Efectele pozitive ale actelor de caritate

Între trăsăturile principale care definesc omul ca ființă superioară se numără empatia și înțelegerea scopului comun. În diversitatea de opinii și atitudini, în contextul libertății de exprimare, actele de caritate au rămas o constantă. Implicarea în acțiuni umanitare, în apărarea unor principii comune, general valabile, în numele binelui, poate fi un liant puternic. Unul dintre motive poate fi și acela că, în final, cel care donează va culege cele mai bune recompense ale gestului său de caritate. 

Susține educația

Educația este cea mai bună cale prin care se poate dezvolta o societate. Despre avantajele pe  educația le aduce pe termen mediu și lung se vorbește mult și constant. Cu toate acestea, acțiunile care să ducă la rezultate palpabile sunt puține. În ceea ce privește efectele pozitive, acestea sunt în cel mai bun caz punctuale, iar impactul social rămâne unul redus. Politicile publice au rolul și importanța lor, dar la fel de mult, poate chiar mai mult, contează implicarea comunității pentru a încuraja orice demers care facilitează accesul la învățătură al celor cu resurse materiale insuficiente. În aceste condiții, donatiile care au ca destinatie sustinerea educatiei trebuie considerate veritabile investiții în beneficiul tuturor. 

Este dovedit că susținerea accesului la o educație de calitate este printre cele mai puternice motoare ale economiei, pentru că oferă tinerilor o bună pregătire profesională. Aceasta îi face apți, la rândul lor, pentru a fi creativi, inventivi și activi pe piața muncii, având astfel venituri suficiente pentru a-și întreține familia și copiii, dar și a primi acces la servicii de sănătate. Cu alte cuvinte, se întorc în folosul comun al societății toate investițiile realizate în educație. 

Contribuții pentru mediu

După contribuțiile personale pentru susținerea educației, cele mai utile sunt acelea în favoarea mediului. Faptul că în ultimii ani în fiecare zi undeva pe planetă au au avut loc fenomene meteo extreme, iar numărul oamenilor care au avut de suferit din aceste cauze este printre primele zece care au dus la deces, la nivel global, este un argument suficient. 

La fel ca în cazul educației, politicile publice ale guvernelor sunt necesare și utile, dar, dincolo de aceasta, fiecare poate contribui pe plan local, în comunitatea din care face parte, la susținerea acțiunilor pentru protejarea mediului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin donații. 

Combate sărăcia alimentară 

Cu certitudine, combaterea sărăciei alimentare este una dintre acțiunile esențiale comunității, alături de educație și mediu, pentru care este justificat și merită să donezi. O poți face direct în bani sau în produse, donate către băncile de alimente care le redistribuie celor care au nevoie. 

Din multe puncte de vedere, acest act de caritate este vital pentru cei cu resurse financiare limitate sau sunt lipsiți de venituri și poate reprezenta suportul minim de care au nevoie pentru a-și depăși condiția socială. O dovadă a necesității de a combate sărăcia alimentară este faptul că 8% dintre copiii din mediul rural din România se culcă flămânzi. 

O alimentație în limitele normale influențează inclusiv performanța școlară, dar e necesară și pentru puterea de muncă a adulților. 

Cu ce te identifici? 

Statistic, unul din trei oameni donează constant, iar ocazional o face fiecare dintre noi, pentru situații specifice sau pentru una dintre cauzele pe care le consideră importante. Actele de caritate nu fac bine doar celui care primește, ci și donatorului. Sunt utile pentru că aduc un scop nou vieții personale, dovedesc că solidaritatea umană este reală și eficientă, îți îmbunătățesc managementul personal al veniturilor, îi învață pe copii să fie generoși și încă multe altele. 

Alege să donezi pentru o cauză importantă pentru tine, fie prin prisma propriilor experiențe, fie pentru că o consideri esențială pentru societate. Cu cât vei fi mai convins de necesitatea de a te implica, cu atât satisfacția personală va fi mai mare. 

Scopul donațiilor personale nu trebuie să fie acela de a schimba lumea. Niciunul dintre noi nu poate face asta singur. Putem însă împreună, făcând fiecare câte puțin.

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Unitedway

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial