DOSAR SPECIAL Diete care funționează: MONTIGNAC
MONTIGNAC sau regula indicelui glicemic. Concepută acum mai bine de 30 de ani de francezul Michel Montignac, el însuși având probleme cu greutatea, această metodă îți permite să mănânci echilibrat și pe săturate însă, alegând alimente cu indice glicemic scăzut și combinându-le corect.
Inspirată din bucătăria franțuzească – ceea ce face ca alimente precum vinul roșu, ciocolata sau brânza să nu fie interzise- dieta Montignac sau „dieta Monti', este una eficientă și funcțională, fiind foarte populară în Europa, în perioada anilor 90. Ea are două faze și se bazează pe două principii: unul de a pierde în greutate, implicând consumul de alimente cu un indice glicemic foarte scăzut- de 35 sau mai puțin- și altul de a menține silueta câștigată în urmă regimului de slăbit prin consumul de alimente cu un indice glicemic mediu sau mic, fază care ar trebui să devină mai degrabă un stil de viață. De altfel, numeroase celebrități precum Gerard Depardieu, Regina Beatrix a Olandei și mulți alții, au urmat cu succes „dieta Monti'.
Indicele glicemic este cheia
Meniul consideră prânzul ca masă principală a zilei și are două opțiuni: fie proteine și lipide, fie carbohidrați și fibre, însă nu permite să amesteci carbohidrații cu nimic.
Alimentele care conțin carbohidrați sunt clasificate în funcție de indicele lor glicemic, care măsoară capacitatea acelui aliment de a crește glicemia. Alimentele cu incide glicemic mare (peste 75) sunt interzise: zahăr, dulciuri, patiserii, cereale rafinate, stafide, pâine albă, orez alb, cartofi, sucuri, alcool.
Alimentele cu indice glicemic mediu (55-70) sunt permise doar de 2-3 ori pe săptămână, dar nu în combinație cu grăsimi: cartofi dulci, morcovi fierți, porumb, orez brun și basmati, cușcuș, bulgur, pâine integrală, paste și cereale integrale, struguri, fasole uscată, mazăre, linte.
Alimentele cu indice glicemic mic (sub 55) ar trebui să-ți compună meniul zilnic: fructe de pădure, mere, pere, portocale, varză, conopidă, spanac, broccoli, morcovi cruzi, fasole verde, ardei, roșii, castraveți, ciuperci, dovlecei, mere, pere, linte, năut, lactate degresate. Și ciocolata neagră are indice glicemic mic, dar fiind bogată în grăsimi este permisă doar în cantități mici.
Minus șase kilograme într-o lună
Ai voie proteine slabe (pui sau curcan fără piele, fructe de mare, ouă, pește, lactate degresate), cantități mici de grăsimi (margarină, ulei de măsline, migdale, avocado) și carbohidrați cu indice glicemic sub 55, în principal legume și cereale integrale.
Nu combina carnea cu feculente (pâine, paste) și nici cu leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut). Așadar, poți mânca la o masă carne cu legume/salată ori paste integrale cu legume, dar nu paste cu carne.
Lactatele degresate pot fi combinate cu feculente (de pildă, iaurt cu pâine integrală).
Dieta te încurajează să mănânci multe legume, dar fructele trebuie savurate la distanță de cel puțin 30 de minute de alte alimente.
Poți slăbi 5-6 kg într-o lună. După ce ai atins greutatea dorită, ca să te menții, nu mai trebuie să respecți combinațiile alimentare, dar dulciurile concentrate și alimentele cu indice glicemic mare rămân interzise. De acum, însă, te poți delecta la cină cu un pahar de vin.
Ce este bine
Nu îți răpește plăcerea de a lua masa în oraș, căci găsești ceva în meniu care să respecte regulile dietei.
Aportul de fibre este ridicat.
Nu te chinuie foamea.
Ce nu este bine
Trebuie să înveți regulile regimului și să consulți mereu tabelul cu indicele glicemic al alimentelor.
Deoarece nu interzice grăsimile, dieta poate crește colesterolul.
Lasă prea puțin loc „plăcerilor dulci'.
Ce poți mânca
La micul dejun poți mânca, fie combinația de proteine și lipide: ceai de plante, un ou fiert, șuncă slabă, brânză dietetică, cafea; fie carbohidrați și fibre: fructe (mere, kiwi, cireșe…) sau cereale integrale, pâine din făină integrală cu gem dietetic, marmeladă sau magiun fără zahăr, cafea.
La prânz este recomandat să alegi combinația de proteine și lipide: supă de roșii; salată bulgărească cu brânză, șuncă slabă sau 2 ouă fierte; omletă cu ciuperci; pește; grătar de pui cu fasole verde. Legume oricât de multe, fără restricție, cu excepția cartofilor și a morcovilor. Desert opțional: migdale sau nuci.
La cină ai voie: supă de legume; legume la abur; salate, fructe (carbohidrați și fibre) sau șuncă slabă, iaurt dietetic, brânză de vaci degresată (proteine și lipide).
Foto: 123rf
Citeste și:
Dieta cu hrișcă. Te ajută să slăbeşti 12 kilograme în mai puțin de două săptămâni