Endometrioza, durere, infertilitate, traumă psiho-emoţională

Endometrioza înseamnă, în linii mari, o migrare a țesutului endometrial în afara uterului. Această multiplicare aberantă a celulelor endometrului aduce cu sine dureri pelvine puternice, surde, aproape permanente și, pentru că această boală este lipsită de un tipar concret deci dificil de diagnosticat. Suferința adusă femeii poate părea la fel de aberantă precum motivul dezvoltării ei la nivel celular. De aici și un psihic tulburat, deconcentrat de la viața obișnuită, deraiat de la sensul normal al vieții de zi cu zi, cu micile ei bucurii, cu trăirea conștientă a clipei.

Se spune că mentalul se educă și purtăm o responsabilitate în luarea deciziilor cu privire la starea psihică pe care, noi alegem să o avem. Poate fi un efort acest exercițiu chiar și în condiții optime, adică în afara altor greutăți psihice sau fizice, însă atunci când sănătatea noastră este periclitată de durere, de depresie, de anxietatea unui diagnostic incert, de o suspiciune de boală manifestată permanent, atunci lucrurile la nivel psihologic crează vulnerabilitate și stigmă.

Ce simte femeia afectată de endometrioză?

În primul rând, o durere recurentă, surdă, apăsătoare, sacadantă la fel ca o picătură chinezească. La fiecare episod îți mai scade câte puțin gradul de toleranță. Femeile care trec prin boală dezvoltă o rutină ȋn a se analgeza, a ȋși calma durerile luând calmante și anti-inflamatoare, care după ani de zile de administrare, nu ȋși mai fac efectul. De aceea, de multe ori, femeile ajung să solicite tratament de urgenţă, ajungând la internare pe perioade determinate.

Durerea fizică creează o dispoziție depresivă la oricine. Când te doare ceva tot timpul, nu mai poţi face nimic, nu mai ai dispoziţie pentru alte activităţi, toată atenţia se concentrează pe durerea respectivă. Acest lucru duce la depresie, tristețe, apatie, retragere, tendința de izolare, o scădere generala a tonusului psihoafectiv. 

Pentru că durerile se manifestă cu ciclicitate, putând să fie ȋnsoţite și de alte simptome (greaţă, balonare, simptome intestinale etc.), femeile ajung să de dezvolte o fobie permanentă, anxietatea de durere fiind manifestată chiar ȋn afara perioadei menstruale. O frică simţită constant duce ȋn timp la un sentiment de vulnerabilitate și la tendinţa firească de izolare familială și socială.

Odată cu acesta, vulnerabilitatea se transferă și în plan mental, femeia renunțând la câte un fragment de viață socială în schimbul momentelor de singurătate în care încearcă să își metabolizeze episodul de durere. Este aceasta soluția? Nu, dar percepția poate fi aceea că este mai ușor de suportat cu ea însăși, decât în prezența celorlalți. 

Femeile care luptă cu boala ȋși găsesc ȋnţelegere, alinare, pot schimba recomandări ȋn grupuri de suport dedicate endometriozei, fiind firească tendinţa de a căuta să iasă din izolare, căutând apropiere, empatie și soluţii de coalizare cu femei care trec prin aceeași suferinţă.

Endometrioza și infertilitatea

Endometrioza este o boală debilitantă, progresivă care în 30%-50% din cazuri reduce și fertilitatea, asimilarea acestei traume lovind din nou un mental și un substrat emoţional deja vulnerabil.

Algoritmul de diagnostic al acestei boli nu este unul concret, investigațiile imagistice sunt coroborate cu un istoric clinic al pacientelor, simptomatologie, istoric reproductiv, etc. De aceea, în majoritatea cazurilor, endometrioza este diagnosticată destul de târziu, uneori chiar în momentul în care își doresc o sarcină. 

Este momentul în care femeia descoperă că nu poate avea copii, în multe cazuri, acesta fiind și momentul în care primește diagnosticul de endometrioză, iar această durere este una ȋmpărtășită ȋn doi, la nivelul vieţii de cuplu și familiale.

Modul ȋn care femeia va gestiona infertilitatea și va traversa această situaţie ţine de interacţiunea mai multor categorii de factori: personali, relaţionali, sociali.

Factorii personali ţin de structura ei psihică, de gradul de vulnerabilitate din acel moment și de dispoziţia anxioasă și depresiva cu care se confruntă din cauza durerilor, de experienţele de viaţă pe care le-a traversat, de istoricul personal, etc. 

Factorii relaţionali ȋi regăsim ȋn mai multe zone: poate fi suportul afectiv din partea familiei, prezenţa unui soţ empatic și ȋnţelegător, părinţi, rude suportivi, care să știe să-i fie alături ȋn astfel de momente. 

Ce soluții poate avea femeia care suferă de endometrioză?

 În mod ideal, vindecarea este soluția revelatoare. Însă este ea posibilă?

 Răspunsul poate avea mai multe valențe. Însă concret, răspunsul se referă la cele două manifestări cheie: durerea și infertilitate.

Dacă pacienta resimte numai nevoia de a scăpa de durerile pelvine, atunci poate recurge și la un tratament medicamentos de ameliorare a simptomelor specifice. Endometrioza profund infiltrativă nu are un răspuns favorabil la tratamentul medicamentos hormonal. Acesta nu poate eradica boala ci poate doar ameliora statusul hormonal pentru a scăderea intensității durerilor pelvine.

Cea mai eficientă metodă terapeutică este intervenția chirurgicală de excizie a leziunilor de endometrioză, care poate reduce/elimina durerile, iar în urma intervenției, majoritatea pacientelor își pot ȋmbunătăţi funcția reproductivă.

 Dacă femeia se află în perioada reproductivă și își dorește o sarcină, atunci ea trebuie să se adreseze unui centru specializat ȋn diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei, care să ghideze pacienta atât ȋn ameliorarea simptomatologiei (reducerea durerii), ȋn managementul infertilităţii, dar și managementul chirurgical, dacă se impune intervenţia chirurgicală de excizie a leziunilor de endometrioză profundăIntervenția chirurgicală de endometrioză este recomandat a fi făcută de chirurgi specializaţi ȋn endometrioză, ȋn centre muldisciplinare, care integrează pe lângă suport medical, chirurgical și specialiști ȋn infertilitate, dar și psihoterapeuţi, care să ofere suport psihologic femeii afectate de boală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial