DOSAR Exodul mamelor: Tragedia poate avea un final fericit?

ingrijitoare

Drama lor şi a „orfanilor migraţiei' impresionează Europa. Dar de ce nu şi pe noi?!

Despre femeile care muncesc în străinătate nu se vorbeşte decât ca fiind „cash cow'-ul României, cele care sporesc semnificativ PIB-ul, şi când vreun alt copil îşi pune capăt zilelor de dor şi disperare. Între cele două extreme, sunt poveşti de viaţă zguduitoare, care rămân nespuse.

Mame care îşi lasă casele, copiii şi pleacă, aşa cum plecau pe vremuri bărbaţii la război. Pleacă să îngrijească bătrânii şi copiii altora, ca să le asigure celor rămaşi acasă strictul necesar. Pentru că nu le stă în putere să le ofere locuri de muncă, oameni şi organizaţii din ţară şi din afara ei pansează răni dintr-un război pierdut, care nu trebuia să aibă loc.

silvia dumitrache

Silvia Dumitrache: „Italia mă susține cât poate; am nevoie de susținere și în România

Un documentar pe care l-a văzut pe RAI3 a făcut-o pe Silvia Dumitrache să pornească un proiect menit să schimbe viaţa mamelor venite în Italia la muncă, dar şi pe cea a copiilor rămaşi în ţară: «Te iubeşte mama».

Nu toți italienii îi privesc pe români cu ostilitate. Mass media din Italia este plina de îngrijorare si compasiune pentru mamele care, spune jurnalistul Stefano Romano pentru «Frontierenews.it», „si-au lasat acasa copiii ca sa aiba grija de familiile noastre. Cum femeile din România si Republica Moldova constiuie marea majoritate, presa vorbeste, de cele mai multe ori, despre aceste «badante» referindu-se la «le donne romene» (femeile românce).

Un documentar care şi-a atins ţinta

„Un documentar vazut la postul de televiziune italian RAI3, spune Silvia Dumitrache, „m-a impresionat pâna la lacrimi si nu m-a mai lasat sa dorm câteva saptamâni. Documentarul «Singur acasa – o tragedie româneasca», regizat de Ionuț Carpatorea, vorbeste despre cazurile unor copii care s-au sinucis pentru ca nu au mai putut îndura desparțirea de mamele lor plecate la munca în Italia.

Aflata de zece ani în Italia, Silvia Dumitrache nu a fost adusa aici de saracie si nici nu a fost nevoita sa-si lase copilul în urma, în țara. O mama, însa, are puterea de a simți durerea altor mame. „Când am înființat Associazione delle Donne Romene in Italia – A.D.R.I. am gândit-o ca pe o asociație socioculturala care sa susțina integrarea româncelor, dar si a comunitații românesti în realitatea italiana, cu dorința expresa de a pastra si menține legaturile cu țara de origine.

În calitate de presedinte al Asociației Femeilor Române din Italia, a luat inițiativa unui proiect care se dezvolta frumos, dar are multa nevoie de sprijin: mediatic, administrativ, politic, fianciar. Proiectul «Te iubeste mama!» este menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala prin Skype – de la bibliotecile publice din cadrul Programului Național Biblionet – între copiii ramasi în România si parinții acestora, care sunt la munca în Italia.

„De la bun început a fost alaturi de mine sora mea, care lucreaza pentru Programul Național Biblionet, desfasurat de Fundația IREX România, si Asociația Naționala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Proiectul a fost lansat la Biblioteca Metropolitana Bucuresti si a continuat la Biblioteca Județeana Bacau.

Prin Programul «Biblionet», un copil din România a carui mama munceste în Italia poate merge la biblioteca publica din satul,  comuna, orasul în care locuieste si poate dialoga, gratuit, prin Skype cu mama sa. „Avem si un ambasador al Proiectului «Te iubeste mama!»: Narcis Iustin Ianau, adolescentul bacauan care a ajuns în finala concursului «Românii au talent», datorita vocii sale de contratenor si care a acceptat sa se alature proiectului nostru pentru simplul motiv ca, din cei 16 ani ai sai, a stat numai 3 ani alaturi de mama lui, obligata sa munceasca în Italia ca sa îsi poata întreține familia.

Lista bibliotecilor din România înscrise pâna acum în program este disponibila pe pagina de web a ANBPR: http://www.anbpr.org.ro/index.php/te-iubeste-mama.html

Mic dicţionar de presă italiană

Orfani bianchi / orfanii albi – copiii din Europa de Est, ai caror parinți sunt plecați în alte țari la munca; prin analogie cu „vaduvele albe, soțiile italienilor plecați la lucru în strainate în anii ‘60. Vezi si „orfanii migrației.

Badante / îngrijitoare – femeile venite din țarile est-europene, care îngrijesc la domiciliu copii, batrâni, invalizi.

La Sindrome Italia / Sindromul Italia – definit în 2005 de psihiatrii ucraineni Andriy Kiselyov si Anatoliy Faifrych, desemneaza starea de depresie acuta caracteristica femeilor, în special mamelor care au migrat la munca din țarile est-europene (majoritatea, în Italia).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate