Dosar Special: Istoria costumului de baie

Istoria costumului de baie pentru femei este fascinantă și reflectă schimbările culturale, sociale și de modă de-a lungul timpului. Evoluția costumului de baie a fost influențată de normele și valorile societății în fiecare perioadă istorică, de evoluția tehnologiei și de schimbările în activitățile desfășurate la plajă și în viața cotidiană.

Principalele etape și tendințe în istoria costumului de baie

Începuturile (secolul al XIX-lea)

În perioada victoriană, femeile purtau costume de baie extrem de conservatoare care acopereau aproape întregul corp. Acestea erau realizate din materiale grele, cum ar fi lână sau bumbac, și includeau fuste lungi, mâneci și chiar pălării pentru a proteja de soare. În anii 1800, costumele de baie erau de obicei numite rochii de baie și erau niște ținute lungi care nu arătau prea multă piele. Rochiile de baie aveau greutăți cusute în partea de jos, astfel încât țesătura să nu plutească atunci când era scufundată în apă. În acea perioadă, înotul era considerat o activitate destinată exclusiv bărbaților.

Epoca de mijloc (anii 1900 – 1920)

Odată cu începutul secolului al XX-lea, s-au produs primele schimbări în modă și în costumul de baie. Au devenit populare fustele mai scurte și jachetele adaptate pentru înot. Cu toate acestea, costumul de baie încă acoperea majoritatea corpului și era destul de restrictiv în mișcare. În secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, unele femei nu-și lăsau la vedere nici măcar picioarele. Costumele de baie erau de obicei accesorizate cu papuci de baie, care erau încălțăminte ce protejau picioarele de sticla spartă și scoici. Acești papuci erau realizați din paie răsucite sau pâslă și aveau șireturi. Uneori, femeile le făceau să pară mai eleganți adăugând panglici, fundițe sau împletituri.

Epoca interbelică (anii 1920 – 1940)

În această perioadă, costumul de baie pentru femei a suferit o transformare semnificativă. După ani de sufocare într-o îmbrăcăminte ciudată doar pentru a intra în apă, femeile au creat anumite rochii de baie care arătau ca un costumaș cu fusta mai scurtă. Designul a devenit mai simplu și mai practic, cu fuste scurte și pantaloni scurți, realizate din materiale mai ușoare, cum ar fi tricotul și jersey-ul. Această perioadă a adus și apariția costumului de baie cu două piese, cunoscut sub numele de bikini', deși acesta era încă destul de conservator în comparație cu modelele actuale. Tot în această perioadă, femeile au început să fie chemate în instanță și pedepsite pentru că purtau costume de baie pe care autoritățile legii le considerau indecente. În 1907, înotătoarea australiană Annette Kellerman a fost arestată pe o plajă din Boston, Massachusetts pentru expunere indecentă deoarece purta un costum de baie până la genunchi care îi arăta brațele, picioarele și gâtul.

Epoca de după război (anii 1950 – 1960)

Designerul francez Louis Reard a creat un costum de baie îndrăzneț din două piese, care va fi ulterior cunoscut drept primul bikini în iulie 1946. Acesta consta dintr-un top și o pereche de chiloți foarte sumari. În anii 1950, costumul de baie pentru femei a devenit mai îndrăzneț, cu modele care dezvăluiau mai multă piele. Costumele de baie cu talie înaltă și croială retro au devenit populare, iar bikini-ul a evoluat și mai mult, devenind mai mic și mai provocator. Imaginile iconice ale actriței Brigitte Bardot purtând bikini au contribuit la popularizarea acestui stil. Deși costumele dintr-o singură piesă și din două piese arătau în continuare similare cu cele ale anilor ‘40, materialul a continuat să se schimbe în anii ‘50. Au început să se folosească nylon și elastic pentru a face costumele mai întinse și pentru a se usca mai repede.

Epoca modernă (anii 1970 – prezent)

Începând cu anii 1970, costumul de baie a devenit din ce în ce mai divers și a reflectat diversitatea preferințelor și stilurilor individuale. Probabil nu este surprinzător faptul că anii ‘80 au fost îndrăzneți din punct de vedere estetic. Culorile neon strălucitor și animal-print au devenit repede la modă. Astăzi, costumele de baie sunt concepute mai mult pentru poze și nu pentru înotul efectiv în apa mării, și sunt, din această cauză, criticate pe scară largă. De-a lungul anilor 2000, costumele de baie cu aspect de piele, cu decupaje unice, cu luciuri asemănătoare metalului au intrat definitiv în istoria modei.

Text: Florentina Mușat

Foto: Wikipedia; Facebook

Care este istoria rujului roșu?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate