DOSAR SPECIAL, diete care funcționează: REGIMUL DISOCIAT
Regimul disociat pornește de la ideea că asocierea greșită a alimentelor ne îngrașă și propune ca alimentele din familii diferite (lactate, carne, legume etc.) să fie mâncate separat.
DOSAR SPECIAL, diete care funcționează: REGIMUL DISOCIAT
Nutriționiștii consideră dieta disociată că pe una dintre cele mai sănătoase abordări, care funcționează după principii clare, astfel încât numărul de kilograme nedorite să se reducă semnificativ și totodată să preîntâmpine reapariția lor (după terminarea dietei). Dieta disociată este de mai multe tipuri alese în funcție de preferințe sau de răspunsul organismului:
pe zile – cea mai cunoscută abordare care presupune consumul unei singure grupe de alimente într-o singură zi (ziua lactatelor, ziua fructelor, ziua legumelor etc);
pe mese – considerată varianta cea mai echilibrată, în care corpul primește toți nutrienții, vitaminele și mineralele de care are nevoie (mic dejun- fructe, prânz- carne, cină- legume);
periodică – în care consumi o singură grupa de alimente, la anumite intervale specifice.
Mănânci cât vrei
În ce constă, practic, regimul disociat:
Separarea diferitelor categorii de alimente poate fi făcută pe mese, adică ai voie un singur tip de aliment la o masă, de exemplu fructe la micul dejun, ouă la prânz și pește la cină, fie pe zile, ceea ce înseamnă că în fiecare zi mănânci alimente dintr-o singură grupă. De pildă: luni doar carne, marți legume etc.
Nu există restricții privind cantitatea: poți mânca oricât de mult dorești.
Ai undă verde la aproape toate alimentele, dar trebuie să eviți alcoolul, sucurile de fructe, dulciurile, grăsimile, mezelurile, alimentele procesate.
Ideal ar fi să faci și mișcare, măcar 20-30 de minute pe zi, de exemplu mers în ritm alert, mers pe bicicletă, dans etc.
Dieta disociată este utilă când vrei să slăbești rapid, dar nu trebuie să devină un obicei alimentar, căci poate antrena tulburări alimentare. Este recomandabil să ții dieta doar o săptămână, dar cele mai multe persoane aleg să o urmeze 3-4 săptămâni consecutive, timp în care pot slăbi până la 6-8 kg.
Strict trei mese pe zi, ultima la ora 19.00
Cele mai importante lucruri de știut despre dieta disociată:
– datorită rezultatelor remarcabile, dieta disociată se bucură de succes mai ales în rândul doamnelor și domnișoarelor.
– comparativ cu alte regimuri de slăbit, ea este mult mai ușor de urmat, nu implică înfometare, cu condiția să îi fie respectate regulile principale.
– permite organizarea meniurilor pe zile în grupuri.
– dieta are la bază 3 mese principale și exclude gustările, pâinea, zahărul, produsele semipreparate.
– ultima masă nu trebuie să depășească ora 19:00.
– este exclus consumul de apă pe parcursul meselor.
– seamănă destul de bine cu un regim de detoxifiere căci o zi pe săptămâna este destinată doar consumului de lichide.
– nu trebuie combinate alimentele din diferite grupuri.
– mesele trebuie să aibă între ele o distanță de cel puțin 3 ore.
Ce e bine
E o dietă relativ simplu de urmat pe termen scurt: să gătești un singur aliment îți ocupă mai puțin timp decât să prepari o masă complexă.
Consumând doar un singur aliment la o masă (sau într-o zi), apetitul se diminuează, astfel că vei mânca mai puțin decât obișnuiești.
Deoarece mănânci de toate, chiar dacă separat, riscul să suferi de o carență nutritivă (dacă urmezi dieta pe termen scurt) este minim.
Este eficientă: slăbești destul de mult într-un timp scurt.
Ce nu e bine
Nu are la bază studii științifice solide, iar dacă este urmată mai mult timp poate conduce la dezechilibre importante.
După reluarea alimentației obișnuite riscul să recuperezi kilogramele pierdute este mare.
În zilele destinate fructelor și legumelor se poate pierde din masa musculară, din cauză că lipsesc din meniu proteinele.
Foto: 123rf
Citeste și:
DOSAR SPECIAL Diete care funționează: MONTIGNAC