Esența parfumului

Ce stă la baza alegerii unei arome care, după doar o pulverizare, se lipește de pielea și de sufletul tău? Despre codul de conduită în preajma unui parfum, în cele ce urmează.

esenta parfumului

Culorile preferate, accesoriile cărora nu le reziști (chiar dacă, întâmplător, mai ai altele asemănătoare), creațiile scriitorilor sau compozitorilor preferați, toate alegerile noastre ne definesc fie într-un anumit moment al vieții, fie pe tot parcursul acesteia. Așa se întâmplă și cu parfumurile, cu care avem o relație de-a dreptul specială.

Există persoane care au folosit același parfum ani la rând, fără a fi vreodată tentate să îl schimbe, așa cum sunt și femei mereu la curent cu noutățile olfactive, schimbând parfumurile fără mustrări de conștiință. Oricare ar fi „tabăra ta, este bine să cunoști câteva dintre cele mai importante reguli de bună purtare a unui parfum.

8 întrebări-cheie

De ce, după o vreme, nu mai simt parfumul?

Nasul se obișnuiește foarte repede cu aromele, de aceea poți crede că parfumul nu se mai simte. Dar doar pentru că tu nu-l simți nu înseamnă că el nu există și că cei din jur nu-i descoperă aroma. Așadar, dacă ești tentată să-l pulverizezi la fiecare 15 minute, oprește-te sau îi vei ține la distanță pe cei din jurul tău.

Dacă totuși vrei să-l simți și tu mai bine, aplică tactica „în straturi, fie folosind o cremă din aceeași gamă olfactivă, fie una fără miros, peste care să pulverizezi parfumul.

Care e legătura dintre parfum și amintiri?

Parfumurile chiar ne amintesc de anumite momente din trecut, nu? Explicația este că mirosul traversează nasul printr-un nerv al bulbului olfactiv, ajungând la creier, în partea emoțională a acestuia, unde poate avea acces la amintiri. Astfel, un anumit parfum ne poate trezi amintiri.

Care este diferența dintre EDP și EDT?

EDP (eau de parfum) are o concentrație mai mare de uleiuri aromatice, ceea ce face ca parfumul să fie mai puternic. În același timp, însă, îl face și mai scump decât o apă de toaletă. Pe de altă parte, ai nevoie de o cantitate mică de parfum pe punctele de puls, așadar e un echilibru.

Unde e mai bine să-l păstrez?

Cel mai simplu este să-l ai la îndemână, eventual la baie sau pe comoda din dormitor. Însă varianta simplă este și cea greșită: lumina și căldura sunt doi dintre dușmanii parfumurilor, pentru că le pot modifica aromele. Așadar, dacă vrei să te bucuri de parfumuri în variantele originale, cel mai bine este să le depozitezi într-un sertar dintr-o cameră răcoroasă, obligatoriu în cutia lor.

Se vorbește întotdeauna despre note de top, de mijloc și de bază. Ce înseamnă, de fapt?

Când creează o nouă aromă, parfumierii îl gândesc în straturi. Notele de top sunt cele pe care le simți la început, în primele 10, 15 minute. Sunt, în general, notele de citrice, care se evaporă cel mai repede. Notele de mijloc sau inima parfumului sunt cele care se simt în următoarele două-trei ore. Iar notele de bază sunt cele care durează cel mai mult, de regulă, cele lemnoase.

Parfumurile au termen de valabilitate?

Da, parfumurile expiră, ceea ce înseamnă că, în timp, în funcție de formula chimică, este posibil să capete o altă culoare, aromă, iar mirosul să nu mai fie la fel de rezistent. Însă nu poți ști când s-ar putea întâmpla acest lucru, de aceea respectă, pe cât posibil, regulile de depozitare despre care am vorbit mai devreme.

Evită ca parfumul să intre des în contact cu aerul. Poți face acest lucru transferându-l în recipiente mai mici, pe care le poți strecura repede în geantă.

De ce același parfum se simte altfel pe pielea unei alte persoane?

Echilibrul pH-ului pielii influențează felul în care se simte parfumul pe piele, astfel că el va fi diferit pe fiecare tip de piele. La rândul lui, echilibrul pH-ului este influențat de mâncărurile pe care tocmai le-ai consumat sau de medicamentele pe care le iei, așa că cel mai bine este să testezi parfumurile pe piele.

Dacă am tenul sensibil, ce parfum voi căuta?

Este un subiect delicat, mai ales dacă ai de-a face cu afecțiuni precum eczemele. Caută parfumuri care au în compoziție uleiuri naturale și nu ingrediente sintetice. O altă variantă este folosirea spray-urilor de păr, pentru că nu intră în contact cu pielea. Chiar și casele mari de parfumerii le au.

CÂND EȘTI LA SHOPPING

✱ DA, spune-i asistentei de vânzari care sunt gusturile tale în materie de parfumuri, astfel încât sa-ți facă o recomandare din aceeași familie de arome.

✱ NU cumpăra parfumul pe loc. Daca îți place cum se simte pe piele, lasă-l să se așeze, în timp ce te plimbi printre rafturi sau pe la alte magazine.

Dacă și după 20 de minute îți este pe plac, al tău e!

✱ DA, miroase o zonă a mâinii neatinsă de parfum, atunci când simți că tot ceea ce ai testat până acum ți-a anesteziat simțul olfactiv.

43% dintre persoanele întrebate au spus că parfumul este primul pe care îl remarcă la cineva.

Autor: Cătălina Ioancea

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete