Elena Dinu are vocația de a face bine

elena dinu

Elena Dinu este o femeie specială, care știe că bucata de pâine, haina ori mâna întinsă concret și cu discreție sunt gesturi teribile prin puterea lor simplă: aceea de a schimba, măcar puțin, fața lumii în care trăim.

Recunosc, la început nu ştiam prea multe lucruri despre Elena, cea care a condus până de curând redacţia Istorie-Religie a Televiziunii Române. Sufletistă şi cu o putere pe care nu ai bănui-o la început, şi-a strâns energia într-o generoasă campanie de ajutorare a copiilor nevoiaşi care trăiesc în
satele izolate de lume ale Deltei.

„Oamenii Deltei, care s-a dovedit a fi  unul dintre cele mai mari succese înregistrate de o iniţiativă caritabilă, nu este nici pe departe singurul proiect al Elenei Dinu, dar am înțeles mai târziu că știam atât de puține fiindcă toate acțiunile ei sunt învăluite într-o discreție rară.

„Misionariatul din Tanzania ne-a arătat că putem, doar dacă vrem, să fim mai buni'

A convins Enel-ul să electrifice un sat

Când am cunoscut-o, am descoperit o femeie cu un fel de a fi absolut special, un amestec de candoare caldă, deschisă, onestă şi cumva copilărească şi seriozitatea unei agende plină de proiecte, acţiuni umanitare, întâlniri şi prezenţe sociale.

Despre sine vorbeşte cu discreţie şi detaşare. Spune doar că zodia sub care s-a născut îi conferă compasiune, inteligenţă şi, mai mult decât orice, credinţă în Dumnezeu. Om cu o mare delicateţe sufletească, adaugă modestă că lumea poate înţelege ce simte şi cum este sufletul ei, privind ceea ce face și nu vrea cu nici un chip să se pună pe sine în centrul acțiunilor, astfel că trebuie să o descopăr cu adevărat din vorbele colegelor ei:

„Elena a bătut, ca noi toţi, ţara, în lung şi în lat. A cunoscut, cu mult înainte ca sintagma să devină un loc comun în presă, «România profundă». Dotată cu o extraordinară empatie, s-a consumat pentru fiecare copil desculţ pe care l-a întâlnit, a suferit pentru orice prunc născut aproape fără şansă în case sărăcăcioase, pentru orice şcolar care îşi făcea temele la lumina lămpilor cu gaz, pe caietele şterse ale fraţilor mai mari.

A adus zâmbete şi lumină pe chipurile lor, chiar şi vremelnic. Diurnele ei se duceau pe bomboane şi biscuiţi, iar puterea ei de convingere a hotărât câțiva oameni de afaceri să se implice în proiectele pe care, cu imaginaţie şi tenacitate, le aşternea pe hârtie în nopţile ei cu puţin somn şi multe gânduri.

Am spus că a adus lumină pe chipuri? A adus lumină şi în case. La propriu. Puţini ştiu că la Holbav, un loc aflat la doar câțiva kilometri de Brașov și
unde nu există curent electric, prin eforturile ei, puterea ei de a se lupta şi de a argumenta, a determinat Enel-ul să ridice zece stâlpi de electricitate, spune Cristina Andrei, autoare de film documentar.

Elena Dinu nu a umărit o poziţie de top, n-a vrut să devină om politic sau miliardar în euro. A vrut să îşi urmeze propriul vis pentru viitorul unor copii. A căutat soluţii, a întrebat, a cerut, a avut idei, a inventat alte idei. A vrut şi a reuşit să facă astfel ca un colţ de lume să devină mai bun, ca parte din datul său de jurnalist, de om și de preoteasă, fiindcă are și această misiune de împlinit.

Drumurile Elenei Dinu cu „pasagerul' de-a lungul Deltei sunt aproape o obișnuință

Așa a fost și cu „Oamenii Deltei: un reportaj făcut în Delta Dunării a dus-o până la Maliuc şi la Letea. Aici a cunoscut un preot care se zbătea să aducă o fărâmă de bunăstare pentru copiii dintre ape. Singură, a iniţiat un proiect pentru care nimeni nu-i dădea vreo şansă. L-a intitulat simplu şi explicit: „Oamenii Deltei.

A dotat dispensarul și școala din Letea

A alergat singură pe la toate uşile, i-a convins pe toţi stăpânii ştampilelor şi pe toţi deţinătorii semnăturilor, nu să o ajute, ci să o lase să pornească o
campanie pentru ajutorarea oamenilor din cele două sate. A făcut din nimic ceea ce multe vedete realizau având în spate brand-uri cunoscute. Elena,
însă, a fost şi este propriul ei brand.

Neliniştită, hotărâtă, creativă, tenace – a continuat. An după an. A dotat un dispensar, a renovat o şcoală, a dus copiii în tabără, le-a cumpărat rechizite, dulciuri, haine. A făcut fotografii. Cu ele a făcut o expoziţie. O licitaţie. Cu banii obţinuţi, contribuind ea însăşi în mare măsură, a finanţat alte acţiuni ai căror beneficiari au fost tot ei, copiii şi oamenii Deltei. Lucruri concrete, palpabile.

Misionariatul din Tanzania a fost o acțiune a Bisericii Ortodoxe a Greciei

Pentru faptele ei nu vorbesc rapoarte, grafice şi cifre, ci aparatura medicală, băncile, ferestrele, uşile dispensarului şi ale şcolii, zâmbetele copiilor care o recunosc atunci când coboară de pe nava pasager, însoţită de câţiva colegi încărcaţi de pachete, pungi, cutii, toate pline cu obiecte şi cu iubirea din care o mână de femeie dăruieşte fără oprire, povestește mai departe, Cristina Andrei.

„Pentru mine însă, intervine Luiza Barcan, o altă colegă a Elenei, „şi mai edificator a fost felul în care şi-a îndeplinit un vis de jurnalist creştin. Acela de a se alătura unei acțiuni de misionariat a Bisericii Ortodoxe Române în Tanzania, unde zeci de copii de culoare au primit haina de lumină a Botezului. Multora, Elena le-a fost naşă şi i-a botezat cu numele noastre, ale colegilor de redacţie, iar una dintre fetiţele de culoarea abanosului a primit numele meu la botez, Luiza, și astfel m-am simţit şi eu implicată în acel eveniment binecuvântat.

„Imaginile din Tanzania sunt cele mai emoționante pe care le-am văzut vreodată'

Bine la prezent continuu

Cred că Elena Dinu este ea însăși o lecție de vocație: esențial este să facem binele cu toate dezamăgirile, riscurile sau eforturile pe care le implică. A face bine nu e o întreprindere ușoară și nu e un program televizat pentru obținerea unei imagini angelice în inimile spectatorilor.

Este o lupta de gherilă, purtată în underground, la adăpostul anonimatului, fără festivism și cel mai adesea fără recunoașterea meritelor. Așa se face binele autentic, așa face Elena Dinu și sunt fericit că scriind acestea am putut să o deconspir.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan, arhiva personală a intervievatei

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre