelaj în lut pentru oricine dorea să descopere farmecul de a fi ceramist, iar după terminarea facultății, am prins gustul de a călători prin lume, împreună cu soțul meu. De acasă, de la părinţi, a învăţat că trebuie să ai simţul măsurii şi să nu uiţi că lucrurile simple au valoare, dar şi că important este descoperirea unui drum propriu şi triumful de a arăta că se poate: „Din anul III de facultate, am intrat în echipa Antispam de la Bitdefender, unde am învăţat totul despre construirea unui produs, securitate, ameninţări şi, în special, despre cum se realizează o analiză şi o cercetare în amănunt.

Cea mai recentă perioadă a vieţii sale, care de trei ani se suprapune cu lucrul la distanţă pentru Bitdefender, este cea a călătoriilor, începută în 2011, când, împreună cu soțul ei, Răzvan, au hotărât să plece într-un an sabatic de… şase luni, prin Asia. Cine n-a auzit de Drumul Mătăsii şi n-a visat să urme-
ze paşii lui Marco Polo, să traverseze deşerturile pe urmele marilor caravane poposind la umbra unui caravanserai bătrân de secole, să se piardă în labirintul străduţelor din Samarkand, să-şi ardă palmele urcând pe stâncile Munţilor Înflăcăraţi din Turfan şi ochii privind nesfârşitul pustiu Takla Makan, iar în cele din urmă să se odihnească la temelia Marelui Zid?

„Cele şase luni plănuite în China au devenit trei ani.

„O oportunitate provocatoare s-a ivit, însă, pentru Răzvan și el a acceptat poziția deschisă la Ubisoft Chengdu, astfel că ne-am decis să ne stabilim în China. Față de țările colindate anterior, China a fost singura unde nu se vorbea engleză, aşa că pentru mine adaptarea a fost destul de dificilă, mai ales că lucram în fiecare dimineață cu câte 10-15 localnici din care doar unul comunica în engleză. Primul meu proiect a fost crearea unei grădinițe Waldorf, împreună cu o parteneră locală, Li Xin. La început am comunicat pe e-mail, iar surpriza a fost când, întâlnindu-ne, ne-am dat seama că ne înțelegem mai bine în scris: eu încă nu mă adaptasem la engleza vorbită cu accent chinezesc, iar prietena mea Li Xin nu mai vorbise în engleză de mai bine de doi ani. Dar ne-am adaptat una la stilul celeilalte și am început să explorăm cele două culturi: Li Xin încerca mâncăruri și învăța despre România, iar eu gustam preparate din ce în ce mai iuți și învă-țam primele noțiuni de mandarină.

Chengdu-ul e renumit în lume pentru urşii panda, aici fiind primul centru unde s-a reușit în-mulțirea lor în captivitate, pentru folosirea în mâncare a unor cantități uriașe de ardei iute (există o mâncare ce a făcut orașul faimos, „ma la huo guo, care se prepară cu un kg de ardei roșu iute) și pentru o tradiție, păstrată secretă din generație în generație, pre-zentată în opera sichuaneză drept „Schimbarea fetei. După ce grădinița Waldorf a început să prindă formă, Andra şi Li Xin au iniţiat un atelier de olărit și unul de gătit pentru copii, iar mai târziu unul de fotografie.

Andra Miloiu

„La atelierele de olărit, copilașii erau încântați că din mânuțele lor pot ieși farfurioare, castronașe și cănu-țe cu care mai apoi se puteau juca, iar părinții așteptau cu nerăbdare să vadă ce lucruri au mai realizat micuţii și îmi transmiteau că era singurul loc unde îi vedeau râzând cu poftă. O dată însă, o bunică a dat buzna în grădina atelierului, l-a atins nițel pe nepoțelul ei și a început să țipe la el. Atât eu cât și restul copilașilor am înghețat, iar mai apoi am aflat că, din punctul de vedere al bunicii, nepoțelul se purtase nepotrivit râzând „la oră și ea venise să îl atenționeze: „să stea drept, tăcut și să-și asculte profesorul. Aici mentalitatea e diferită față de cea din Europa, iar părinţii consideră că cel mai important lucru din viața unui copil e să învețe pentru testele naționale, astfel încât, la terminarea liceului, să intre la o facultate bună.

Excepțiile au apărut datorită contactului cu sistemul „Western, cum este numit de localnici, şi vorbind cu laoway (unul dintre ter–menii folosiți pentru a denumi persoa–nele străine) o parte dintre chinezi au înțeles că dezvoltarea imaginației și a creativității este un element important al procesului de învățare. Cât despre viaţa chinezească de zi cu zi, Andra continuă să-şi mărturisească uimirile: „După stabilirea în Chengdu, am realizat că nu doar noile mâncăruri iuți și piperate sunt cele la care e nevoie de adaptare, ci și lipsa unor preparate europene ca: brânza, iaurtul, pâinea, măslinele și prăjiturile românești. În China, brânza și produ–sele lactate nu fac parte din dieta zil–nică, fiindcă există un fel de intoleranță lactică, iar atunci ei au alte două surse importante de calciu în alimentație: fructele de mare şi ghearele de găină, un snack cu care toată lumea se delectează în special în timpul drumurilor lungi.

Există și patiserii unde de regulă se găsește pâine, doar că o pâine moale și dulceagă sau, mai cu seamă pentru copii, un gen de baghe–tă „franțuzească, uscată și cu un gust destul de fad.

Andra Miloiu

Aici, orele meselor sunt absolut fixe: micul dejun între 7 și 8 dimineața, prânzul între 12 și 13, iar cina exact între 6 și 7 seara, iar în restul timpului, de regulă, restaurantele sunt închise. Mesele de prânz și cinele sunt eveni–mente sociale, gălăgioase și cu multe ciocniri de pahare, mâncarea stă în mijlocul mesei, iar fiecare invitat primește câte un bol de orez pe care îl asociază pe rând cu fiecare fel de mâncare, supa se aduce ultima și se bea cu bolul, iar deserturile lipsesc în timpul meselor.

Acum, viaţa Andrei şi a lui Răzvan pare să fi ajuns la un prag al împlinirii şi un simţ al simplităţii destinat să le bucure existenţa, iar planurile lor sunt la fel de frumoase: „Ne dorim să plecăm în următorii cinci ani într-o nouă călătorie prin America de Sud.

 EXPOZIŢII DE FOTOGRAFIE, ÎN CHINA DESPRE CHINA

Andra a organizat, împreună cu Răzvan, şi două expoziţii fotografice care au cunoscut un succes deosebit , unde au expus imaginile surprinse în timpul peregrinărilor lor „pe urmele lui Marco Polo, traversând, pe străvechiul Drum al Mătăsii, China, dar şi Nepalul, India, Malaezia şi Hong Kong-ul. Prima dintre expoziţii, deschisă în ianuarie 2014, s-a numit : „Drops of the worlds soul through romanian eyes şi a fost vernisată la Kuan Zhai Art Gallery. În cea de-a doua, deschisă publicului într-un spaţiu mult mai mare oferit românilor de Blue Roof Museum, din Chengdu, şi care nu se încheiase încă la ora la care scriam aceste rânduri, lucrările fotografice au fost expuse sub titlul: „Dare to dream.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera