Durerile abdominale: cele mai frecvente cauze și cum le gestionezi

Durerile abdominale pot avea numeroase cauze, digestive, ginecologice, urinare, iar unele pot face viața imposibilă. Pentru a le gestiona eficient, trebuie să le cunoști cauza și să le tratezi corespunzător. Iată mai jos care sunt posibilele explicații pentru durerile abdominale.

Cele mai frecvente dureri abdominale

Aceste dureri pot avea drept cauză, în principal, disfuncții ale organelor care se găsesc în cavitatea abdominală. 

Boli ginecologice:

Endometrioza – aceasta este o boală care afectează aproximativ una din zece femei și se manifestă prin dureri în zona pelviană și menstruații abundente.

Salpingita – este o infecție a uneia sau a ambelor trompe uterine, care poate provoca dureri abdominale severe.

Boli digestive

Pancreatita – principala manifestare a acestei boli este o durere intensă în zona abdomenului superior, cu debut brusc, ca o crampă, ce se poate propaga în spatele și pe părțile laterale ale abdomenului. În cazul pancreatitei cronice, durerea poate dura mai multe zile, în timp ce la pancreatita acută, aceasta este mai intensă și durează doar câteva ore. 

Gastroenterita – această infecție a sistemului digestiv este frecventă și bine cunoscută și se manifestă în principal prin greață, vărsături și crampe stomacale. 

Hernia hiatală – este o leziune frecventă a tractului digestiv și afectează în principal persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Ocluzia intestinală – constă într-un blocaj parțial sau complet al intestinului, tranzitul normal al fecalelor și gazelor fiind imposibil.

Apendicita – crizele provocate de inflamarea sau infecția apendicelui sunt extrem de dureroase și reprezintă cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală. 

Peritonita – este o inflamație acută a peritoneului, membrana care acoperă cavitatea abdominală, și este de multe ori o complicație a apendicitei. Peritonita poate pune viața în pericol și necesită tratament de urgență.

Ulcer gastric – această boală cronică constă în răni ale mucoasei gastrice și are printre simptome durerile abdominale care pot scădea în intensitate după masă. 

Litiaza biliară – cunoscută și ca pietre la fiere, aceasta poate fi lipsită de simptome, până în momentul în care calculii blochează căile biliare. Durerea apare brusc în partea superioară a abdomenului și crește rapid în intensitate. 

Boli renale

Cistita – aceasta este o infecție a tractului urinar, mai precis a vezicii urinare, care afectează în principal femeile.

Colică renală – este o durere severă în zona lombară și abdominală, cauzată de creșterea presiunii în tractul urinar.

Simptomele care însoțesc durerea abdominală

Acestea sunt extrem de importante pentru aflarea cauzei. Problemele ar putea fi de origine digestivă, dacă apare și constipația sau diareea, sau urinare, dacă micțiunea este dureroasă sau se face cu dificultate. Localizarea este, de asemenea, importantă: durerile din partea inferioară dreaptă a abdomenului pot indica o apendicită, în timp ce durerile extreme care migrează către organele genitale pot sugera o colică renală. Durerea abdominală poate fi acută sau cronică. Cea acută, într-o anumită zonă, poate da mai rapid indicații privind cauza. Durerea abdominală cronică apare în cazul unor boli precum Crohn. Diagnosticul se pune în baza simptomelor descrise de pacient, prin examenul clinic și alte investigații precum radiografii, analize de sânge și urină, test de sarcină, RMN, tomografie. 

Cum se tratează durerile de stomac

Tratamentul durerii abdominale depinde în totalitate de cauza ei. Uneori este necesară intervenția chirurgicală, care poate fi de urgență sau programată, de exemplu, în cazul unui cancer, al endometriozei, obstrucției intestinale, apendicitei, peritonitei. Alteori se combină tratamentul medicamentos pe termen scurt, mediu sau lung cu o dietă specifică. 

În concluzie, nu ezita să ceri sfatul medicului atunci când ai o astfel de suferință. Doar acesta este capabil să îți ofere recomandări și să pună un diagnostic corect. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial