Dr. Florin Juravle îţi răspunde la întrebări! Astăzi despre chirurgia asimetriilor sânilor!

Adesea diferenţele între cei doi sâni nici nu se observă, simetria absolută la nivelul sânilor fiind foarte rară la femei.

Uneori diferenţele între cei doi sâni sunt influenţate şi de deformari mai mari sau mai mici la nivelul cutiei toracice, jumatate din aceasta fiind mai “înfundată” decat cealaltă jumatate.

Există numeroase cazuri în care diferenţele sunt evidente la nivelul complexului areolo-mamelonar, areolele fiind dispuse la înălţimi diferite, prea lateralizate, sau prea medializate.

Asimetriile pot apare şi la nivelul şantului inframamar, unul fiind dispus mai sus şi celălalt mai jos. În cazul sânilor foarte mici, acest şanţ practic nu există şi trebuie creat de chirurg în timpul intervenţiei de mărire de sâni.

Alteori, există o aşa mare diferenţă între sâni încât par că ar aparţine la două persoane total diferite.

Unele dintre aceste diferenţe pot fi lesne corectate, dar altele nu! Chirurgul va face un inventar minuţios al eventualelor asimetrii şi va expune variantele posibile de corecţie dacă este cazul.

Rezolvarea tuturor acestor diferenţe este dificilă şi implică primordial experienţa chirurgului.

În cazul sânilor de mărimi diferite se pot monta proteze siliconice cu volum diferit dar diferenţa de volum dintre cei doi sâni rămâne o apreciere arbitrară care este cu atât mai exactă cu cât experienţa chirurgului este mai mare.

La fel şi în cazul sânilor egali ca volum dar cu deficit unilateral al cutiei toracice. Dacă se vor introduce implanturi egale atunci rezultatul poate fi dezastruos.

În aceasta situaţie, diferenţa de volum dintre cele două proteze este şi mai greu de apreciat decât în cazul sânilor asimetrici ca volum dar cu cutia toracică normală.

În cazul deficiţelor de la nivelul sanţului inframamar, corecţiile sunt mai uşor de făcut, iar rezultatele sunt satisfăcătoare poate şi din cauza faptului că acest element este foarte puţin vizibil.

Cel mai greu de corectat însă rămân diferenţele de poziţionare ale sânilor şi ale complexelor areolomamelonare.

Dacă un sân este mai sus şi unul mai jos este obligatoriu să se încerce un echilibru vizual jongland cu înălţimile la care sunt montate implanturile.

Dacă implanturile sunt montate la acelaşi nivel, diferenţa de înalţime dintre sâni va fi şi mai evidenţa iar nemulţumirea pacientei va fi foarte mare.

Soluţia de atenuarea a diferenţelor este de a poziţiona implanturile la diferite înălţimi astfel încât aspectul per ansamblu să fie cât mai armonios.

În cazul diferenţelor de mărime şi formă a mameloanelor, acest lucru poate fi corectat uşor printr-o incizie periareolară.

Deşi imediat după operaţie areolele arată exact la fel, procesul de vindecare poate influenţa dimensiunile lor pentru ca ţesuturile au o “memorie” datorită căreia tind să se refacă în forma iniţială chiar şi după o corecţie chirurgicală.

În cazul asimetriilor mamare este nevoie adesea de mai multe operaţii de retuş, pentru a obţine un rezultat cât mai aproape de cel dorit.

Când trebuie să apelam la una dintre metodele de corecţie?

Pacientele care prezintă simetrii importante la sâni:

•diferenţe mari de volum între sâni
•diferenţe mari de aspect la sâni
•poziţionarea asimetrică a complexelor areolomamelonare
•diferenţe mari de diametru a areolelor mamare
•sindromul Poland
•alte malformaţii ale cutiei toracice care deformează implicit şi aspectul sânilor

Ce garanţii am ca rezultatul operatie va fi bun?

Datorita numeroaselor tipuri de asimetrii şi a diversităţii foarte mari în evoluţia procesului de vindecare, nu pot fi date garanţii în ceea ce privesţe rezultatul.

De obicei, în cazul corecţiilor mari este nevoie de minim două etape chirurgicale, etape de care pacienta trebuie să fie informată. Pacienta trebuie să aibă disponibilitatea mai multor intervenţii posibile de corecţie.

Care sunt asimetriile corectabile?

•asimetriile de volum, fie prin mamoplastie de reducere a sânului mai mare la o dimensiune cât mai apropiată de cea a sânului contralateral, fie prin introducerea unui implant la nivelul sânului mai mic.
•asimetriile de dimensiuni ale areolelor.
•mare parte a asimetriilor de poziţionare ale şanţurilor inframamare

Care sunt asimetriile necorectabile?

•asimetriile evidente de cutie toracică
•asimetriile de poziţionare ale sânilor

Care sunt contraindicaţiile operaţiei?

•bolile grave de sânge
•diabetul zaharat
•bolile grave infecţioase
•maladiile autoimune
•bolile grave dermatologice
•tendinţa la formare de cheloid
•bolile consumptive

Care este perioada la care se poate reinterveni chirurgical?

Reintervenţia chirurgicală este posibilă la 2-3 luni de la precedentă. În cazul în care se doreşte retuşul, atunci este indicat să se aştepte 6-8 luni şi după aceea se poate reinterveni.

Dr. Florin Daniel Juravle

Medic primar chirurgie plastică

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete