Dr. Mirela Butuc: Afecțiunile dentare la copii – tratament și prevenție!
Afecțiunile stomatologice la copii provoacă disconfort și pot pune în pericol dezvoltarea corectă a danturii. Atunci când nu sunt tratate la timp, afecțiunile dentare pot duce la urgențe stomatologice și implicit la traumatizarea copilului.
Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont în cadrul Smile4Kids, ne vorbește despre cele mai frecvente afecțiuni, prevenție și tratamentul lor.
Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni în cazul micuților pacienți?
Gingivita, abcesul, demineralizările, cariile și problemele ortodontice.
- Gingivita este o infecție ce apare ca urmare a igienei necorespunzătoare. Practic, placa bacteriană și tartrul se acumulează pe suprafața dinților, ceea ce va duce la inflamația gingiei, sângerări și chiar la pierderea dinților, tocmai de aceea, în clinica noastră ne concentrăm pe prevenție, tratamente de calitate, realizate fără durere într-o atmosferă plăcută și confortabilă pentru cei mici.
- Abcesul dentar ne arată deja că ne confruntăm cu o urgență stomatologică, fiind vorba de o infecție. Chiar și această problemă are legătură cu acumularea de tartru și bacterii pe suprafața dinților și a gingiilor. În cazul unei astfel de afecțiuni este absolut necesară vizita în regim de urgență la medicul pedodont.
- Demineralizările au ca principală cauză lipsa fluorului, iar dacă nu se intervine la timp poate duce la apariția cariilor. În cabinetul stomatologic, această problemă se tratează rapid prin aplicarea locală a unor geluri cu flour și se poate continua tratamentul și acasă la recomandările medicului stomatolog pentru copii.
- Caria dentară provocă durere și poate genera infecții repetate și complicate care pot pune în pericol sănătatea copilului. Atunci când se confruntă cu apariția cariilor, dinții copilului trebuie să beneficieze de un tratament stomatologic, de preferat într-o clinică dedicată exclusiv celor mici. În multe situații, caria dentară la copii este greu de observat cu ochiul liber, tocmai de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul stomatolog. La debut, caria se prezintă ca o pată albă, apar zone albe de demineralizare pe suprafața smalțului.
- Problemele ortodontice afectează în medie 1 din 5 copii. Unele sunt de natură genetică, în timp ce altele au strânsă legătură cu obiceiurile vicioase de genul: suptul suzetei sau al degetului sau pierderea prematură a dinților datorită gingivitei grave sau a cariilor profunde. Tratamentele ortodontice realizate la timp vor scuti viitorul adult de alte probleme ce pot apărea în urma înghesuirilor dentare.
Când trebuie să aibă loc prima vizită a copilului la medicul stomatolog?
Prima vizită la medicul pedodont ar trebui să aibă loc încă de la apariția primului dinte. În acest fel, cel mic se obișnuiește cu mediul, iar părinții vor învăța ce înseamnă prevenția și o igienă corectă. Copilul tău merită toată atenția și grija pentru ca sănătatea orală să nu fie afectată. Considerăm că prima vizită trebuie să fie distractivă, educativă, tocmai de aceea, în clinica noastră din București îi întâmpinăm cu povești, cadouri și avem grijă ca experiența cu medicul să fie una plăcută.
Ce alte metode de prevenție mai există?
Sigilarea dinților, fluorizarea generală și locală, igiena oro-dentară și o alimentație cât mai sănătoasă.
Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare, rapidă și nedureroasă. Ea se realizează prin aplicarea unui material ce conține fluor aplicat în șanțurile dinților. Sigilarea se face atât la dinții temporari, cât, mai ales, la cei permanenți, de obicei imediat după ce au erupt.
Cu ajutorul acestei proceduri, protejăm atât dinții de lapte, cât și pe cei definitivi, eliminând riscul unor tratamente invazive ce pot afecta dantura chiar și în perioada adultă.
Ce ne puteți spune despre inhalosedare? Cui se adresează?
Inhalosedarea este o sedare conștientă ce se adresează în special copiilor anxioși sau celor care au avut experiențe neplăcute în trecut. În urma inhalosedării, cei mici se vor simți relaxați, deși starea conștientă și reflexele nu sunt afectate absolut deloc. În SUA, inhalosedarea este folosită în 90 % din cazuri de către pedodonți, tocmai de aceea am investit într-un aparat de inhalosedare de ultimă generație, care permite pacienților de toate vârstele să se simtă pe deplin relaxați în timpul tratamentelor dentare.
Elevii au început școala. Ce recomandări aveți?
Potrivit colegiului Medicilor Dentiști din România, cariile dentare afectează aproximativ 70% dintre copii, astfel că, dacă există probleme dentare, acestea îl vor împiedica pe copil să se poată concentra la ore sau chiar să participe activ întreaga zi. Pentru a evita situațiile neplăcute, programează-l fie pentru un tratament, fie pentru sigilarea dinților, o procedură simplă care se realizează printr-o singură vizită la medicul dentist. Cu această ocazie, până pe 15 octombrie 2021, Smile4Kids acordă fiecărui elev 20% reducere pentru orice tratament stomatologic realizat în clinica noastră din București.
Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, oferă servicii premium dedicate copiilor. Clinica Smile4Kids, amplasată în centrul Capitalei, pe str. Monetăriei, nr. 12A, este special adaptată nevoilor copiilor. Scaunul dentar Dino îi va întâmpina pe cei mici, iar medicii noștri îi vor face să se simtă confortabil pentru ca ei să revină fără teamă de fiecare dată pentru consultație sau tratament stomatologic.
Detalii: https://smile4kids.ro