Eficiența energetică a clădirilor: Cum poate fi obținută?

O casă eficientă energetic, numită și casă pasivă, este o clădire cu un consum foarte mic de energie și reprezintă o opțiune mult mai prietenoasă pentru mediul înconjurător. Din dorința de a avea un impact mai scăzut asupra acestuia, dar și de a scădea cheltuielile și a face economii, din ce în ce mai mulți proprietari aleg să construiască astfel de imobile.

Însă, ce elemente contribuie la obținerea unui consum scăzut de energie? Iată un ghid pentru construcția unei case eficiente din punct de vedere energetic

Sursele de energie

O primă etapă ce va trebui luată în considerare este aceea a alegerii surselor de energie. Acestea ar trebui să fie surse regenerabile și nepoluante, iar o opțiune eficientă și utilizată deseori este aceea a panourilor fotovoltaice.

Izolația clădirii

Pe lângă consumul mic de energie, o altă caracteristică a caselor eficiente energetic este menținerea unei temperaturi constante în interior atât iarna, cât și vara. De aceea, este foarte importantă izolația. Folosind materiale speciale (polistiren, spumă poliuretanică, vată minerală etc), va trebui să realizezi izolarea pereților atât pe interior, cât și pe exterior, dar și izolarea podului și a acoperișului.

Un rol important în izolația clădirii este jucat de către materialele de construcție folosite. Poți opta pentru materiale cu bune proprietăți termice, cu coeficientul de transfer termic redus, însă va fi în continuare nevoie de izolație.

Ușile și ferestrele

Deși pereții vor fi izolați, vor rămâne deschideri în zid sub forma ușilor și ferestrelor, elemente care se pot transforma în slăbiciunea' unei clădiri atunci când vine vorba de eficiența termică și energetică. De aceea, ar trebui să alegi tâmplărie PVC premium.

Acest tip de tâmplărie, numită și termopan, asigură o închidere etanșă a ușilor și ferestrelor. În plus, are și un coeficient de transfer termic scăzut, ceea ce înseamnă că nu au loc pierderi de căldură.

Pentru a maximiza aceste proprietăți, poți opta pentru dotări speciale. În favoarea ferestrelor duble, alege ferestre triple, cu trei foi de sticlă (geamuri tripan). Acestea au o adâncime mai mare a profilului PVC, lucru care contribuie la o bună izolare. Poți opta și pentru montarea unei sticle speciale, cu bune proprietăți termice, precum sticla cu emisivitate redusă sau cea cu control solar.

Sistemele de încălzire și răcire

Deși probabil ți-ai dori să ai consum zero pentru încălzirea și răcirea locuinței, va fi extrem de dificil să obții acest lucru. Însă, ce poți face este să alegi sisteme care să consume cât mai puțin și să nu polueze. O soluție extrem de eficientă este pompa de căldură, dar ea va fi și extrem de costisitor de montat.

De aceea, o soluție la care poți apela sunt aparatele de aer condiționat și centralele termice dintr-o clasă energetică superioară. Deși, în primă fază, acestea vor avea un preț mai mare comparativ cu altă aparatură, te vei putea bucura de un consum mai scăzut și, per total, cheltuieli și facturi semnificativ mai mici.

O casă eficientă energetic te ajută să faci economii, dar și să protejezi natura. Pentru a obține o casă pasivă și o oarecare independență când vine vorba de consumul de energie, ține cont de toți acești pași și alege materiale de construcții și tâmplărie de înaltă calitate, care să te ajute să ai rezultatele dorite.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial