DOSAR SPECIAL Madame de Pompadour, amanta și sfetnicul de taină al Regelui Ludovic al XV-lea

Madame de Pompadour

Jeanne-Antoinette Poisson, cunoscută mai apoi ca „madame de Pompadour' a fost exemplificarea zicalei cu așchia care nu sare departe de gard. Mama ei era o prostituată notorie și pare-se că însăși viitoarea amantă regală era un copil nelegitim, născut din infidelitatea acesteia. Doar că în cazul fiicei așchia a sărit mai departe. De fapt, mai sus. Până în patul regal.

Viitoarea marchiză de Pompadour a beneficiat în copilăria și adolescența ei de cea mai bună educație a acelor vremuri, ceea ce i-a fost de mare folos. A învățat să cânte la clavecin și să danseze, având în plus și talent actoricesc. Școlile i-ar fi fost plătite chiar de prezumtivul tată biologic, Lenormant de Tournehem, după ce tatăl… oficial a fost condamnat la exil ca urmare a unor fraude financiare.

Pentru că tânăra Jeanne-Antoinette devenise periculos de frumoasă, la 19 ani a fost căsătorită în grabă cu nepotul protectorului ei, Charles-Guillaume Lenorment dEtiolles, un tânăr cult, cu un viitor de om de afaceri deja conturat. O partidă cât se poate de bună. Cei doi tineri soți au pătruns ușor în lumea strălucitoare a saloanelor pariziene.

De altfel, chiar ei au deschis unul, atrăgând în el exponenți de seamă ai științei și literaturii vremurilor. Voltaire, Montesquieu, Marivaux sau Fontenelle erau niște obișnuiți ai salonului soților dEtiolles. Să-i fi atras, oare, inteligența sau frumusețea viitoarei marchize? Cine știe…

Douăzeci de ani lângă Ludovic al XV-lea

Fiecare epocă are ciudățeniile ei. La curtea Franței lui Ludovic al XV-lea, de exemplu, să fii amanta oficială a regelui era o onoare la care doamnele înaltei societăți chiar râvneau. Practic, era un titlu de noblețe să fii una dintre ele… Pentru că era ceva normal pentru un suveran să aibă nu doar una ci mai multe amante, pe lângă soție.

Mama tinerei doamne dEtiolles „lucra' din umbră la acest țel, făcând tot posibilul ca fiica ei să fie remarcată de rege. Și într-un final a reușit. Ludovic al XV-lea, aflat în doliu după moartea amantei oficiale, o remarcă pe Jeanne în timpul unui bal mascat. Ea costumată în zeița Diana, el în cerb, au dansat în acea noapte și, după o lună, Jeanne era separată legal de soț, instalată în apartamentele de la Versailles și ridicată la rangul de marchiză de Pompadour.

În cei 20 de ani în care i-a rămas regelui alături, marchiza de Pompadour și-a exercitat influența asupra acestuia. În apartamentul ei, care comunica printr-o scară secretă cu apartamentul regal, au fost luate toate hotărârile importante ale domniei lui Ludovic al XV-lea. Nu însă și cele mai bune…
Dar pentru că Ludovic al XV-lea avea o personalitate slabă, puterea marchizei era absolută, fiind singura care îi știa gusturile și obiceiurile, care știa cum să combată crizele lui de descurajare, angoasele, ipohondria.

Până și miniștrii erau numiți doar dacă erau pe placul ei. Cea mai păguboasă intervenție a ei a fost atunci când, copleșită de complimentele ministrului austriac de externe, l-a convins pe rege să semneze o alianță care s-a dovedit a fi nefavorabilă Franței. Urmarea: războiul de șapte ani, cu consecințele sale dezastruoase, respectiv pierderea provinciilor din America de Nord în favoarea englezilor. Dar tot ea a fost cea care l-a consiliat pe rege când a fost vorba despre construirea palatelor Elysée şi Petit Trianon, de crearea unei manufacturi care să producă porțelanul franțuzesc de Sèvres sau de înființarea Școlii Regale Militare.

Omagiu de la distanță

Madame de Pompadour a știut să își apere poziția de favorită ca nimeni alta și a reușit să îndepărteze din preajma suveranului orice femeie care i-ar fi putut face concurență. Când o mai tânără pretendentă la inima regelui a încercat să-i ia locul, ea a tras sforile pentru a fi urgent măritată cu un aristocrat obscur și definitiv îndepărtată de la curte.

La fel de activă și de neobosită a fost și în a țese în continuare intrigi politice, deși Franța se afla în mod clar pe marginea prăpastiei. Tot acest… consum de energie a lăsat urme, fosta frumusețe adulată și dorită de aproape toții bărbații vremurilor îmbătrânind prematur. Bolnavă de tuberculoză, pentru a continua să își păstreze influența asupra regelui, madame de Pompadour a recurs la o stratagemă: îi furniza amante tinere, iar acestea erau totodată informatoarele ei cu privire la ceea ce se întâmpla la curte.

Madame de Pompadour moare la vârsta de 43 de ani, pe 15 aprilie 1764, la Versailles, cel mai probabil de cancer pulmonar. La aflarea veștii morții amantei sale, Ludovic al XV-lea anulează ceremonia la care trebuia să asiste în acea zi și se retrage în apartamentul său. Două zile mai târziu, când cortegiul funerar părăsea palatul pe o ploaie torențială, ducându-i iubita spre locul odihnei veșnice, regele urmărește procesiunea de pe terasa palatului, plângând. Întors în apartament, i-ar fi spus servitorului care îl însoțea: „Iată singurul omagiu pe care i l-am putut aduce.'

Citeste  si

DOSAR SPECIAL Lucrezia Borgia – „văduva ucigașă' și inelul cu otravă

DOSAR SPECIAL Mița Biciclista, curtezana după care au suspinat regii Europei

DOSAR SPECIAL Amantele celebre ale secolului XX

FOTO: WIKIPEDIA

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre