DOSAR SPECIAL Mata Hari sau “Ivirea zorilor”, faimoasa spioană-curtezană care a sfârșit în fața plutonului de execuție

Povestea întortocheată și misterioasă a celei mai faimoase spioane-curtezane internaţionale, Mata Hari – pe numele său real Margaretha Geertruida Zelle – începe în 1876, într-un orășel olandez, și se va încheia în pădurea Vincennes în fața unui pluton de execuție, unde, cea care se prezenta drept „Ivirea zorilor, dansatoare indiană, avea să fie împușcată pentru spionaj la doar 41 de ani.

Înaltă suplă şi bine făcută, fascinantă, cu privirea magnetică, cu păr negru-albăstrui, ochi negri şi ten măsliniu, era ușor confundată – chiar din copilărie – cu o țigancă sau indiancă. Aceasta se pare că i-a dat și ideea peste ani să își aleagă numele exotic de Mata Hari, ce avea să devină renumele celei mai căutate spioane, care în limba hindi înseamnă „ivirea zorilor.

Moartea copilului lui Mata Hari, un mister neelucidat

La vârsta de 14 ani Margaretha a fost trimisă, așa cum era cerința educației feminine a vremii, la şcoala unei mănăstiri, urmând să devină o soție cuminte și perfect convențională, ca toate tinerele din clasa ei socială. Se și căsătorește de altfel, după cinci ani, la școala mânăstirii, cu un ofițer de

carieră, de origine scoțiană, Campbell MacLeod, care era cu 21 de ani mai în vârstă.

Viața ei părea destinată a-și urma cursul comun, obișnuit. Devine mamă de două ori, la scurt timp după căsătorie, în vreme ce era în Indiile Olandeze, unde soțul ei – bețiv, violent cartofor și afemeiat – avea comanda unui batalion. Suferă o traumă teribilă atunci când fiul ei moare misterios, la doar patru ani, otrăvit de un servitor. Revenită în Olanda, Margaretha divorțează și, lăsându-și fiica în grija părinților ei, pleacă la Paris cu gândul la o nouă viață și la o carieră spectaculoasă.

Dansatoarea care sucește mințile

Soarta îi zâmbește și ajutată de frumusețea ei exotică își ia o nouă identitate: se transformă în Mata Hari, care – suna povestea inventată de ea – era preoteasă a cultului zeului Shiva și fusese iniţiată în ritualurile erotice tantrice închinate marelui zeu hindus.

Debutează ca dansatoare erotică la unul dintre muzeele orientale din Paris, apoi este invitată în saloanele elegante ale marii nobilimi franceze și, succes după succes, susține turnee cu spectacole de o senzualitate unică în care apărea goală în public, la Viena și Berlin, apoi la Monte Carlo, Milano şi Madrid.

Voluptuoasa dansatoare Mata Hari cucerise Europa, dezbrăcându-se și dezvăluind – se zice – secretele dansurilor indiene. Cucerise mai ales partea masculină care plătea împărătește pentru a-i obține favorurile pe care le împărțea fără a-și impune nici o limită și devenind amanta unor oameni importanţi. Veniturile sau darurile amanților ei îi permit să dețină chiar o vilă superbă, în Franța, la Neuillly.

Oferte de spionaj

Undeva în aceste turnee intră în atenția servicilor secrete, fiind bănuită de spionaj în favoarea Germaniei, astfel că, atunci când vine la Paris împreună cu amantul ei din acel moment, un ofițer rus, este arestată de francezi. Mata Hari a negat că ar fi spioană germană și s-a oferit să spioneze pentru Franța, plecând în Belgia ocupată pentru a planta şase agenţi sub acoperire, apoi fiind trimisă în Spania, sub pretextul turneelor sale.

Pe drum este din nou reținută, fiind confundată cu spioana germană Clara Bendix, dar este eliberată și ajunge la Madrid unde devine amanta atașaților militari germani și obține informații de primă mână. Se pare însă că, de fapt, Mata devenise agent dublu sau chiar triplu, sub numele de cod H-21, căci era plătită și de germani pentru informațiile oferite (nu de prea mare utilitate).

Bănuită de francezi, este arestată la revenirea la Paris și în apartamentul ei se descoperă un cec german de 5000 de franci și o sticluță cu o substanță necunoscută care se credea că este cerneală simpatico.

Este închisă la Saint Lazare, în celula nr. 12, și după două luni de anchete este adusă în fața Curții Marțiale unde se declară nevinovată, cecul primit de la atașații militari din Madrid ca și cele 30.000 de mărci primite de la ministrul german de externe (care era unul dintre amanții ei) fiind prețul pentru favorurile sale sexuale, nimic altceva.

Cu toate că nu existau probe ale vinovăției sale, francezii aveau nevoie de un vinovat, așa că la procesul din 24 iulie 1917 este condamantă la moarte. Execuția nu a avut loc imediat și în vreme ce Mata aștepta răspunsul la cererea de grațiere legendele ce-i  învăluiau viața continuau să se țeasă.

Se spune că avocatul apărării i-ar fi oferit alternativa de a amâna execuția până la evadare, rămânând însărcinată cu el, dar frumoasa olandeză a refuzat. Apoi, se pare că un admirator al Matei, Pierre de Morrisac, ar fi plătit o sumă exorbitantă pentru a organiza o falsă execuție, în care plutonul să încarce puştile cu gloanţe oarbe, dar uneltirea a fost descoperită și plutonul cumpărat a fost schimbat cu unul ce avea muniție de război.

Au oprit-o cele 12 gloanțe

Mata Hari

În ultimele sale clipe Mata Hari a refuzat să fie legată la ochi, a primit împărtășania, și se spune că înainte să fie împușcată și-a desfăcut haina de blană arătând soldaților trupul ei gol. Povești sau realități, toate acestea s-au sfârșit în zorii zilei de 15 octombrie 1917, când la liziera pădurii Vincennes 12 gloanțe au pus capăt vieții romantice a misterioasei curtezane olandeze ce avea să intre în istorie ca cea mai frumoasă spioană a lumii. Ceea ce poate că n-a fost niciodată.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Elena Lupescu, roșcata desfânată', și Regele Carol al II-lea, 30 de ani de iubire pătimașă

DOSAR SPECIAL Cine a fost Cora Pearl. Evoluția de la prostituată la amantă cu notorietate

ADRIAN CÎLȚAN | FOTO: WIKIPEDIA

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre